minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “landscape

“The Chameleon”

When you imagine a trip to Bali, you may think first of lying on white sand beaches in the shade of tall palms. But a bit away from the water is where the magic can really happen. The jungles of Bali are rich with greenery and wildlife — and if you’re lucky enough, you may even find yourself at one of the island’s most luxurious estates, nestled right into that jungle. The home featured here is just such a retreat. Featuring a sparkling clear infinity pool, an outdoor bath, and plenty of indoor space for the long and luxurious evening of a vacation, this home is a true treasure, as you’ll see in the photos from photographer Daniel Koh.

http://www.home-designing.com/a-bali-jungle-retreat-surrounded-by-lush-greenery?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+home-designing+%28Home+Design+Ideas%29

Advertisements

This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal

Mario Martins Atelier designed this swimming pool at a home in Portugal, where the design intention was described as “simple with a quiet presence, and where the natural vegetation, of almond and carob trees, typical of the Algarve countryside, predominates.”

Photography by Fernando Guerra FG + SG

“This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal.” Accessed September 16, 2015. http://www.contemporist.com/2015/09/10/this-swimming-pool-sits-comfortably-in-the-countryside-of-portugal/.

Casa Malaparte

Alternative names Villa Malaparte, Malaparte House
General information
Type Private house
Architectural style Modern architecture
Location Isle of Capri
Country Italy
Coordinates 40°32′49″N14°15′33″ECoordinates: 40°32′49″N 14°15′33″E
Current tenants Foundation Giorgio Ronchi [1]
Construction started 1937
Renovated 1980–90
Client Curzio Malaparte
Design and construction
Architect Adalberto Libera

Casa Malaparte (also Villa Malaparte) is a house on Punta Massullo, on the eastern side of the Isle of Capri, Italy. It is one of the best examples of Italian modern and contemporary architecture.

The house was conceived around 1937 by the well-known Italian architect Adalberto Libera for Curzio Malaparte. Malaparte actually rejected Libera’s design and built the home himself with the help of Adolfo Amitrano, a local stonemason.

Casa Malaparte is a red masonry box with reverse pyramidal stairs leading to the roof patio. On the roof is a freestanding curving white wall of increasing height. It sits on a dangerous cliff 32 metres above the sea overlooking the Gulf of Salerno. Access to this private property is either by foot from the Town of Capri or by boat and a staircase cut into the cliff. Casa Malaparte’s interior and exterior (particularly the rooftop patio) are prominently featured in Jean-Luc Godard’s 1963 film, Contempt (Le Mépris).

Casa Malaparte was abandoned and neglected after the death of Curzio Malaparte in 1957. It suffered from vandalism and natural elements for many years and was seriously damaged, including the desecration of a beautiful tiled stove, before the first serious renovation started in the late 1980s and early 1990s. The building was donated to the Foundation Giorgio Ronchi in 1972.

Malaparte’s great-nephew, Niccolò Rositani, is primarily responsible for restoring the house to a livable state. Much of the original furniture is still there, because it is too large to remove. The marble sunken tub in the bedroom of his mistress still exists and functions. His bedroom and book lined study are still intact. Many Italian industrialists have donated materials for the preservation.

Today the house is used for serious study and certain cultural events in Italy and is admired and hated by many architecture enthusiasts worldwide.

The house can only be reached by traversing the island. The last twenty minute walk is over private property, belonging to The Ronchi Foundation. It takes an hour and a half to walk there from Capri’s Piazzetta at the summit of the funiculare from the Marina Grande. The house can be reached by sea, on calm days only, as the waves are cast upon treacherous rocks and there has not been an official pier for many years. From the sea, one must climb 99 steps to reach the house. Malaparte gave his friend and boatman money to open a restaurant which is run by the boatman’s son today. It is the only restaurant one would pass on the path from the Piazzetta to the promontory where Tiberius built his palace, Villa Jovis.

The book Malaparte: Casa Come Me (A House Like Me) edited by Michael McDonough, includes drawings and essays by many prominent artists and architects, such as James Wines,Tom Wolfe, Robert Venturi, Emilio Ambasz, Ettore Sottsass, Michael Graves, Willem Dafoe, Peter Eisenman, Wiel Arets and many other luminaries of arts and letters. Casa Malaparte was also prominently featured in the Jean-Luc Godard film, Contempt (1963).

(n.d.). Retrieved July 13, 2015, from https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_Malaparte

Casa Brutale, lyrical brutalism

Casa Brutale is a geometrical translation of the landscape. It is an unclad statement on the simplicity and harmony of contemporary architecture. It is a chameleonic living space, created to serve its owner and respect the environment. It is the inverted reference to Casa Malaparte, encased and protected by the tender earth that has hosted the human civilization for millennia. It is a complete study of aesthetics, structure, function and engineering, which thoroughly detailed, awaits solely its realisation.

Casa Brutale is OPA’s challenging vision of innovative architecture, where innovation refers to long forgotten terms such as ambience and materiality. Its subtle form allows for the magnificent view and the game of light and shadow to take center stage. The residence is constructed with simple materials: wood, glass and concrete, the convergence of the surrounding earth and water. The landscape is integral to the underlying concept, since elements penetrate and prevail over the construction. The roof of Casa Brutale, a glazed bottom swimming pool, is a continuation of the poetic Aegean Sea and in perfect communication with the vast blue of the Greek sky.

In essential simplicity, Casa Brutale is defined by three thick concrete slabs with all the installations preformed. The crystalline pool, made by reinforced glass, is set between the walls to smoothen the hard materials and let the abundant natural light through, illuminating the residence. The enormous glass façade frames and extracts the beauty of the Aegean. And small details of black-coated steel and brown/red aged wood complete the composition.

In literal groundbreaking integration, Casa Brutale penetrates the landscape. The underground building benefits from a perfect homeostatic mechanism with thermal insulation from the surrounding ground, and the cooling properties of the swimming pool. The optical impact of the building on the landscape is minimal, with only one façade on the cliff side and no volume extruding from the ground level.

Light penetrates the transparent or semi-transparent surfaces of Casa Brutale, bringing it to life. The dynamic light patterns caress the bare concrete with refractions and shadows. Bare concrete, or beton brut, is the finishing technique that gave the name to both brutalism and Casa Brutale. Raw, unpretentious, monolithic, marked by the wooden planks used to mold the casting.

After descending 50 stairs to the Aegean, under the shadows of epic concrete beams, you reach the entrance (also accessible by elevator). The tall, rotating door of aged wood (with the axis at ¾ lengths) opens to a breathtaking sea view, through the glass façade. The remaining space is bare, pure and simple; minimalism at its best. A concrete cast dining table is combined with concrete benches, clad with warm wood. Smooth curves sculpture the fireplace on the wall next to the bench. Behind the dining table, the guest room is formed under an old-fashioned Zoellner slab with a glass corner. Next to the guest room, there is a small passage to the utility rooms (storage room, bathroom and WC).

An inner staircase consists of thin, steel steps that allow the optical continuity from the kitchen to the glass façade. The staircase leads you to the mezzanine floor, where the master bedroom is exposed to the same overpowering vision of the Aegean. The bed is cast of concrete with wood finishing, while the walls are covered with mirror to enhance the play between light and shadows.

Casa Brutale redefines the harmonious coexistence of human and nature in a poetic homage to pure Brutalism.

Casa Brutale, lyrical brutalism | OPA works. (n.d.). Retrieved July 13, 2015, from http://opaworks.com/portfolio/casa-brutale/

Two Atlanta-Based Designers Create An Architecturally Inspired Dog House

Atlanta-based design firm, Pyramd Design Co., have created their first offering, The Puphaus.

The designer’s description

Emerging from the musings of two designers who were disenchanted with their respective industries, dog-loving founders Roy Fleeman and Zach Griggs set out to create products they had a personal connection to and could see through from initial conception to final production.

With backgrounds in graphic and industrial design, the multi-disciplinary duo decided to design & build something for man’s best friend: the Puphaus. Time to ditch the plastic igloos and give our pups some stylish new digs.

Taking queues from modern home design, naturally-derived materials were chosen that would look and feel at home in any outdoor setting, while coming together to make a head-turning architectural statement. Staying true to form-follows-function, stainless steel food & water bowls are incorporated into the floor panel while a floating roof design enhances air circulation on those hot summer days.

Once Western red cedar and Portland cement board were selected as the primary materials, Pyramd fell in love with the combination and began drawing up different designs, ultimately manufacturing Puphaus in their hometown of Atlanta.

Puphaus’ unique construction allows it to flatpack for affordable shipping, and once unboxed it can be easily assembled in five steps without any tools. Now Spike and Leo have a sweet new place to rest their paws – and their humans have barely broken a sweat.

Two Atlanta-Based Designers Create An Architecturally Inspired Dog House. (2015, July 2). Retrieved July 5, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/02/two-atlanta-based-designers-create-an-architecturally-inspired-dog-house/

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)