minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “balance

Super Tiny Home Design Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans)

This beautiful apartment may be on the smaller side, but the layouts are super smart! This clocks in at less than 40 square meters of floor space, yet it make the most of the compact layouts by striking the perfect balance between openness and functionality. And get ready to redefine your loft goals: this apartment features lofted bedroom and office, clearing out plenty of space for other lifestyle necessities.

“2 Super Tiny Home Designs Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans).” Interior Design Ideas. N.p., n.d. Web. 08 Sept. 2016.

 

under-30-square-meter-home-floor-plantiny-apartment-with-taiwanese-decor

super-simple-bathroom-decor

Simple tiles and simple fixtures allow the bathroom to feel open and comfortable, while at the same time, carefully curated decoration avoids an overly utilitarian aesthetic.

bright-white-tiled-bathroom

Occupying the space below the mezzanine level, the bathroom is surprisingly bright and spacious with plenty of natural sunlight throughout – with a large vanity mirror to maximize its effect.

white-and-wood-small-apartment-decor

Guests and residents enter the apartment through the kitchen, the bathroom conveniently through the door to the right hand side. This sensible layout maximizes the amount of sunlight in a space that would be fairly dark otherwise.

kitchen-with-subway-tile-and-wood-accents-copy

Open wood shelving allows for display of attractive coordinated utensils and tableware while deep cabinets hide everything else above and below.

kitchen-and-laundry-combination-copy

Appliances take a conservative approach by remaining mostly below the countertops. The washer and dryer used to reside in the bathroom but once you see the bathroom’s fresh new style, you’ll see why the designer moved them.

kitchen-beneath-lofted-bedroom-copy

Limited in terms of vertical space and natural lighting, the kitchen makes the best of its circumstance with bright white surfaces and smooth concrete floors.

tiny-apartment-with-loft-office-and-bedroom-copy

The ceilings aren’t especially high so the loft keeps furniture very low to the floor. Pillows make it easier to sit cross-legged at the desk for longer stretches of time.

small-lofted-bedroom-apartment-copy

From the bedroom, it’s easy to catch a glimpse of the neighboring apartment building or admire the living space below. A half-wall offers just enough privacy to help the resident feel secure.

lofted-apartment-with-low-ceilings-copy

Compact stairs lead to the bedroom loft with kitchen and bathroom beneath. Note that the designer didn’t pass up a chance to integrate more storage space under the first few steps. Smart!

transforming-dining-room-design-copy

Split construction gives the dining table more functionality for its footprint. This configuration maintains a streamlined form against the wall, appropriate for working on a laptop or sitting down to write a letter.

storage-solutions-for-super-tiny-apartments-copy

Because of the resident’s frequent travel, the books don’t require constant access. The sliding ladder makes them easily available when needed with several shelves within easy access of the loft.

taiwanese-apartment-under-30-square-meters-copy

Furniture remains as simple as can be. Each piece scales to its specific niche without flaw, the tatami sofa tucked into the window alcove and the dining table matching the width of the alcove’s edge.

super-tiny-lofted-apartment-copy

Located in Taipei, Taiwan, this apartment simplifies its interior to the most basic elements in order to stretch its 22 square meter layout. The ceilings reach 3.3 meters in height – somewhat low compared to other interiors with mezzanine levels but more than enough for this designer to work with. The resident (a frequent traveler) required ample storage for clothes and books along with wide-open space for exercise, which the designers accommodated without sacrificing any of the essential amenities of home.

Advertisements

Gallery

SCANDINAVIAN SIMPLICITY – The Influence of Danish Design


This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal

Mario Martins Atelier designed this swimming pool at a home in Portugal, where the design intention was described as “simple with a quiet presence, and where the natural vegetation, of almond and carob trees, typical of the Algarve countryside, predominates.”

Photography by Fernando Guerra FG + SG

“This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal.” Accessed September 16, 2015. http://www.contemporist.com/2015/09/10/this-swimming-pool-sits-comfortably-in-the-countryside-of-portugal/.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)

Farmhouse by A.D.D. Concept + Design

Photography courtesy of A.D.D. Concept + Design

Farmhouse by A.D.D. Concept + Design (Farmhouse by A.D.D. Concept + Design)

https://homeadore.com/2015/05/12/farmhouse-add-concept-design/


Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House

This slideshow requires JavaScript.

This project presented to us by architect Channa Horombuwa is a conversion of a half-way done ordinary-looking house in Dompe, Sri Lanka into a contemporary piece of architecture. The house was at the half way mark, without a roof but with a collection of raw brick walls and slabs, when  the client realized that the outcome of the house was not going to be what he has been expecting. The new residence now consists of five bedrooms, three bathrooms, large living, dining, pantry, TV lobby and kitchen. The Gym is a separate section located next to the pool.

The large living room with a double height opens out to the large front garden on one side and to the swimming pool and deck on the rear side. The intension was to maintain the outdoor  indoor relationship very effectively with the use of large glazed panels. The entrance lobby or  the stair lobby is once again a double height space with a floating staircase running in one stretch as a feature on one side against a textured colored wall with a series of glass openings at random sizes. The garden runs around the house and joins the swimming pool at the rear end. The glass floor above the deep end of the swimming pool is a special feature and a popular seating space for the visitors. [Photos and information provided by architect Channa Horombuwa]

“Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House.” Freshome. N.p., 29 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/29/imposing-modern-architecture-in-sri-lanka-chamila-rohitha-house/&gt;.