minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House

This slideshow requires JavaScript.

Located in the historic district of North Carolina’s Chapel Hill town, the GK House sits on a 1.5 acre site sloping from east to west. Accessible via an easement through an adjoining property, this imposing structure gathers wood, stone and glass in a contemporary display of architecture. Originally part of the Coker Estate, where amateur botanist Dr Coker composed a distinctive collection of plants derived from his experiments, the house sits surrounded by woods and greenery that offer an original outdoor experience. Constructed after the sketches of Raleigh- based Kenneth Hobgood Architects, the residential structure replaces the original house that burned down to the ground and took part of the vegetation down with it. Collaborating with landscape architect Michael Van Valkenburg, architects managed to revive the grounds and compose a bright, cheery and stylish set of interior and exterior spaces, as you can see in the photos.  (Teicu)

Teicu, Ada. “Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House.” Freshome Design & Architecture. N.p., 12 Aug. 2012. Web. Web. 12 Aug. 2012.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s