minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

patio

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition

LABor Studio transformed this historic office building in Chihuahua City, Mexico, by maintaining the facade and adding a contemporary addition to the home.

The designer’s description

This house is located in the historic center of Chihuahua City, in north-central Mexico. This district displays a deteriorated urban fabric due to the demolition of a great number of old buildings being replaced by surface parking lots. The population has migrated to the fringes leaving an empty housing stock.

The project was aware of the importance of both the restoration and integration of architectures while demonstrating the possibilities of contemporary housing in the urban center.

The old building is a two story structure built in the early twentieth century in a 40 square meter footprint. The construction system includes adobe walls, wood beams, a limestone facade, and an earthen roof.

The project and construction began in 2010 working with an office program. Restoration started by eliminating all of the non-original additions and rebuilding the earthen roof. The frontal facade was stabilized since it was detaching from the main structure. The neighboring 300 square meter property was added to the program while during this first construction stage. Therefore the program changed from office to a house.

The old and new construction was articulated by a vertical stair cube. The stair provides access to the two stories and the rooftop terrace where views of downtown Chihuahua can be enjoyed.

Access from the street happens in between the old and new constructions in a sequence that first goes through a patio-zaguan before penetrating to the interior. This access patio allows for additional light and ventilation for the old building while allowing for the concentration of rainwater collected from the rooftops.

Once through the threshold in the ground floor one can access a painting studio in the old building or the social area in the new building. The latter is a double height space composed of the living room and the kitchen. Both areas are divided by a bar and joined in the exterior by a patio. The garage can be added to the expansion of the social areas spilling to the exterior.

The second story contains the family room in the old building while the new construction has two bedrooms separated by a library-bridge. One bedroom is related to the street in the front and the other looks to the backyard.

The third and top level is a rooftop terrace with a steel plaque grill. The floor is a ceramic tile which allows the earthen roof to breathe out excess moisture. Plant pots and a light-well complete the arrangement with patio furniture.

The backyard has hardscape and softscape areas. The grasses, shrubs, and trees are a selection of native plants. Concrete modular pavers allow for the absorption of rainwater in order to help support the plants.

In the back of the property there is a water fountain framed by recovered timber from the construction’s scaffolding. Other recovered materials include the original limestone flooring, some of which was reinstalled while another part was crushed and used as ground cover to reduce the loss of moisture.

Design: LABorstudio
Photography: Rafael Gamo

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition. (2015, July 11). Retrieved July 13, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/11/a-historic-building-is-restored-and-given-a-contemporary-addition/
Advertisements

The modern and adaptable Cabin GJ-9 in Norway

This slideshow requires JavaScript.

This is Cabin GJ-9, a modern adaptation of the standard design. It’s situated in Bjergøy, Norway and it was a project by Gudmundur Jonsson Arkitektkontor. The cabin was designed as a space able to adapt to multiple settings. It was designed with no particular site or environment in mind. It’s also a product for mass-production distribution. The main idea behind this project was to come up with a new concept and a general idea for a cabin that would be able to integrate in a variety of places.

It was designed as a cozy cabin that would most likely be places somewhere where there are beautiful views. The cabin features two volumes. They contain the bedrooms and the service area. There’s also a living and dining space in a glazed pavilion in between these volumes. This area has connections to nature in all directions. The cabin has a large roof that accentuates its design and also provides protection for the terrace during rainy days.

The roof also tends to give the impression of a much larger space that it actually is. The Cabin is small but very well planned. The different areas are nicely separated and yet the whole design is brought together by the terrace and the roof. Since the cabin was designed as a modern space for those who like to spend time close to nature and admiring the views, it has lots of glass walls. And since the roof is very simple and also large, it offers the possibility of creating a roof terrace as well.   (Ganea)

 

Ganea, Simona. “The modern and adaptable Cabin GJ-9 in Norway.” Homedit. N.p., 19 Mar 2012. Web. 20 Mar. 2012. <http://www.homedit.com/the-modern-and-adaptable-cabin-gj-9-in-norway/&gt;.

 


Split-level Modern House Design

This slideshow requires JavaScript.

Modern house design built on urban lot with dimensions of 6 x 24 m. This modern house designed in open-plan, a transparent style, lighted and ventilated at the front and back. The house exterior structure is cubic-like, full of large glazing windows and structured by steel reinforced concrete cast and slabs in prefabricated concrete. The interesting design idea of this modern house design is the interior design layout that has split-level. Split-level interior structure developed to organize 150m2 volume because it’s sloping terrain and spacious interior needed. The interior distributed in over half levels and create a three story zone of building volume with beautiful unclear floor interior division. Both exterior and interior has wooden and iron elementals, combine with rawness of concrete this modern house is simple and economical but looks beautiful. First floor split-level spaces are containing kitchen-dining room and half-level is for living room and entrance area, while all infrastructures including water tank, heating and sewage treatment system placed in lowest level of the ground. Nest to kitchen-dining is simple modern outdoor garden. Second floor level for space between area and bedroom&bathroom. Third floor level area contains workspace office with compact library and master bedroom suite (including bathroom), and the half level is outdoor terrace to capture the city landscape beyond.

Year: 2008.

Area: 150 m².

Architects: Apiacás Architects.

Structural design: Mr. Mesquita Maria de Lourdes.

Hydraulic and electrical design: Ramoska Castellani and Designers Associates Ltd..

Illumination design:Ricardo Heder – reka lighting.

Photos:Pregnolato Kusuki & Photographic Studio.

archinspire, . “Modern House Design Split-level Beautiful Unclear Floor Interior Division.” Home Design Ideas | Decorating | Gardening. Web. 15 Nov 2011. <http://archinspire.com/home-design/modern-timber-house-renovation-beautiful-landscape-site.htm&gt;.


a great example of how to decorate a small home with style

Welcome to an extremely well designed apartment with plenty of light and space. Featuring two rooms and a total living space of 54 square meters, this crib is a great example of how to decorate a small home with style. The apartment also has a large superb terrace of 58 square meters, a relaxation oasis with a wooden deck and plenty of room for outdoor furniture. Fascinating flower decoration make this place a fresh getaway and a perfect place to have friends over for a peaceful gathering. A hammock and decorative rock materials contribute to an original atmosphere. The living room is the core of the home, with plenty of seating space, a color palette based mainly on black and white and a lovely dining table.  Large windows add a nice touch to the overall design of the apartment. Have a look and tell us what you think!  (“Freshome – Interior Design, Decorating & Architecture Magazine”)

“Lovely Two Room Apartment with large Terrace and Inspiring Decors.” Freshome – Interior Design, Decorating & Architecture Magazine. 10 Aug 2011. Web. 11 Aug 2011. <http://freshome.com/2011/08/10/lovely-two-room-apartment-with-large-terrace-and-inspiring-decors/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+FreshInspirationForYourHome+%28Fresh+Inspiration+for+Your+Home%29&gt;.


modern timber house

This slideshow requires JavaScript.

Previously, this modern timber house is a boathouse with integral garage boat. To accommodate modern needs and flavors of building owner, this house renovated and become modern house with new timber frame construction. This modern timber house built on existing foundation with simple volume. The asymmetrical roof of this house covered with asbestos. A simple but beautiful façade terrace volume built with untreated Douglas fir. The exterior wall also has exposed timber construction, add more beauty of surrounding green landscape that consists of hills and lake valley. This modern timber house plans of floor has symmetry concept, create more privacy got two families who inhabit this house by mapping of sleep and wet the area per family. Designed by Bauzeit Architects.

 

archinspire, . “Modern Timber House Renovation Beautiful Landscape Site.” Home Design Ideas | Decorating | Gardening. Web. 9 Aug 2011. <http://archinspire.com/home-design/modern-timber-house-renovation-beautiful-landscape-site.htm&gt;.


Three Rivers itHouse / Three Rivers, California

This slideshow requires JavaScript.

Three Rivers, California / Completed 2007

The Three Rivers itHouse is an 1,200 sq ft second home for two Los Angeles based visual artists that functions as a retreat from their hectic urban lifestyle. After camping for their first two years on the pristine 7-acre site, the clients requested a house that would serve as the thinnest barrier to the outdoors while still maintaining basic indoor comforts. A second goal for the site, nestled between moss covered boulders and tall oak trees, was to create a house that would minimally disrupt the scenic landscape by creating a modest building footprint. Through a series of interconnected patios and interior living spaces, Three Rivers itHouse functions as a highly tuned instrument for enhancing one’s visual and physical relationship to nature.   (Taalman Koch Architecture)

Taalman Koch Architecture, . (n.d.). Three rivers ithouse. Retrieved from http://www.taalmankoch.com/#490180/Three-Rivers-itHouse


House on a Bluff

Seattle, WA, Constructed 2006-2008, 6,000 SF.

The house is carefully planned and sited to create five outdoor “rooms” with distinct characteristics: a grassed front entry yard, a partially covered private sunning patio, a high-bank view lawn (perfect for croquet), and two upper decks.  (Hutchison, & Maul)

Architect: Peter Cohan; Associate Architect: Hutchison & Maul Architecture
Structural Engineer: Swenson Say Faget
Landscape Architect: Barbara Swift & Co.
Contractor: Schultz Miller.

 
Hutchison, R., & Maul , T. (n.d.). House on a bluff. Retrieved from http://www.hutchisonandmaul.com/Project%20Gallery/House%20on%20a%20Bluff/index.html