minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “form

Super Tiny Home Design Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans)

This beautiful apartment may be on the smaller side, but the layouts are super smart! This clocks in at less than 40 square meters of floor space, yet it make the most of the compact layouts by striking the perfect balance between openness and functionality. And get ready to redefine your loft goals: this apartment features lofted bedroom and office, clearing out plenty of space for other lifestyle necessities.

“2 Super Tiny Home Designs Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans).” Interior Design Ideas. N.p., n.d. Web. 08 Sept. 2016.

 

under-30-square-meter-home-floor-plantiny-apartment-with-taiwanese-decor

super-simple-bathroom-decor

Simple tiles and simple fixtures allow the bathroom to feel open and comfortable, while at the same time, carefully curated decoration avoids an overly utilitarian aesthetic.

bright-white-tiled-bathroom

Occupying the space below the mezzanine level, the bathroom is surprisingly bright and spacious with plenty of natural sunlight throughout – with a large vanity mirror to maximize its effect.

white-and-wood-small-apartment-decor

Guests and residents enter the apartment through the kitchen, the bathroom conveniently through the door to the right hand side. This sensible layout maximizes the amount of sunlight in a space that would be fairly dark otherwise.

kitchen-with-subway-tile-and-wood-accents-copy

Open wood shelving allows for display of attractive coordinated utensils and tableware while deep cabinets hide everything else above and below.

kitchen-and-laundry-combination-copy

Appliances take a conservative approach by remaining mostly below the countertops. The washer and dryer used to reside in the bathroom but once you see the bathroom’s fresh new style, you’ll see why the designer moved them.

kitchen-beneath-lofted-bedroom-copy

Limited in terms of vertical space and natural lighting, the kitchen makes the best of its circumstance with bright white surfaces and smooth concrete floors.

tiny-apartment-with-loft-office-and-bedroom-copy

The ceilings aren’t especially high so the loft keeps furniture very low to the floor. Pillows make it easier to sit cross-legged at the desk for longer stretches of time.

small-lofted-bedroom-apartment-copy

From the bedroom, it’s easy to catch a glimpse of the neighboring apartment building or admire the living space below. A half-wall offers just enough privacy to help the resident feel secure.

lofted-apartment-with-low-ceilings-copy

Compact stairs lead to the bedroom loft with kitchen and bathroom beneath. Note that the designer didn’t pass up a chance to integrate more storage space under the first few steps. Smart!

transforming-dining-room-design-copy

Split construction gives the dining table more functionality for its footprint. This configuration maintains a streamlined form against the wall, appropriate for working on a laptop or sitting down to write a letter.

storage-solutions-for-super-tiny-apartments-copy

Because of the resident’s frequent travel, the books don’t require constant access. The sliding ladder makes them easily available when needed with several shelves within easy access of the loft.

taiwanese-apartment-under-30-square-meters-copy

Furniture remains as simple as can be. Each piece scales to its specific niche without flaw, the tatami sofa tucked into the window alcove and the dining table matching the width of the alcove’s edge.

super-tiny-lofted-apartment-copy

Located in Taipei, Taiwan, this apartment simplifies its interior to the most basic elements in order to stretch its 22 square meter layout. The ceilings reach 3.3 meters in height – somewhat low compared to other interiors with mezzanine levels but more than enough for this designer to work with. The resident (a frequent traveler) required ample storage for clothes and books along with wide-open space for exercise, which the designers accommodated without sacrificing any of the essential amenities of home.


This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass

Gisele Taranto Architecture has partnered with LZ Studio to create a laboratory of ideas – LAB LZ by GT. This partnership has resulted in a space that has been designed specifically for Casa Cor Rio.

Currently on show until October 4th at Villa Aymoré, Casa Cor Rio invites architects and designers to design their spaces, like a fashion show, using a lot of creativity and seeking to present to the public the biggest releases of materials, technologies and design concepts.

This year, LAB LZ by GT, have designed a space with a suspended glass floor, featuring mirror shards located in the empty space between the existing subfloor and finished floor.

The designers used the mirrors to highlight the concept of depth and reflection that they were aiming to achieve with this interior.

Collaborators: Maneco Quinderé (Lighting), Vanda Klabin (curating art) and Landscape (landscaping)
“This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass.” CONTEMPORIST. 17 Sept. 2015. Web. 21 Sept. 2015. <http://www.contemporist.com/2015/09/18/this-floor-is-made-of-broken-shards-of-glass/&gt;.

This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal

Mario Martins Atelier designed this swimming pool at a home in Portugal, where the design intention was described as “simple with a quiet presence, and where the natural vegetation, of almond and carob trees, typical of the Algarve countryside, predominates.”

Photography by Fernando Guerra FG + SG

“This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal.” Accessed September 16, 2015. http://www.contemporist.com/2015/09/10/this-swimming-pool-sits-comfortably-in-the-countryside-of-portugal/.

Flexible Modern Architecture: Surprising Narrow House in Japan

It is always fascinating to observe Japanese architecture in its most flexible sense. Fujiwaramuro Architects have completed the design for Narrow House, a project that seems to defy the laws of space, located in the downtown residential area of Kobe, Japan. The total area of the site of 36.95 square meters meant a good challenge for the architects, which ingeniously built living space vertically.

Despite its name, the inhabitants can enjoy their space, just like in any other horizontally-developed residence: “The slatted, drainboard-like floors on the first through third floors are connected to the slatted tables, stairwell and skylights, allowing sunlight to reach right to the bottom of the house. Three-dimensional gaps and holes in the visual field eliminate any sense of a two-dimensional spatial narrowness, or sensation of being fenced in“. Would you consider living in a home like this? Except for the lack of courtyards, we have to say we fail to see the disadvantages.  (Lavinia)

“Flexible Modern Architecture: Surprising Narrow House in Japan.” Freshome. N.p., 28 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/28/flexible-modern-architecture-creative-narrow-house-in-japan/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)&utm_content=Yahoo! Mail>.

 


Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House

This slideshow requires JavaScript.

This project presented to us by architect Channa Horombuwa is a conversion of a half-way done ordinary-looking house in Dompe, Sri Lanka into a contemporary piece of architecture. The house was at the half way mark, without a roof but with a collection of raw brick walls and slabs, when  the client realized that the outcome of the house was not going to be what he has been expecting. The new residence now consists of five bedrooms, three bathrooms, large living, dining, pantry, TV lobby and kitchen. The Gym is a separate section located next to the pool.

The large living room with a double height opens out to the large front garden on one side and to the swimming pool and deck on the rear side. The intension was to maintain the outdoor  indoor relationship very effectively with the use of large glazed panels. The entrance lobby or  the stair lobby is once again a double height space with a floating staircase running in one stretch as a feature on one side against a textured colored wall with a series of glass openings at random sizes. The garden runs around the house and joins the swimming pool at the rear end. The glass floor above the deep end of the swimming pool is a special feature and a popular seating space for the visitors. [Photos and information provided by architect Channa Horombuwa]

“Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House.” Freshome. N.p., 29 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/29/imposing-modern-architecture-in-sri-lanka-chamila-rohitha-house/&gt;.


Agua House by Barrionuevo Sierchuk Arquitectas

This slideshow requires JavaScript.

(Photography by Daniel Tejo and Adriana Edith Sierchuk)

Barrionuevo Sierchuk Arquitectas have designed the Agua House in Buenos Aires, Argentina.

From the architects:

The site is 2.000sq. meters (21,530 sq ft), facing the Northeast, looking at the Canal Arias river, in the suburbs of Buenos Aires. It has 450sq meters (4,840 sq ft) and it is designed for a couple without kids, with, in the ground floor, a program of very big reception areas, that opens and closes by very big wooden sliding doors that hides into the walls.

In the first floor are the Master Bedroom and another small bedroom for guests.

The house is designed based on two stone walls (made of Laja Neuquen) that interact all over the house. The colour of the stone is the origin of all the color pallet of the house.

The landscape all the time gets to the building across it’s big crystal facades.

The light transforms the house along the day.

“Agua House by Barrionuevo Sierchuk Arquitectas.” Agua House by Barrionuevo Sierchuk Arquitectas. N.p., 18 Mar 2013. Web. Web. 19 Mar. 2013. <http://www.contemporist.com/2013/03/18/agua-house-by-barrionuevo-sierchuk-arquitectas/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: contemporist (CONTEMPORIST)&utm_content=Yahoo! Mail>.


Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House

This slideshow requires JavaScript.

Located in the historic district of North Carolina’s Chapel Hill town, the GK House sits on a 1.5 acre site sloping from east to west. Accessible via an easement through an adjoining property, this imposing structure gathers wood, stone and glass in a contemporary display of architecture. Originally part of the Coker Estate, where amateur botanist Dr Coker composed a distinctive collection of plants derived from his experiments, the house sits surrounded by woods and greenery that offer an original outdoor experience. Constructed after the sketches of Raleigh- based Kenneth Hobgood Architects, the residential structure replaces the original house that burned down to the ground and took part of the vegetation down with it. Collaborating with landscape architect Michael Van Valkenburg, architects managed to revive the grounds and compose a bright, cheery and stylish set of interior and exterior spaces, as you can see in the photos.  (Teicu)

Teicu, Ada. “Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House.” Freshome Design & Architecture. N.p., 12 Aug. 2012. Web. Web. 12 Aug. 2012.