minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

LEED

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/
Advertisements

A Louvered Beach House on the Arabian Sea

Built on a coconut plantation outside of Mumbai, India, on the Arabian Sea, Studio Mumbai’s Palmyra House is a place of refuge, not only from the city but also from people (houseguests possibly included). The 3,000-square-foot setup is split into two wooden louvered structures, each constructed using local traditional methods and wood. One building contains the living room, study, and master bedroom; the other houses the kitchen, dining room, and guest bedrooms. And should the occupants be feeling convivial, there’s a long, thin pool, perfect for swims together while sharing the expansive views out to the sea.

Photography by Helene Binet via ArchDaily, unless otherwise noted.

Hanway, C. (2015, May 27). Architect Visit: A Louvered Beach House on the Arabian Sea: Remodelista. Retrieved June 3, 2015, from http://www.remodelista.com/posts/architect-visit-a-louvered-beach-house-on-the-arabian-sea-studio-mumbai-palmyra-house


Whistler Public Library / Whistler Village, Canada

This slideshow requires JavaScript.

via HCMA

Acting as a bridge between the built-up fabric of Whistler Village and the adjacent community park, the library provides a bold civic facility and is both a showpiece of sustainable design and a contemporary response to its mountain resort context. Design features include innovative prefabricated wood roof panels, locally quarried basalt and a large gently sloping green roof. The new south facing entry plaza provides an important new civic space, while support spaces such as an end-of-trip shower and change facility for bicycle and cross country ski commuters ensured that this was the first LEED® Gold certified library in Canada.

Awards
Lieutenant Governor of BC Awards for Architecture
Wood Design Real Cedar Award
BC Wood Design Award

 (Hughes Condon Marler Architects)

Hughes Condon Marler Architects (HCMA), . (n.d.). Whistler public library. Retrieved from http://hcma.ca/whistler-public-library/?ref=15


Westside Road / Healdsburg, CA

This slideshow requires JavaScript.

(Dowling Kim Studios)

 
Dowling Kim Studios, . (n.d.). Westside road . Retrieved from http://www.dowlingkimmstudios.com/