minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “geometry

The Makeover…It’s Personal – Moving Forward 1 (Roof and Programme)

The weather in the Philippines was very unpredictable and it was crucial to complete the roof once and for all.   I was on Christmas holiday when we started working on it.  Some change in plan was consider like including covering the slab above the garage to provide a den, an extra room for guest, a TV room or study room as our previous one will be used as bedroom for one of the boys.   I left the country without finishing the work.  Eventually, a roof over my family’s head were screwed and riveted in place.

Since my family lived in here during the whole duration of construction, the architect came up with programme, doing the whole house in four (4) phases.  He prepared plan for each phase starting with the master bedroom with walk-in closet and ensuite bath (Ph1 – The Masters); the laundry, service kitchen, maid’s quarter with T&B, formal kitchen, dining and common T&B for the kids (Ph2 – The Service Area); the living room and the courtyard/airwell (Ph3 – The Front Room) and the kid’s rooms and the den (Ph4 – For the kids).  We did not include works in the facade (The Envelope) and the apartment at the back (For Rent – Back of the House).

(To be continued…)

Advertisements

The Makeover…It’s Personal.

The House has gone through a number of extensions, renovations and repairs.  From a humble 25 square meters house on 69 square meters lot to about 700 (including a proposed 5-doors apartments at the back), can you imagine how many has been done through all these years?

With the generous help and support of Arch. Butch who provide an almost free assistance, we finally came up with plan to do what I can say “the realization of our dream”.  We were so scared as we know our budget seems not enough to start the project.

It was sometime October 2016, when we had the discussion and came up with the plan to have the renovation.  We just wanted to re-roof and improve the facade that would make all previous extensions looks like it was done at one time.

The sketches were drawn and shown to us by the architect.

November 2016 from these initial concepts, it started to snowballed into Olympic scale.  These drawing started to take its form as Juni, my well-trusted contractor, started to demolish, break, and rebuilt.   Deliveries of materials started to filed up our space and the first hollow block has been set.

What makes us finally decide to have this major decision of rebuilding our house?  It’s the leak.  This bungalow was actually designed and proposed for  another storey in the future.  So, obviously all the extension has been covered with a slab roof that would serve later as the flooring for the next phase.  Unfortunately, budget did not allow me to push with the rest of my plan yet and it’s a fact that a slab is not a wise idea as a shelter from rain.  The leaked damage our ceiling and other stuffs below it.  We have to bear that for several years, whilst spending money for repairing and repainting till the next rainy season, again and again.

Hence, we came up with the solution, to cover the roof of the whole house and forgo the idea of the having another floor.

From paper…

To the real thing (with long time business partners, Edgar for the trusses and Apollo for roofing installation).  The roof was a combination of Banawe and Multirib from Puyat Steel (0.50mm).

(To be continued…)


This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass

Gisele Taranto Architecture has partnered with LZ Studio to create a laboratory of ideas – LAB LZ by GT. This partnership has resulted in a space that has been designed specifically for Casa Cor Rio.

Currently on show until October 4th at Villa Aymoré, Casa Cor Rio invites architects and designers to design their spaces, like a fashion show, using a lot of creativity and seeking to present to the public the biggest releases of materials, technologies and design concepts.

This year, LAB LZ by GT, have designed a space with a suspended glass floor, featuring mirror shards located in the empty space between the existing subfloor and finished floor.

The designers used the mirrors to highlight the concept of depth and reflection that they were aiming to achieve with this interior.

Collaborators: Maneco Quinderé (Lighting), Vanda Klabin (curating art) and Landscape (landscaping)
“This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass.” CONTEMPORIST. 17 Sept. 2015. Web. 21 Sept. 2015. <http://www.contemporist.com/2015/09/18/this-floor-is-made-of-broken-shards-of-glass/&gt;.

Casa Malaparte

Alternative names Villa Malaparte, Malaparte House
General information
Type Private house
Architectural style Modern architecture
Location Isle of Capri
Country Italy
Coordinates 40°32′49″N14°15′33″ECoordinates: 40°32′49″N 14°15′33″E
Current tenants Foundation Giorgio Ronchi [1]
Construction started 1937
Renovated 1980–90
Client Curzio Malaparte
Design and construction
Architect Adalberto Libera

Casa Malaparte (also Villa Malaparte) is a house on Punta Massullo, on the eastern side of the Isle of Capri, Italy. It is one of the best examples of Italian modern and contemporary architecture.

The house was conceived around 1937 by the well-known Italian architect Adalberto Libera for Curzio Malaparte. Malaparte actually rejected Libera’s design and built the home himself with the help of Adolfo Amitrano, a local stonemason.

Casa Malaparte is a red masonry box with reverse pyramidal stairs leading to the roof patio. On the roof is a freestanding curving white wall of increasing height. It sits on a dangerous cliff 32 metres above the sea overlooking the Gulf of Salerno. Access to this private property is either by foot from the Town of Capri or by boat and a staircase cut into the cliff. Casa Malaparte’s interior and exterior (particularly the rooftop patio) are prominently featured in Jean-Luc Godard’s 1963 film, Contempt (Le Mépris).

Casa Malaparte was abandoned and neglected after the death of Curzio Malaparte in 1957. It suffered from vandalism and natural elements for many years and was seriously damaged, including the desecration of a beautiful tiled stove, before the first serious renovation started in the late 1980s and early 1990s. The building was donated to the Foundation Giorgio Ronchi in 1972.

Malaparte’s great-nephew, Niccolò Rositani, is primarily responsible for restoring the house to a livable state. Much of the original furniture is still there, because it is too large to remove. The marble sunken tub in the bedroom of his mistress still exists and functions. His bedroom and book lined study are still intact. Many Italian industrialists have donated materials for the preservation.

Today the house is used for serious study and certain cultural events in Italy and is admired and hated by many architecture enthusiasts worldwide.

The house can only be reached by traversing the island. The last twenty minute walk is over private property, belonging to The Ronchi Foundation. It takes an hour and a half to walk there from Capri’s Piazzetta at the summit of the funiculare from the Marina Grande. The house can be reached by sea, on calm days only, as the waves are cast upon treacherous rocks and there has not been an official pier for many years. From the sea, one must climb 99 steps to reach the house. Malaparte gave his friend and boatman money to open a restaurant which is run by the boatman’s son today. It is the only restaurant one would pass on the path from the Piazzetta to the promontory where Tiberius built his palace, Villa Jovis.

The book Malaparte: Casa Come Me (A House Like Me) edited by Michael McDonough, includes drawings and essays by many prominent artists and architects, such as James Wines,Tom Wolfe, Robert Venturi, Emilio Ambasz, Ettore Sottsass, Michael Graves, Willem Dafoe, Peter Eisenman, Wiel Arets and many other luminaries of arts and letters. Casa Malaparte was also prominently featured in the Jean-Luc Godard film, Contempt (1963).

(n.d.). Retrieved July 13, 2015, from https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_Malaparte

Casa Brutale, lyrical brutalism

Casa Brutale is a geometrical translation of the landscape. It is an unclad statement on the simplicity and harmony of contemporary architecture. It is a chameleonic living space, created to serve its owner and respect the environment. It is the inverted reference to Casa Malaparte, encased and protected by the tender earth that has hosted the human civilization for millennia. It is a complete study of aesthetics, structure, function and engineering, which thoroughly detailed, awaits solely its realisation.

Casa Brutale is OPA’s challenging vision of innovative architecture, where innovation refers to long forgotten terms such as ambience and materiality. Its subtle form allows for the magnificent view and the game of light and shadow to take center stage. The residence is constructed with simple materials: wood, glass and concrete, the convergence of the surrounding earth and water. The landscape is integral to the underlying concept, since elements penetrate and prevail over the construction. The roof of Casa Brutale, a glazed bottom swimming pool, is a continuation of the poetic Aegean Sea and in perfect communication with the vast blue of the Greek sky.

In essential simplicity, Casa Brutale is defined by three thick concrete slabs with all the installations preformed. The crystalline pool, made by reinforced glass, is set between the walls to smoothen the hard materials and let the abundant natural light through, illuminating the residence. The enormous glass façade frames and extracts the beauty of the Aegean. And small details of black-coated steel and brown/red aged wood complete the composition.

In literal groundbreaking integration, Casa Brutale penetrates the landscape. The underground building benefits from a perfect homeostatic mechanism with thermal insulation from the surrounding ground, and the cooling properties of the swimming pool. The optical impact of the building on the landscape is minimal, with only one façade on the cliff side and no volume extruding from the ground level.

Light penetrates the transparent or semi-transparent surfaces of Casa Brutale, bringing it to life. The dynamic light patterns caress the bare concrete with refractions and shadows. Bare concrete, or beton brut, is the finishing technique that gave the name to both brutalism and Casa Brutale. Raw, unpretentious, monolithic, marked by the wooden planks used to mold the casting.

After descending 50 stairs to the Aegean, under the shadows of epic concrete beams, you reach the entrance (also accessible by elevator). The tall, rotating door of aged wood (with the axis at ¾ lengths) opens to a breathtaking sea view, through the glass façade. The remaining space is bare, pure and simple; minimalism at its best. A concrete cast dining table is combined with concrete benches, clad with warm wood. Smooth curves sculpture the fireplace on the wall next to the bench. Behind the dining table, the guest room is formed under an old-fashioned Zoellner slab with a glass corner. Next to the guest room, there is a small passage to the utility rooms (storage room, bathroom and WC).

An inner staircase consists of thin, steel steps that allow the optical continuity from the kitchen to the glass façade. The staircase leads you to the mezzanine floor, where the master bedroom is exposed to the same overpowering vision of the Aegean. The bed is cast of concrete with wood finishing, while the walls are covered with mirror to enhance the play between light and shadows.

Casa Brutale redefines the harmonious coexistence of human and nature in a poetic homage to pure Brutalism.

Casa Brutale, lyrical brutalism | OPA works. (n.d.). Retrieved July 13, 2015, from http://opaworks.com/portfolio/casa-brutale/

A Modern Loft with Character

Loft apartments always have a distinct feel. Their openness, combined with their usual amounts of streaming light, makes them instantly appealing for most urban dwellers. Who wouldn’t want more light and a sense of more space in what’s usually a more crowded area? But lofts can also feel a bit cookie cutter, especially when the original space has been mass-converted to support loft living. A dozen or more lofts with the same feel and layout can feel stifling. This loft, designed by Indot, takes the idea of a traditional loft and plays with it using geometry, color, and texture. Don’t think that lofts are just limited to red exposed brick and neutrally painted walls.

A Modern Loft with Character. (n.d.). Retrieved July 12, 2015, from http://www.home-designing.com/2015/07/a-modern-loft-with-character?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/