minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “beautiful

This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal

Mario Martins Atelier designed this swimming pool at a home in Portugal, where the design intention was described as “simple with a quiet presence, and where the natural vegetation, of almond and carob trees, typical of the Algarve countryside, predominates.”

Photography by Fernando Guerra FG + SG

“This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal.” Accessed September 16, 2015. http://www.contemporist.com/2015/09/10/this-swimming-pool-sits-comfortably-in-the-countryside-of-portugal/.
Advertisements

Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House

This slideshow requires JavaScript.

This project presented to us by architect Channa Horombuwa is a conversion of a half-way done ordinary-looking house in Dompe, Sri Lanka into a contemporary piece of architecture. The house was at the half way mark, without a roof but with a collection of raw brick walls and slabs, when  the client realized that the outcome of the house was not going to be what he has been expecting. The new residence now consists of five bedrooms, three bathrooms, large living, dining, pantry, TV lobby and kitchen. The Gym is a separate section located next to the pool.

The large living room with a double height opens out to the large front garden on one side and to the swimming pool and deck on the rear side. The intension was to maintain the outdoor  indoor relationship very effectively with the use of large glazed panels. The entrance lobby or  the stair lobby is once again a double height space with a floating staircase running in one stretch as a feature on one side against a textured colored wall with a series of glass openings at random sizes. The garden runs around the house and joins the swimming pool at the rear end. The glass floor above the deep end of the swimming pool is a special feature and a popular seating space for the visitors. [Photos and information provided by architect Channa Horombuwa]

“Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House.” Freshome. N.p., 29 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/29/imposing-modern-architecture-in-sri-lanka-chamila-rohitha-house/&gt;.


Strategic Storage in a Minimalist Loft

Photography by Todd Mason/Halkin Mason Photography.

For artist Diita Hoeber and her historian/writer husband Frank, home—an open, white, minimalist loft located in a former window factory—is where they work and live; all 3,000 square feet of it. Their secret to keeping it pristine and orderly is a smart storage system designed by Philadelphia-based architecture firm Qb3.

According to Patrycja Doniewski, a Qb3 founding partner, “the storage and display cases delineate the floor plan like chess pieces; each responding to the activity of the space it demarks.” How’s that for smart?

Who doesn’t love a white loft space?  (Hanway)

 

Hanway, Christine. “Strategic Storage in a Minimalist Loft .” Remodelista. N.p., 21 Mar 2013. Web. Web. 24 Mar. 2013. <http://remodelista.com/posts/strategic-storage-in-a-minimalist-loft?utm_source=Remodelista/Gardenista Subscriber List&utm_campaign=b3824d11fb-Remodelista Daily Mail Campaign&utm_medium=email>.


Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House

This slideshow requires JavaScript.

Located in the historic district of North Carolina’s Chapel Hill town, the GK House sits on a 1.5 acre site sloping from east to west. Accessible via an easement through an adjoining property, this imposing structure gathers wood, stone and glass in a contemporary display of architecture. Originally part of the Coker Estate, where amateur botanist Dr Coker composed a distinctive collection of plants derived from his experiments, the house sits surrounded by woods and greenery that offer an original outdoor experience. Constructed after the sketches of Raleigh- based Kenneth Hobgood Architects, the residential structure replaces the original house that burned down to the ground and took part of the vegetation down with it. Collaborating with landscape architect Michael Van Valkenburg, architects managed to revive the grounds and compose a bright, cheery and stylish set of interior and exterior spaces, as you can see in the photos.  (Teicu)

Teicu, Ada. “Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House.” Freshome Design & Architecture. N.p., 12 Aug. 2012. Web. Web. 12 Aug. 2012.


Transition of a Fortified Italian Farmhouse

This slideshow requires JavaScript.

Once upon a time, Arrighi was a watchtower peering over Tuscany and all along the Niccone Valley, with an adjoining fortified farmhouse. In recent years, the dwelling known as Castello di Reschio, in Umbria, Italy, is the result of a meticulous restoration that resulted in a luxurious L-shaped main house, and a standalone guest cottage.

Once the fortified farmhouse and watchtower, the impressive five bedroom main house is approached via a large paved courtyard beyond the entrance gates, past the sweet guest cottage that contains a double bedroom, en-suite bathroom, library and fully-fledged kitchen.

A glass encased external staircase tower is flooded with sunlight, and soaks in the extensive view over the very private and unspoiled 2,700 acre Reschio Estate, filled with rolling hills, vineyards, olive groves, chestnut and oak trees, extensive infinity pool and pool house.  (HOUSE TOURS)

HOUSE TOURS, . “Transition of a Fortified Italian Farmhouse.” home Designing. N.p., 18 Jul 2012. Web. 18 Jul. 2012. <http://www.home-designing.com/2012/07/transition-of-a-fortified-italian-farmhouse?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)&utm_content=Yahoo! Mail>.


Inspiring Contemporary Home Invaded by White: Vivienda en Llaveneres

This slideshow requires JavaScript.

Spanish interior designer Susanna Cots designed the interiors for a project entitled Vivienda en Llaveneres and located in Sant Andreu de Llavaneres, north of Barcelona, Spain. The design approach is said to be inspired by the tranquility of the neighboring sea: “White predominates and gives to the space a personality that attracts order, and is complemented by colour. The design stretches out to the sea from every part of the house, to allow Nature in. The kitchen, dining room and bedrooms are parallel to the sealine, allowing the exterior to enter the house in many ways, such as through the cubicle that houses the cupboard and the guest bathroom. The outside surface is integrated with the suite’s flooring, the bed head and the bathroom, achieving the same exterior-interior effect”. Enjoy the design ideas displayed by these interiors and let us know which detail would you consider integrating in your own home.  (Freshome)

Inspiring Contemporary Home Invaded by White: Vivienda en Llaveneres. Freshome, 02 Apr 2012. Web. 3 Apr. 2012. <http://freshome.com/2012/04/03/inspiring-contemporary-home-invaded-by-white-vivienda-en-llaveneres/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)>.


Haifa House by Pitsou Kedem Architects

This slideshow requires JavaScript.

A private residence built in the center of a historic avenue and at the very heart of Haifa’s French Carmel neighborhood.

The avenue is studded with a number of residences designed in the Bauhaus style. The Bauhaus style gained its hold in Israel in the wake of international styling trends and is a ornament free design style, both simple and down to earth. The style celebrated the aesthetics of the machine and was characterized by uniformity of color and by unassuming and simple finishes and facades. The style faithfully represented the spirit of the age and the location. This project, designed decades later, creates a line that connects contemporary styling with the spirit of that bygone era.

The project emphasizes and sharpens the differences between apparently similar design styles of contemporary minimalism influenced by Japan and the austere moderation of the modernism that characterized the end of the 1950?s. Both of these paradigms translate into a way of life, to the Israeli environment and climate. The sophistication and the minimalism that existed at the heyday of the Bauhaus period have been translated, in this latest reincarnation, into a spacial purity and prestigious restraint.

In his design, the architect has expressed his own, localized interpretation for free planning in which there is a spacial continuity achieved through light, appearance and movement and the placement of secondary spaces around one, large and open central space. The architect has succeeded in creating the experience of continuous, intimate and defined spaces with different levels of symbiotic, mutual interaction with the central space and yet without detracting from the overall understanding of the structure. Despite the intensification of the residences central space which finds expression in a double sized open space reaching the entire height of the building with one completely transparent façade facing the direction of the courtyard, through the use of controlled and restrained formality and the use of materials with no external facings, the designer has succeeded in showing his belief that it is possible to create a residential space of quality and timelessness.

In an attempt to connect with the historic avenue and the houses that have inhabited it since the 1950?s, the architect has paid great attention to homes front facing façade. The front of the building is almost anonymous, for the most part, a closed element, free of unnecessary ornamentation and one that combines a monochromatic color scheme based on the grays and whites that characterized that same era. Only the floating upper roof hints at a harmony with contemporary design. There is a sense of acceptance of the avenues importance and an attempt to assimilate into its, fragile and gentle structure and in no way try to force contemporary architecture on the surrounding environment. Only the floating mass of the roof hints that, despite the desire to be part of the avenues context and the spirit of that historical period, it is clear to the observer that here we have a bold attempt to create an architectural language that leaves a clear signature and the fingerprint of the designer.

The home was, as said, designed around a wide, high public space that constitutes the connecting point and provides a view of all of the homes different wings as well as to the central courtyard and the pool. In order to further strengthen the impact of the central space it has been coated with exposed concrete panels and a large library on the wall as a central motif. A large, ribbon window allows light to enter deep into the space, creating movement and dynamism on the central wall. The architect has covered all of the structures spaces with an expansive roof which appears to be suspended, weightless in the air and floating effortlessly with no apparent means of support. The roof frames and consolidates the various parts of the structure with the apparent dissociation between the roof and the building creating an impressive, formal dialogue.

Movement within the house is accompanied by different views of the outside environment; exposed and open areas and other areas that are framed and focused on a specific view that was designed specifically for that area. The underlying concept of the homes design is one of quiet and formal restraint; the home is a place of tranquility and calm where the minimalistic details, the clean language and the meaning, separate the residents from the world outside. The architecture and the interior design combine a climatic relationship with light and air, an expression of the homes functionality and the uniform design lines both internal and external.

The materials and the colors used for both the interior and the exterior range from white to gray combined with wooden strips. The simple, clean shapes and the light play a central role in the interior design. Shade and light create ever changing performances of shapes and movement, “playing” on the walls, the ceilings and the floors of the building throughout the day. The combination of the geometric light shows against the horizontal and vertical surfaces, made from many different materials, creates a unique atmosphere in the internal spaces and the house’s exterior that make a powerful statement of uniformity and calmness. During the day, natural light entering the residence and its movement creates absorbing light shows. At night, when darkness falls, artificial light, and especially the light seeping out from the pool, create within the structures spaces a totally different atmosphere, one that is almost mystical and magical.

The design of the courtyard is characterized by the same restraint of form with the choice of trees and their placement also communicates with the avenue and the surrounding environment. And so, despite the fact that different worlds and different eras exist in the space between the historical Bauhaus of the avenue and that of this modern and minimalistic home, there still exists a relationship between them, a feeling that one is not strange to the other.

“Haifa House by Pitsou Kedem Architects.” Contemporist. N.p., 22 Nov 2011. Web. 24 Nov. 2011. http://www.contemporist.com/2011/11/22/haifa-house-by-pitsou-kedem-architects/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: contemporist (CONTEMPORIST).