minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “contemporary

Super Tiny Home Design Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans)

This beautiful apartment may be on the smaller side, but the layouts are super smart! This clocks in at less than 40 square meters of floor space, yet it make the most of the compact layouts by striking the perfect balance between openness and functionality. And get ready to redefine your loft goals: this apartment features lofted bedroom and office, clearing out plenty of space for other lifestyle necessities.

“2 Super Tiny Home Designs Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans).” Interior Design Ideas. N.p., n.d. Web. 08 Sept. 2016.

 

under-30-square-meter-home-floor-plantiny-apartment-with-taiwanese-decor

super-simple-bathroom-decor

Simple tiles and simple fixtures allow the bathroom to feel open and comfortable, while at the same time, carefully curated decoration avoids an overly utilitarian aesthetic.

bright-white-tiled-bathroom

Occupying the space below the mezzanine level, the bathroom is surprisingly bright and spacious with plenty of natural sunlight throughout – with a large vanity mirror to maximize its effect.

white-and-wood-small-apartment-decor

Guests and residents enter the apartment through the kitchen, the bathroom conveniently through the door to the right hand side. This sensible layout maximizes the amount of sunlight in a space that would be fairly dark otherwise.

kitchen-with-subway-tile-and-wood-accents-copy

Open wood shelving allows for display of attractive coordinated utensils and tableware while deep cabinets hide everything else above and below.

kitchen-and-laundry-combination-copy

Appliances take a conservative approach by remaining mostly below the countertops. The washer and dryer used to reside in the bathroom but once you see the bathroom’s fresh new style, you’ll see why the designer moved them.

kitchen-beneath-lofted-bedroom-copy

Limited in terms of vertical space and natural lighting, the kitchen makes the best of its circumstance with bright white surfaces and smooth concrete floors.

tiny-apartment-with-loft-office-and-bedroom-copy

The ceilings aren’t especially high so the loft keeps furniture very low to the floor. Pillows make it easier to sit cross-legged at the desk for longer stretches of time.

small-lofted-bedroom-apartment-copy

From the bedroom, it’s easy to catch a glimpse of the neighboring apartment building or admire the living space below. A half-wall offers just enough privacy to help the resident feel secure.

lofted-apartment-with-low-ceilings-copy

Compact stairs lead to the bedroom loft with kitchen and bathroom beneath. Note that the designer didn’t pass up a chance to integrate more storage space under the first few steps. Smart!

transforming-dining-room-design-copy

Split construction gives the dining table more functionality for its footprint. This configuration maintains a streamlined form against the wall, appropriate for working on a laptop or sitting down to write a letter.

storage-solutions-for-super-tiny-apartments-copy

Because of the resident’s frequent travel, the books don’t require constant access. The sliding ladder makes them easily available when needed with several shelves within easy access of the loft.

taiwanese-apartment-under-30-square-meters-copy

Furniture remains as simple as can be. Each piece scales to its specific niche without flaw, the tatami sofa tucked into the window alcove and the dining table matching the width of the alcove’s edge.

super-tiny-lofted-apartment-copy

Located in Taipei, Taiwan, this apartment simplifies its interior to the most basic elements in order to stretch its 22 square meter layout. The ceilings reach 3.3 meters in height – somewhat low compared to other interiors with mezzanine levels but more than enough for this designer to work with. The resident (a frequent traveler) required ample storage for clothes and books along with wide-open space for exercise, which the designers accommodated without sacrificing any of the essential amenities of home.

Advertisements

This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass

Gisele Taranto Architecture has partnered with LZ Studio to create a laboratory of ideas – LAB LZ by GT. This partnership has resulted in a space that has been designed specifically for Casa Cor Rio.

Currently on show until October 4th at Villa Aymoré, Casa Cor Rio invites architects and designers to design their spaces, like a fashion show, using a lot of creativity and seeking to present to the public the biggest releases of materials, technologies and design concepts.

This year, LAB LZ by GT, have designed a space with a suspended glass floor, featuring mirror shards located in the empty space between the existing subfloor and finished floor.

The designers used the mirrors to highlight the concept of depth and reflection that they were aiming to achieve with this interior.

Collaborators: Maneco Quinderé (Lighting), Vanda Klabin (curating art) and Landscape (landscaping)
“This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass.” CONTEMPORIST. 17 Sept. 2015. Web. 21 Sept. 2015. <http://www.contemporist.com/2015/09/18/this-floor-is-made-of-broken-shards-of-glass/&gt;.

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition

LABor Studio transformed this historic office building in Chihuahua City, Mexico, by maintaining the facade and adding a contemporary addition to the home.

The designer’s description

This house is located in the historic center of Chihuahua City, in north-central Mexico. This district displays a deteriorated urban fabric due to the demolition of a great number of old buildings being replaced by surface parking lots. The population has migrated to the fringes leaving an empty housing stock.

The project was aware of the importance of both the restoration and integration of architectures while demonstrating the possibilities of contemporary housing in the urban center.

The old building is a two story structure built in the early twentieth century in a 40 square meter footprint. The construction system includes adobe walls, wood beams, a limestone facade, and an earthen roof.

The project and construction began in 2010 working with an office program. Restoration started by eliminating all of the non-original additions and rebuilding the earthen roof. The frontal facade was stabilized since it was detaching from the main structure. The neighboring 300 square meter property was added to the program while during this first construction stage. Therefore the program changed from office to a house.

The old and new construction was articulated by a vertical stair cube. The stair provides access to the two stories and the rooftop terrace where views of downtown Chihuahua can be enjoyed.

Access from the street happens in between the old and new constructions in a sequence that first goes through a patio-zaguan before penetrating to the interior. This access patio allows for additional light and ventilation for the old building while allowing for the concentration of rainwater collected from the rooftops.

Once through the threshold in the ground floor one can access a painting studio in the old building or the social area in the new building. The latter is a double height space composed of the living room and the kitchen. Both areas are divided by a bar and joined in the exterior by a patio. The garage can be added to the expansion of the social areas spilling to the exterior.

The second story contains the family room in the old building while the new construction has two bedrooms separated by a library-bridge. One bedroom is related to the street in the front and the other looks to the backyard.

The third and top level is a rooftop terrace with a steel plaque grill. The floor is a ceramic tile which allows the earthen roof to breathe out excess moisture. Plant pots and a light-well complete the arrangement with patio furniture.

The backyard has hardscape and softscape areas. The grasses, shrubs, and trees are a selection of native plants. Concrete modular pavers allow for the absorption of rainwater in order to help support the plants.

In the back of the property there is a water fountain framed by recovered timber from the construction’s scaffolding. Other recovered materials include the original limestone flooring, some of which was reinstalled while another part was crushed and used as ground cover to reduce the loss of moisture.

Design: LABorstudio
Photography: Rafael Gamo

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition. (2015, July 11). Retrieved July 13, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/11/a-historic-building-is-restored-and-given-a-contemporary-addition/

Casa Brutale, lyrical brutalism

Casa Brutale is a geometrical translation of the landscape. It is an unclad statement on the simplicity and harmony of contemporary architecture. It is a chameleonic living space, created to serve its owner and respect the environment. It is the inverted reference to Casa Malaparte, encased and protected by the tender earth that has hosted the human civilization for millennia. It is a complete study of aesthetics, structure, function and engineering, which thoroughly detailed, awaits solely its realisation.

Casa Brutale is OPA’s challenging vision of innovative architecture, where innovation refers to long forgotten terms such as ambience and materiality. Its subtle form allows for the magnificent view and the game of light and shadow to take center stage. The residence is constructed with simple materials: wood, glass and concrete, the convergence of the surrounding earth and water. The landscape is integral to the underlying concept, since elements penetrate and prevail over the construction. The roof of Casa Brutale, a glazed bottom swimming pool, is a continuation of the poetic Aegean Sea and in perfect communication with the vast blue of the Greek sky.

In essential simplicity, Casa Brutale is defined by three thick concrete slabs with all the installations preformed. The crystalline pool, made by reinforced glass, is set between the walls to smoothen the hard materials and let the abundant natural light through, illuminating the residence. The enormous glass façade frames and extracts the beauty of the Aegean. And small details of black-coated steel and brown/red aged wood complete the composition.

In literal groundbreaking integration, Casa Brutale penetrates the landscape. The underground building benefits from a perfect homeostatic mechanism with thermal insulation from the surrounding ground, and the cooling properties of the swimming pool. The optical impact of the building on the landscape is minimal, with only one façade on the cliff side and no volume extruding from the ground level.

Light penetrates the transparent or semi-transparent surfaces of Casa Brutale, bringing it to life. The dynamic light patterns caress the bare concrete with refractions and shadows. Bare concrete, or beton brut, is the finishing technique that gave the name to both brutalism and Casa Brutale. Raw, unpretentious, monolithic, marked by the wooden planks used to mold the casting.

After descending 50 stairs to the Aegean, under the shadows of epic concrete beams, you reach the entrance (also accessible by elevator). The tall, rotating door of aged wood (with the axis at ¾ lengths) opens to a breathtaking sea view, through the glass façade. The remaining space is bare, pure and simple; minimalism at its best. A concrete cast dining table is combined with concrete benches, clad with warm wood. Smooth curves sculpture the fireplace on the wall next to the bench. Behind the dining table, the guest room is formed under an old-fashioned Zoellner slab with a glass corner. Next to the guest room, there is a small passage to the utility rooms (storage room, bathroom and WC).

An inner staircase consists of thin, steel steps that allow the optical continuity from the kitchen to the glass façade. The staircase leads you to the mezzanine floor, where the master bedroom is exposed to the same overpowering vision of the Aegean. The bed is cast of concrete with wood finishing, while the walls are covered with mirror to enhance the play between light and shadows.

Casa Brutale redefines the harmonious coexistence of human and nature in a poetic homage to pure Brutalism.

Casa Brutale, lyrical brutalism | OPA works. (n.d.). Retrieved July 13, 2015, from http://opaworks.com/portfolio/casa-brutale/

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)

Black And White Contemporary Apartment Smartly Designed

This slideshow requires JavaScript.

Compact spaces are so cool because they usually have a very smart design behind the decoration. It’s always about how to make it more comfortable, as less boring as possible and super practical, of course. We’ve spotted this apartment on Decoholic and we thought of showing you how small apartments have an elegant something going on. In this particular case, it’s the black and white chromatic that makes it so interesting, without stealing its cheerfulness. Uncluttered and  on different heights (the kitchen is upper than the living room without putting a pair of doors and a hallway but a symbolic pair of stairs) the apartment is quite nice and easy to explore.

To save space, doors have been eliminated. The boundary between the kitchen and the office, for example is made through a different type of flooring. Despite its reduced surface, the apartment has a big and comfortable bedroom. Because sleep and rest are very important for both your mood and skin, right?! The closet is masked and it sits right behind the bed, spreading on an entire wall (the “my clothes don’t fit in here” problem was, as you see, easily solved). Neat and stylish, the apartment is an interesting choice for those who seek their own small space to fit in.  (Guran)

Guran, Raphaelle. “Black And White Contemporary Apartment Smartly Designed.” Freshome. N.p., 29 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/29/black-and-white-contemporary-apartment-smartly-designed/&gt;.

 

 


Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House

This slideshow requires JavaScript.

This project presented to us by architect Channa Horombuwa is a conversion of a half-way done ordinary-looking house in Dompe, Sri Lanka into a contemporary piece of architecture. The house was at the half way mark, without a roof but with a collection of raw brick walls and slabs, when  the client realized that the outcome of the house was not going to be what he has been expecting. The new residence now consists of five bedrooms, three bathrooms, large living, dining, pantry, TV lobby and kitchen. The Gym is a separate section located next to the pool.

The large living room with a double height opens out to the large front garden on one side and to the swimming pool and deck on the rear side. The intension was to maintain the outdoor  indoor relationship very effectively with the use of large glazed panels. The entrance lobby or  the stair lobby is once again a double height space with a floating staircase running in one stretch as a feature on one side against a textured colored wall with a series of glass openings at random sizes. The garden runs around the house and joins the swimming pool at the rear end. The glass floor above the deep end of the swimming pool is a special feature and a popular seating space for the visitors. [Photos and information provided by architect Channa Horombuwa]

“Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House.” Freshome. N.p., 29 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/29/imposing-modern-architecture-in-sri-lanka-chamila-rohitha-house/&gt;.