minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

awards

Whistler Public Library / Whistler Village, Canada

This slideshow requires JavaScript.

via HCMA

Acting as a bridge between the built-up fabric of Whistler Village and the adjacent community park, the library provides a bold civic facility and is both a showpiece of sustainable design and a contemporary response to its mountain resort context. Design features include innovative prefabricated wood roof panels, locally quarried basalt and a large gently sloping green roof. The new south facing entry plaza provides an important new civic space, while support spaces such as an end-of-trip shower and change facility for bicycle and cross country ski commuters ensured that this was the first LEED® Gold certified library in Canada.

Awards
Lieutenant Governor of BC Awards for Architecture
Wood Design Real Cedar Award
BC Wood Design Award

 (Hughes Condon Marler Architects)

Hughes Condon Marler Architects (HCMA), . (n.d.). Whistler public library. Retrieved from http://hcma.ca/whistler-public-library/?ref=15

Advertisements

a flexible meeting space in the forest

via Freshome - Interior Design, Decorating & Architecture Magazine

Outlandia has been shortlisted for The Architects’ Journal Small Projects 2011.

Outlandia is inspired by childhood dens, wildlife hides and bothies, by forest outlaws and Japanese poetry platforms. It is located in a copse of Norwegian Spruce and Larch on Forestry Commission land, at the foot of Ben Nevis in the Scottish Highlands, two miles from the town of Fort William. Outlandia is an artist-led project built to foster links between creativity and the environment.   (Outlandia, 2011)

 
Outlandia, . (2011, February 5). Small projects 2011 shortlist [Web log message]. Retrieved from http://www.outlandia.com/2011/02/small-projects-2011-shortlist.html

Seeds of Life Skyscraper

 

via eVolo

Honorable Mention
2011 Skyscraper Competition*

Mekano
Osama Mohamed Elghannam, Karim Mohamed Elnabawy, Mohamed Ahmed Khamis, Nesma Mohamed Abobakr
Egypt

The city of Cairo, in Egypt, has become one of the most polluted cities worldwide. The idea behind this proposal is to recycle the city’s waste and use it as building material for large-scale development that could eventually become a city in itself. 

The project is composed of an exoskeleton where different types of living and working units could be plugged-in. Each unit is designed with a specific program in mind – from small ones for single families to large ones for recreational areas such as parks and sports facilities. Hundreds of terraces are used for agriculture and rainwater collection, while specific sites are used to bury organic waste and produce biogas, electricity, and fertilizers.

 
* Established in 2006, the annual Skyscraper Competition recognizes outstanding ideas that redefine skyscraper design through the use of new technologies, materials, programs, aesthetics, and spatial organizations, along with studies on globalization, flexibility, adaptability, and the digital revolution. This is also an investigation on the public and private space and the role of the individual and the collective in the creation of a dynamic and adaptive vertical community. The award seeks to discover young talent, whose ideas will change the way we understand architecture and its relationship with the natural and built environments. 
 
(ADMIN, 2011)
 
ADMIN, . (2011). Seeds of life skyscraper [Web log message]. Retrieved from http://www.evolo.us/competition/seeds-of-life-skyscraper/#more-8891

Ravine Residence / Toronto, Ontario, Canada

This slideshow requires JavaScript.


Spring 2006
11,600 sf
Siamak Hariri, Partner-in-Charge

This residence employs two volumes with carefully choreographed openings that address the public street while maintaining the importance of domestic intimacy and privacy. The back of the house takes advantage of its ravine setting with a design of transparency that maximizes the natural light and provides natural landscape vistas. Employing a vocabulary of enduring materials of French limestone, roughcast stucco, and teak windows, the house underscores the client’s desire to create a generational home.

2010 Tucker Design Award, Building Stone Institute Award of Excellence

(Hariri Pontarini Architects)
 
Hariri Pontarini Architects, . (n.d.). Ravine residence. Retrieved from http://www.hariripontarini.com/projects/private/ravine-residence

1rst price for the CINNA – MAISON FRANÇAISE design contest 2011

 

Manon Leblanc ©

WAT

To power this self sufficient ambiant lamp, only a few drops of water are enough.  Energy is produced by an hydro-electric battery composed of a carbon stick coated with magnesium powder. The water generates an electro chemical reaction that generates light.  (Leblanc)

Leblanc, M. (n.d.). Manon leblanc . Retrieved from http://www.manon-leblanc.com/?section=portfolio

 

 

 
 
 

 


Calem Rubin Residence / Bestheda, Maryland

Originally constructed in 1939, the brick colonial stule house was rebuilt as a composition of modern form and timeless materials.  As a reinvention of the existing massing, linear stucco walls conceptually wrap and protect a stone pavilion inserted within.  This massing reflects the divisions of public and private spaces within the house.  The massive entry door interrupts the facade and open to the gallery and circulation spine.  To the north lies the kitchen is the library, double-height living room and outdoor room.  Taut minimal stairs lead up to a bridge on the second floor which overlooks the living room and culminates at the floating third floor, a device used to bright light deep within the core volume.   (David Jameson Architect Inc.)

 Awards: 

  • 2006 Baltimore AIA / Baltimore Magazine Award of Excellence
  • 2006 Custom Home Magazine Merit Award
  • 2006 Virginia Society AIA Award for Excellence in Architecture

 David Jameson Architect Inc., Initials. (n.d.). Calem Rubin Residence. Retrieved from http://www.davidjamesonarchitect.com/

See more of the interior…Modern Single-Family Home: The Calem-Rubin Residence by David Jameson  (Freshome – Interior Design, Decorating & Architecture Magazine)


Recipient of 2009 AIA Peconic Design Award

An art studio made with two side-by-side steel shipping containers perched on top of a foundation wall -with interior ceiling height of 18′ in the studio proper.   (Maziar Behrooz Architecture)

Maziar Behrooz Architecture, Initials. (n.d.). prefab: containers. Retrieved from http://www.mbarchitecture.com/container-studio/