minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

courtyard

The Makeover…It’s Personal – Moving Forward 1 (Roof and Programme)

The weather in the Philippines was very unpredictable and it was crucial to complete the roof once and for all.   I was on Christmas holiday when we started working on it.  Some change in plan was consider like including covering the slab above the garage to provide a den, an extra room for guest, a TV room or study room as our previous one will be used as bedroom for one of the boys.   I left the country without finishing the work.  Eventually, a roof over my family’s head were screwed and riveted in place.

Since my family lived in here during the whole duration of construction, the architect came up with programme, doing the whole house in four (4) phases.  He prepared plan for each phase starting with the master bedroom with walk-in closet and ensuite bath (Ph1 – The Masters); the laundry, service kitchen, maid’s quarter with T&B, formal kitchen, dining and common T&B for the kids (Ph2 – The Service Area); the living room and the courtyard/airwell (Ph3 – The Front Room) and the kid’s rooms and the den (Ph4 – For the kids).  We did not include works in the facade (The Envelope) and the apartment at the back (For Rent – Back of the House).

(To be continued…)

Advertisements

Aradas House by RVDM Architects

This slideshow requires JavaScript.

RVDM Architects have designed the Aradas House in Aveiro, Portugal.

 

“Aradas House by RVDM Architects.” Contemporist. N.p., 23 July 2012. Web. Web. 23 Jul. 2012. <http://www.contemporist.com/2012/07/23/aradas-house-by-rvdm-architects/&gt;.


Villa Fabrica: Serenity in Santorini

This slideshow requires JavaScript.

A factory transformed: architect Yannis Kaklamanis overhauled the interiors of a former wine and tsipouro (brandy) production facility, creating a sleek and minimal loft–style vacation retreat on the island of Santorini.

The compound consists of four separate residences, joined by communal outdoors spaces; Kaklamanis has restored the interiors using traditional materials like polished cement combined with sleek stainless kitchens and modern baths. The villas are available for rent; for information, go to Villa Fabrica.   (Julie)

“Villa Fabrica: Serenity in Santorini by Julie.” Remodelista. N.p., 20 July 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://remodelista.com/posts/villa-fabrica-serenity-in-santorini?utm_source=Remodelista Daily Subscriber List&utm_campaign=8290c44c31-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email>.

 


RMDM architects: 10 very high performance apartments – social housing, paris

image © cecile septet (all images courtesy of RMDM)

french firm RMDM architects have recently completed ’10 very high performance apartments’, a social housing building within the 18th arrondissement of paris, france. with the encompassing urban block undergoing transformation, this pair of structures offers a home to lower income residents while an outdoor area for repose creates a vegetated buffer zone between the building and densely developed district. an entry elevation clad with vertically sliding aluminum cassette panels in three tones of white to gray activate the facade projecting a structure which is entirely closed off from the surrounding environment or dynamically adjusts to the daily activity of dwellers. the hinges allow the shutters to be opened in diverse degrees, offering privacy and protection from solar gain.

a U-shaped plan wraps an open-air patio to benefit each of the units from natural daylight. living spaces are oriented to overlook the dynamic and communal spaces. two of the roof wings feature terraces while a row of inclined solar panels mirror the exterior’s aesthetic and support hot water production. (db)

db, lauren. “RMDM architects: 10 very high performance apartments – social housing, paris.” designboom. N.p., 16 Jul 2012. Web. 16 Jul. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/22427/rmdm-architects-social-housing-in-paris-10-very-high-performance-apartments.html&gt;.


Modern Home Conversion in Toronto Showcasing Inspiring Details

Marlborough House is a project implemented by architecture company superkül and consists of a home conversion in Toronto, Ontario, Canada. Here is more from the press release we were sent: “The many original interior partitions of this small house in Toronto were removed to create a remarkably welcoming and well-lit house characterized by its open relationship to the landscape out back. Ash wood millwork and a stone floor on the ground level tie the interior of the house to the crushed gravel courtyard outside, which features a small cedar garden pavilion. Dark-bronze anodized window frames provide a counter-point to the light interior palette and buff bricks on the street facade.

The tall windows on the three storyvoid at the centre of the plan provide a generous light to the rooms around it, including the principal washroom, which is separated from the void by a translucent, stretched vinyl panel. Cast glass pendant lights hung at different heights in the void create an optical shift that playfully distorts the scale and height of the void”. [Design team: Andre D’Elia, Meg Graham and Grant Hutchinson] (“Freshome”)

 

“Modern Home Conversion in Toronto Showcasing Inspiring Details.” Freshome. N.p., 03 Apr 2012. Web. 3 Apr. 2012. <http://freshome.com/2012/04/03/modern-home-conversion-in-toronto-showcasing-inspiring-details/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)>.

 

 

 


Split-level Modern House Design

This slideshow requires JavaScript.

Modern house design built on urban lot with dimensions of 6 x 24 m. This modern house designed in open-plan, a transparent style, lighted and ventilated at the front and back. The house exterior structure is cubic-like, full of large glazing windows and structured by steel reinforced concrete cast and slabs in prefabricated concrete. The interesting design idea of this modern house design is the interior design layout that has split-level. Split-level interior structure developed to organize 150m2 volume because it’s sloping terrain and spacious interior needed. The interior distributed in over half levels and create a three story zone of building volume with beautiful unclear floor interior division. Both exterior and interior has wooden and iron elementals, combine with rawness of concrete this modern house is simple and economical but looks beautiful. First floor split-level spaces are containing kitchen-dining room and half-level is for living room and entrance area, while all infrastructures including water tank, heating and sewage treatment system placed in lowest level of the ground. Nest to kitchen-dining is simple modern outdoor garden. Second floor level for space between area and bedroom&bathroom. Third floor level area contains workspace office with compact library and master bedroom suite (including bathroom), and the half level is outdoor terrace to capture the city landscape beyond.

Year: 2008.

Area: 150 m².

Architects: Apiacás Architects.

Structural design: Mr. Mesquita Maria de Lourdes.

Hydraulic and electrical design: Ramoska Castellani and Designers Associates Ltd..

Illumination design:Ricardo Heder – reka lighting.

Photos:Pregnolato Kusuki & Photographic Studio.

archinspire, . “Modern House Design Split-level Beautiful Unclear Floor Interior Division.” Home Design Ideas | Decorating | Gardening. Web. 15 Nov 2011. <http://archinspire.com/home-design/modern-timber-house-renovation-beautiful-landscape-site.htm&gt;.


living spaces with the outdoors while maintaining privacy…

This slideshow requires JavaScript.

Description from the architect:

Modest houses on small lots comprise the Quillen’s Point neighborhood, adjacent to the Chesapeake Bay in Ocean View, Delaware.  An eclectic mix of houses, gravel roads ending at the bay and wooded lots provide a nostalgic, informal setting for this new house.  The project site is near the end of Burbage Lane, the second lot from the bay with expectations that the adjacent waterfront lot will eventually be developed.

In an effort to integrate living spaces with the outdoors while maintaining privacy from Burbage Lane and neighboring houses, the scheme is organized around a centrally located garden.  With sixteen foot high ceilings, the eastern volume contains the public living spaces. Continuous clerestory windows assist in providing an abundance of natural light into the space, allowing views to the treetops and sky while minimizing the close proximity of the adjacent houses.  A twenty foot wide glass wall slides into a pocket, enhancing the relationship to the outdoors, and provides a sense of living in a garden.  The two story western volume is comprised of bedrooms and a small second floor living space.  A one story glass link connects the volumes and visually opens to the central garden.

The house was conceived as two simple, flat-roofed volumes, varying in height, intersecting and overlapping a one story circulation space which connects the volumes.  The east volume is constructed with cement board, the west volume with corrugated siding and the one story connecting space with the ground face concrete block.   The exterior material palette is quiet and subdued. Materials are selected for their expected long term durability, ease of installation and initial cost. The impact of the one story horizontal volume facing the street is intended to reflect the scale of neighboring structures while the narrow two story volumes are oriented perpendicular to the street reducing their apparent scale.

This house is designed in strong counterpoint to many of the houses built in the last era of abundant resources, expensive materials, and limitless floor area. The house is not large; it comprises three bedrooms and 2400 square feet.  The house is constructed with modest materials that include concrete floors throughout the first floor, oak flooring on the second floor and plastic laminate and oak millwork.

The house was designed to achieve a balance between recognition of the picturesque Chesapeake Bay landscape and a more intimate, secluded garden environment. Expansive openings to the private garden combined with smaller, selectively oriented openings toward the greater landscape allow for a sense of privacy while maintaining a sensibility of direct connection to the rhythms of nature.

Dave. (2011, November 12). Lujan house by robert m. gurney [Web log message]. Retrieved from http://www.contemporist.com/2011/11/12/lujan-house-by-robert-m-gurney/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: contemporist (CONTEMPORIST)