minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

forest

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/
Advertisements

A house on pillars in Hungary by Allhitecture

This contemporary summer house is located in Balatonakarattya, Balatonkenese, Hungary. It sits in a beautiful region surrounded by trees and vegetation and it offers views over Lake Balaton. It occupies an area of 122.0 square meters and it has an interesting design. The house was a project by Allhitecture and it was built in 2009.

The house is a summer retreat and it was built on pillars. It’s a detail designed to make it easily integrate into the surrounding environment and the pillars were inspired by the tree-trunks. They support the front volume just like the trunks support the tree’s crown. This particular region around the lake requires all buildings to respect the Building Regulation made in the middle of the 20th century. This means they have to have a traditional, pitched roof. However, this plot is situated on the border and the architects managed to get permission for a flat roof that better fits with the modern design of the house.

The whole design of the house was influenced by the pine trees from the site. The trees were also kept. The exterior of the house is modern and meant to make it integrate into the surroundings. The interior is on the same page. It follows the traditional interior design of summer houses in that region. The ground floor contains the communal areas and the private spaces, in this case the bedrooms, are on the first floor.{found on archdaily and pics by Tamas Bujnovszky}.  (Ganea)

Ganea, Simona. “A house on pillars in Hungary by Allhitecture.” Homedit. N.p., 21 Jul 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://www.homedit.com/a-house-pillars-hungary-allhitecture/&gt;.


Three Rivers itHouse / Three Rivers, California

This slideshow requires JavaScript.

Three Rivers, California / Completed 2007

The Three Rivers itHouse is an 1,200 sq ft second home for two Los Angeles based visual artists that functions as a retreat from their hectic urban lifestyle. After camping for their first two years on the pristine 7-acre site, the clients requested a house that would serve as the thinnest barrier to the outdoors while still maintaining basic indoor comforts. A second goal for the site, nestled between moss covered boulders and tall oak trees, was to create a house that would minimally disrupt the scenic landscape by creating a modest building footprint. Through a series of interconnected patios and interior living spaces, Three Rivers itHouse functions as a highly tuned instrument for enhancing one’s visual and physical relationship to nature.   (Taalman Koch Architecture)

Taalman Koch Architecture, . (n.d.). Three rivers ithouse. Retrieved from http://www.taalmankoch.com/#490180/Three-Rivers-itHouse


a flexible meeting space in the forest

via Freshome - Interior Design, Decorating & Architecture Magazine

Outlandia has been shortlisted for The Architects’ Journal Small Projects 2011.

Outlandia is inspired by childhood dens, wildlife hides and bothies, by forest outlaws and Japanese poetry platforms. It is located in a copse of Norwegian Spruce and Larch on Forestry Commission land, at the foot of Ben Nevis in the Scottish Highlands, two miles from the town of Fort William. Outlandia is an artist-led project built to foster links between creativity and the environment.   (Outlandia, 2011)

 
Outlandia, . (2011, February 5). Small projects 2011 shortlist [Web log message]. Retrieved from http://www.outlandia.com/2011/02/small-projects-2011-shortlist.html

“What did you expect? Coffins and dungeons and moats?”

– Edward Cullen, “Twilight” (2008) 

 
 The Cullen House from the movie Twilight”

This slideshow requires JavaScript.

  HOKE RESIDENCE, 2007 / single family residence
    
Skylab Architecture. (n.d.). Retrieved from http://www.skylabdesign.com/

205. House in Vacarisses, Barcelona

Project: 2006-2007
Work: 2007-08
Area: 157 m2 
Prizes: Winner ‘Sustainable Architecture Award 5Bav’ 2009 / Selected X Spanish Architecture Biennial’ 2009 / Selection  ‘Spain Architecture Congress’ 2009 exhibition

At first it appeared that the site was not suitable for the construction of a house. However, removal of the surface layer of earth exposed a wide bank of rock upon which a house could be placed without damaging the surroundings. The following objectives, shared by the developer, were met: to take advantage of the uniqueness of the location, to minimize the movement of earth, to take advantage of the existing natural layout in order to provide entry to and exit from the garden, and to conserve the features of the forest and its flora. The only artificial changes will be the adjustment of the access road and the construction of the house, which is conceived using sustainable criteria and which will have a low environmental impact.
Construction will use wooden load bearing walls with a frame system to unite the structure, surrounds and carpentry and so allow an internal design of a series of equally sized rooms of flexible use, as is called for by the logic of the construction.  (H Arquitetes)

 

H Arquitetes, . (n.d.). 205. house in vacarisses, barcelona. Retrieved from http://www.harquitectes.com/#/en/house-205