minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

high ceiling

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition

LABor Studio transformed this historic office building in Chihuahua City, Mexico, by maintaining the facade and adding a contemporary addition to the home.

The designer’s description

This house is located in the historic center of Chihuahua City, in north-central Mexico. This district displays a deteriorated urban fabric due to the demolition of a great number of old buildings being replaced by surface parking lots. The population has migrated to the fringes leaving an empty housing stock.

The project was aware of the importance of both the restoration and integration of architectures while demonstrating the possibilities of contemporary housing in the urban center.

The old building is a two story structure built in the early twentieth century in a 40 square meter footprint. The construction system includes adobe walls, wood beams, a limestone facade, and an earthen roof.

The project and construction began in 2010 working with an office program. Restoration started by eliminating all of the non-original additions and rebuilding the earthen roof. The frontal facade was stabilized since it was detaching from the main structure. The neighboring 300 square meter property was added to the program while during this first construction stage. Therefore the program changed from office to a house.

The old and new construction was articulated by a vertical stair cube. The stair provides access to the two stories and the rooftop terrace where views of downtown Chihuahua can be enjoyed.

Access from the street happens in between the old and new constructions in a sequence that first goes through a patio-zaguan before penetrating to the interior. This access patio allows for additional light and ventilation for the old building while allowing for the concentration of rainwater collected from the rooftops.

Once through the threshold in the ground floor one can access a painting studio in the old building or the social area in the new building. The latter is a double height space composed of the living room and the kitchen. Both areas are divided by a bar and joined in the exterior by a patio. The garage can be added to the expansion of the social areas spilling to the exterior.

The second story contains the family room in the old building while the new construction has two bedrooms separated by a library-bridge. One bedroom is related to the street in the front and the other looks to the backyard.

The third and top level is a rooftop terrace with a steel plaque grill. The floor is a ceramic tile which allows the earthen roof to breathe out excess moisture. Plant pots and a light-well complete the arrangement with patio furniture.

The backyard has hardscape and softscape areas. The grasses, shrubs, and trees are a selection of native plants. Concrete modular pavers allow for the absorption of rainwater in order to help support the plants.

In the back of the property there is a water fountain framed by recovered timber from the construction’s scaffolding. Other recovered materials include the original limestone flooring, some of which was reinstalled while another part was crushed and used as ground cover to reduce the loss of moisture.

Design: LABorstudio
Photography: Rafael Gamo

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition. (2015, July 11). Retrieved July 13, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/11/a-historic-building-is-restored-and-given-a-contemporary-addition/
Advertisements

A Modern Loft with Character

Loft apartments always have a distinct feel. Their openness, combined with their usual amounts of streaming light, makes them instantly appealing for most urban dwellers. Who wouldn’t want more light and a sense of more space in what’s usually a more crowded area? But lofts can also feel a bit cookie cutter, especially when the original space has been mass-converted to support loft living. A dozen or more lofts with the same feel and layout can feel stifling. This loft, designed by Indot, takes the idea of a traditional loft and plays with it using geometry, color, and texture. Don’t think that lofts are just limited to red exposed brick and neutrally painted walls.

A Modern Loft with Character. (n.d.). Retrieved July 12, 2015, from http://www.home-designing.com/2015/07/a-modern-loft-with-character?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/

A Louvered Beach House on the Arabian Sea

Built on a coconut plantation outside of Mumbai, India, on the Arabian Sea, Studio Mumbai’s Palmyra House is a place of refuge, not only from the city but also from people (houseguests possibly included). The 3,000-square-foot setup is split into two wooden louvered structures, each constructed using local traditional methods and wood. One building contains the living room, study, and master bedroom; the other houses the kitchen, dining room, and guest bedrooms. And should the occupants be feeling convivial, there’s a long, thin pool, perfect for swims together while sharing the expansive views out to the sea.

Photography by Helene Binet via ArchDaily, unless otherwise noted.

Hanway, C. (2015, May 27). Architect Visit: A Louvered Beach House on the Arabian Sea: Remodelista. Retrieved June 3, 2015, from http://www.remodelista.com/posts/architect-visit-a-louvered-beach-house-on-the-arabian-sea-studio-mumbai-palmyra-house


Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House

This slideshow requires JavaScript.

Located in the historic district of North Carolina’s Chapel Hill town, the GK House sits on a 1.5 acre site sloping from east to west. Accessible via an easement through an adjoining property, this imposing structure gathers wood, stone and glass in a contemporary display of architecture. Originally part of the Coker Estate, where amateur botanist Dr Coker composed a distinctive collection of plants derived from his experiments, the house sits surrounded by woods and greenery that offer an original outdoor experience. Constructed after the sketches of Raleigh- based Kenneth Hobgood Architects, the residential structure replaces the original house that burned down to the ground and took part of the vegetation down with it. Collaborating with landscape architect Michael Van Valkenburg, architects managed to revive the grounds and compose a bright, cheery and stylish set of interior and exterior spaces, as you can see in the photos.  (Teicu)

Teicu, Ada. “Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House.” Freshome Design & Architecture. N.p., 12 Aug. 2012. Web. Web. 12 Aug. 2012.


Villa Fabrica: Serenity in Santorini

This slideshow requires JavaScript.

A factory transformed: architect Yannis Kaklamanis overhauled the interiors of a former wine and tsipouro (brandy) production facility, creating a sleek and minimal loft–style vacation retreat on the island of Santorini.

The compound consists of four separate residences, joined by communal outdoors spaces; Kaklamanis has restored the interiors using traditional materials like polished cement combined with sleek stainless kitchens and modern baths. The villas are available for rent; for information, go to Villa Fabrica.   (Julie)

“Villa Fabrica: Serenity in Santorini by Julie.” Remodelista. N.p., 20 July 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://remodelista.com/posts/villa-fabrica-serenity-in-santorini?utm_source=Remodelista Daily Subscriber List&utm_campaign=8290c44c31-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email>.

 


Simple Three-story Modern Rectangular House Design

Three-story residence with simple modern rectangular design style. Although has simple exterior and look rigid, this modern rectangular house has completely different style between frontage and rear side. The frontage exterior and half-parts of this modern rectangular house is closed. The frontage coated with glazed aluminum panels. Certain of panels can be automatically open to reveal the windows.

The rear part of this modern rectangular house is completely open. The transparent look achieved by installing the glass sheets walls from rear house until half-part volume of side of house (vertically and horizontally from first until third floor), and of course full-glass sliding doors. The transparent volume overlooks the waterfront and panoramic view beyond.

Inside, more surprising interior design achieved. Most of each zone has double-height ceiling and the interior spaces meandering around center “inner-tower”. The “inner-tower” clad with wood and contains toilets of each floor and as storage, and a dumbwaiter. Beside of three bedrooms, lounge, utility area, and two studies area, this house has an open roof terrace built at third floor. The simple roof terrace directs connect with main bathroom. The furniture and other interior elements details specially created for this modern rectangular house. This modern house design also has sustainable house features, like cold and heat pump, thermal energy storage and solar collectors.  Designed by Heeswijk.(archinspire)

 

archinspire, . Simple Three-story Modern Rectangular House Design. Home Design Ideas, 29 Mar 2012. Web. 30 Mar. 2012. <http://archinspire.com/home-design/simple-three-story-modern-rectangular-house-design.htm&gt;.