minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “natural

Gallery

SCANDINAVIAN SIMPLICITY – The Influence of Danish Design


Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)

A Louvered Beach House on the Arabian Sea

Built on a coconut plantation outside of Mumbai, India, on the Arabian Sea, Studio Mumbai’s Palmyra House is a place of refuge, not only from the city but also from people (houseguests possibly included). The 3,000-square-foot setup is split into two wooden louvered structures, each constructed using local traditional methods and wood. One building contains the living room, study, and master bedroom; the other houses the kitchen, dining room, and guest bedrooms. And should the occupants be feeling convivial, there’s a long, thin pool, perfect for swims together while sharing the expansive views out to the sea.

Photography by Helene Binet via ArchDaily, unless otherwise noted.

Hanway, C. (2015, May 27). Architect Visit: A Louvered Beach House on the Arabian Sea: Remodelista. Retrieved June 3, 2015, from http://www.remodelista.com/posts/architect-visit-a-louvered-beach-house-on-the-arabian-sea-studio-mumbai-palmyra-house


478 St. Paul / Denver, Colorado

This slideshow requires JavaScript.

The Residence strives to set new standards in contemporary design in Cherry Creek.  Located at 5th and St. Paul streets, the home anchors the corner in this distinctive Denver neighborhood.  Drawing from the principles of mid-century modern architecture, the interior embraces the exterior and floods sunlight throughout the two-story space.  The elegance of form is enriched by the use of textural, natural materials.  Walls of Colorado rose sandstone, smooth sandstone veneer and polished concrete block interlock with stainless steel and glass to create a truly unique, yet comfortable urban living environment.  Patrick Beaton designed the Residence while the design principal/co-owner at Site 7  Solutions.   (Beaton DESIGN, LLC)

Beaton DESIGN, LLC, Initials. (n.d.). 478 st. paul. Retrieved from http://www.beatondesign.com/


A Vision of Temporary Living

 

Photo: Florian Berger, Hannes Meraner, Werner Aisslinger

Fincube / 2008
Team: Studio Aisslinger

Ñnatural high-techì is the concept of this new modular, sustainable & transportable low-energy house.  Designed by Werner Aisslinger and developed with a South Tyrolian team, the FINCUBE was created 1200m above sea level near Bozen in Northern Italy, with a brilliant view of the famous Dolomite mountains.  The hideaway-innature nomadic housing concept is since recently exhibited as a prototype in Ritten, above Bozen.

Sustainable Nomadic House:
Made entirely of local wood, the building provides 47 m2 of living space with a minimal CO2 footprint using long-lasting and recyclable materials from  local suppliers and local crafts, manufactured with the precision and care of tyrolese handwork.  The FINCUBE is a materialized vision of a small housing unit with a long lifecycle.  It can easily be dismantled and rebuilt on a new site, and even more important for nature hideaways: it requires minimum soil sealing – just 2 m2 that are easily renatured after the FINCUBE is moved to another location.

Long-lasting Design:
The design is minimal, material-orientated, and in close touch with nature – the wooden space with a 360-degree triple glazing is furnished with a second facade layer, producing shade and giving the building a unique overall mushroom-like monoshape.  The horizontal ledges give privacy to the FINCUBE and embed the building into forests, meadows, mountain sides or any nature resorts.  The combination of long-lasting design and the option of changing its location after a while make the FINCUBE a flexible home or hideaway and a lifetime companion.

Hospitality Vision:
Together with South Tyrolean hotelier Josef Innherhofer, the fincube was also conceptualized as a vision for future hospitality: a temporary FINCUBE village with minimum soil sealing can be placed in the middle of the most beautiful landscapes without permanently altering them.  In contrast to all permanent buildings it could be easily changed, extended, scaled down or removed and the area would soon be renaturalized back to normal. These qualities turn the unit into an answer to future needs of flexible and smart tourism.

Technology & Space:
Technology wise the FINCUBE is a smart house – all vital house-functions are controlled by a central touchpanel.  The supporting structure is made of local larch and the interior is a combination of larch & stone-pine. The 3m-high space is organized in a helical structure: the entrance area blends into a generous open kitchen with an adjacent sofa living space, around the corner one enters the bedroom and further down is the spacious bathroom. 

(Studio Aisslinger)