minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “addition

The Makeover…It’s Personal – Moving Forward 1 (Roof and Programme)

The weather in the Philippines was very unpredictable and it was crucial to complete the roof once and for all.   I was on Christmas holiday when we started working on it.  Some change in plan was consider like including covering the slab above the garage to provide a den, an extra room for guest, a TV room or study room as our previous one will be used as bedroom for one of the boys.   I left the country without finishing the work.  Eventually, a roof over my family’s head were screwed and riveted in place.

Since my family lived in here during the whole duration of construction, the architect came up with programme, doing the whole house in four (4) phases.  He prepared plan for each phase starting with the master bedroom with walk-in closet and ensuite bath (Ph1 – The Masters); the laundry, service kitchen, maid’s quarter with T&B, formal kitchen, dining and common T&B for the kids (Ph2 – The Service Area); the living room and the courtyard/airwell (Ph3 – The Front Room) and the kid’s rooms and the den (Ph4 – For the kids).  We did not include works in the facade (The Envelope) and the apartment at the back (For Rent – Back of the House).

(To be continued…)


The Makeover…It’s Personal.

The House has gone through a number of extensions, renovations and repairs.  From a humble 25 square meters house on 69 square meters lot to about 700 (including a proposed 5-doors apartments at the back), can you imagine how many has been done through all these years?

With the generous help and support of Arch. Butch who provide an almost free assistance, we finally came up with plan to do what I can say “the realization of our dream”.  We were so scared as we know our budget seems not enough to start the project.

It was sometime October 2016, when we had the discussion and came up with the plan to have the renovation.  We just wanted to re-roof and improve the facade that would make all previous extensions looks like it was done at one time.

The sketches were drawn and shown to us by the architect.

November 2016 from these initial concepts, it started to snowballed into Olympic scale.  These drawing started to take its form as Juni, my well-trusted contractor, started to demolish, break, and rebuilt.   Deliveries of materials started to filed up our space and the first hollow block has been set.

What makes us finally decide to have this major decision of rebuilding our house?  It’s the leak.  This bungalow was actually designed and proposed for  another storey in the future.  So, obviously all the extension has been covered with a slab roof that would serve later as the flooring for the next phase.  Unfortunately, budget did not allow me to push with the rest of my plan yet and it’s a fact that a slab is not a wise idea as a shelter from rain.  The leaked damage our ceiling and other stuffs below it.  We have to bear that for several years, whilst spending money for repairing and repainting till the next rainy season, again and again.

Hence, we came up with the solution, to cover the roof of the whole house and forgo the idea of the having another floor.

From paper…

To the real thing (with long time business partners, Edgar for the trusses and Apollo for roofing installation).  The roof was a combination of Banawe and Multirib from Puyat Steel (0.50mm).

(To be continued…)


5 Clever Small Loft Ideas

Crunched for space, the residents of these homes—mostly under 1,000 square feet—have the same ideas: look upward and compartmentalize. Lofted sleeping areas, closets, and reading nooks are among the smart space-saving solutions.

“7 Clever Small Loft Ideas – Interior Design Inspirations.” N.p., n.d. Web. 23 Oct. 2016.

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition

LABor Studio transformed this historic office building in Chihuahua City, Mexico, by maintaining the facade and adding a contemporary addition to the home.

The designer’s description

This house is located in the historic center of Chihuahua City, in north-central Mexico. This district displays a deteriorated urban fabric due to the demolition of a great number of old buildings being replaced by surface parking lots. The population has migrated to the fringes leaving an empty housing stock.

The project was aware of the importance of both the restoration and integration of architectures while demonstrating the possibilities of contemporary housing in the urban center.

The old building is a two story structure built in the early twentieth century in a 40 square meter footprint. The construction system includes adobe walls, wood beams, a limestone facade, and an earthen roof.

The project and construction began in 2010 working with an office program. Restoration started by eliminating all of the non-original additions and rebuilding the earthen roof. The frontal facade was stabilized since it was detaching from the main structure. The neighboring 300 square meter property was added to the program while during this first construction stage. Therefore the program changed from office to a house.

The old and new construction was articulated by a vertical stair cube. The stair provides access to the two stories and the rooftop terrace where views of downtown Chihuahua can be enjoyed.

Access from the street happens in between the old and new constructions in a sequence that first goes through a patio-zaguan before penetrating to the interior. This access patio allows for additional light and ventilation for the old building while allowing for the concentration of rainwater collected from the rooftops.

Once through the threshold in the ground floor one can access a painting studio in the old building or the social area in the new building. The latter is a double height space composed of the living room and the kitchen. Both areas are divided by a bar and joined in the exterior by a patio. The garage can be added to the expansion of the social areas spilling to the exterior.

The second story contains the family room in the old building while the new construction has two bedrooms separated by a library-bridge. One bedroom is related to the street in the front and the other looks to the backyard.

The third and top level is a rooftop terrace with a steel plaque grill. The floor is a ceramic tile which allows the earthen roof to breathe out excess moisture. Plant pots and a light-well complete the arrangement with patio furniture.

The backyard has hardscape and softscape areas. The grasses, shrubs, and trees are a selection of native plants. Concrete modular pavers allow for the absorption of rainwater in order to help support the plants.

In the back of the property there is a water fountain framed by recovered timber from the construction’s scaffolding. Other recovered materials include the original limestone flooring, some of which was reinstalled while another part was crushed and used as ground cover to reduce the loss of moisture.

Design: LABorstudio
Photography: Rafael Gamo

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition. (2015, July 11). Retrieved July 13, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/11/a-historic-building-is-restored-and-given-a-contemporary-addition/