minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

restoration

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition

LABor Studio transformed this historic office building in Chihuahua City, Mexico, by maintaining the facade and adding a contemporary addition to the home.

The designer’s description

This house is located in the historic center of Chihuahua City, in north-central Mexico. This district displays a deteriorated urban fabric due to the demolition of a great number of old buildings being replaced by surface parking lots. The population has migrated to the fringes leaving an empty housing stock.

The project was aware of the importance of both the restoration and integration of architectures while demonstrating the possibilities of contemporary housing in the urban center.

The old building is a two story structure built in the early twentieth century in a 40 square meter footprint. The construction system includes adobe walls, wood beams, a limestone facade, and an earthen roof.

The project and construction began in 2010 working with an office program. Restoration started by eliminating all of the non-original additions and rebuilding the earthen roof. The frontal facade was stabilized since it was detaching from the main structure. The neighboring 300 square meter property was added to the program while during this first construction stage. Therefore the program changed from office to a house.

The old and new construction was articulated by a vertical stair cube. The stair provides access to the two stories and the rooftop terrace where views of downtown Chihuahua can be enjoyed.

Access from the street happens in between the old and new constructions in a sequence that first goes through a patio-zaguan before penetrating to the interior. This access patio allows for additional light and ventilation for the old building while allowing for the concentration of rainwater collected from the rooftops.

Once through the threshold in the ground floor one can access a painting studio in the old building or the social area in the new building. The latter is a double height space composed of the living room and the kitchen. Both areas are divided by a bar and joined in the exterior by a patio. The garage can be added to the expansion of the social areas spilling to the exterior.

The second story contains the family room in the old building while the new construction has two bedrooms separated by a library-bridge. One bedroom is related to the street in the front and the other looks to the backyard.

The third and top level is a rooftop terrace with a steel plaque grill. The floor is a ceramic tile which allows the earthen roof to breathe out excess moisture. Plant pots and a light-well complete the arrangement with patio furniture.

The backyard has hardscape and softscape areas. The grasses, shrubs, and trees are a selection of native plants. Concrete modular pavers allow for the absorption of rainwater in order to help support the plants.

In the back of the property there is a water fountain framed by recovered timber from the construction’s scaffolding. Other recovered materials include the original limestone flooring, some of which was reinstalled while another part was crushed and used as ground cover to reduce the loss of moisture.

Design: LABorstudio
Photography: Rafael Gamo

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition. (2015, July 11). Retrieved July 13, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/11/a-historic-building-is-restored-and-given-a-contemporary-addition/
Advertisements

Casa Malaparte

Alternative names Villa Malaparte, Malaparte House
General information
Type Private house
Architectural style Modern architecture
Location Isle of Capri
Country Italy
Coordinates 40°32′49″N14°15′33″ECoordinates: 40°32′49″N 14°15′33″E
Current tenants Foundation Giorgio Ronchi [1]
Construction started 1937
Renovated 1980–90
Client Curzio Malaparte
Design and construction
Architect Adalberto Libera

Casa Malaparte (also Villa Malaparte) is a house on Punta Massullo, on the eastern side of the Isle of Capri, Italy. It is one of the best examples of Italian modern and contemporary architecture.

The house was conceived around 1937 by the well-known Italian architect Adalberto Libera for Curzio Malaparte. Malaparte actually rejected Libera’s design and built the home himself with the help of Adolfo Amitrano, a local stonemason.

Casa Malaparte is a red masonry box with reverse pyramidal stairs leading to the roof patio. On the roof is a freestanding curving white wall of increasing height. It sits on a dangerous cliff 32 metres above the sea overlooking the Gulf of Salerno. Access to this private property is either by foot from the Town of Capri or by boat and a staircase cut into the cliff. Casa Malaparte’s interior and exterior (particularly the rooftop patio) are prominently featured in Jean-Luc Godard’s 1963 film, Contempt (Le Mépris).

Casa Malaparte was abandoned and neglected after the death of Curzio Malaparte in 1957. It suffered from vandalism and natural elements for many years and was seriously damaged, including the desecration of a beautiful tiled stove, before the first serious renovation started in the late 1980s and early 1990s. The building was donated to the Foundation Giorgio Ronchi in 1972.

Malaparte’s great-nephew, Niccolò Rositani, is primarily responsible for restoring the house to a livable state. Much of the original furniture is still there, because it is too large to remove. The marble sunken tub in the bedroom of his mistress still exists and functions. His bedroom and book lined study are still intact. Many Italian industrialists have donated materials for the preservation.

Today the house is used for serious study and certain cultural events in Italy and is admired and hated by many architecture enthusiasts worldwide.

The house can only be reached by traversing the island. The last twenty minute walk is over private property, belonging to The Ronchi Foundation. It takes an hour and a half to walk there from Capri’s Piazzetta at the summit of the funiculare from the Marina Grande. The house can be reached by sea, on calm days only, as the waves are cast upon treacherous rocks and there has not been an official pier for many years. From the sea, one must climb 99 steps to reach the house. Malaparte gave his friend and boatman money to open a restaurant which is run by the boatman’s son today. It is the only restaurant one would pass on the path from the Piazzetta to the promontory where Tiberius built his palace, Villa Jovis.

The book Malaparte: Casa Come Me (A House Like Me) edited by Michael McDonough, includes drawings and essays by many prominent artists and architects, such as James Wines,Tom Wolfe, Robert Venturi, Emilio Ambasz, Ettore Sottsass, Michael Graves, Willem Dafoe, Peter Eisenman, Wiel Arets and many other luminaries of arts and letters. Casa Malaparte was also prominently featured in the Jean-Luc Godard film, Contempt (1963).

(n.d.). Retrieved July 13, 2015, from https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_Malaparte

50 Three “3” Bedroom Apartment/House Plans

A three-bedroom home can be the perfect size for a wide variety of arrangements. Three bedrooms can offer separate room for children, make a comfortable space for roommate, or allow for offices and guest rooms for smaller families and couples. The visualizations here show many different ways that three bedrooms can be put to good use with stylish furnishings and unique layouts.

50 Three “3” Bedroom Apartment/House Plans. (n.d.). Retrieved June 25, 2015, from http://www.architecturendesign.net/50-three-3-bedroom-apartmenthouse-plans/

50 3D FLOOR PLANS, LAY-OUT DESIGNS FOR 2 BEDROOM HOUSE OR APARTMENT

For small families, a two bedroom house is almost the ideal. Here are some of the 3D floor plans and lay-out designs we gathered for you to choose from and to get your ideas somehow.

Thoughtskoto: 50 3D FLOOR PLANS, LAY-OUT DESIGNS FOR 2 BEDROOM HOUSE OR APARTMENT. (n.d.). Retrieved June 25, 2015, from http://www.jbsolis.com/2015/06/50-3d-floor-plans-lay-out-designs-for-2.html

Villa Fabrica: Serenity in Santorini

This slideshow requires JavaScript.

A factory transformed: architect Yannis Kaklamanis overhauled the interiors of a former wine and tsipouro (brandy) production facility, creating a sleek and minimal loft–style vacation retreat on the island of Santorini.

The compound consists of four separate residences, joined by communal outdoors spaces; Kaklamanis has restored the interiors using traditional materials like polished cement combined with sleek stainless kitchens and modern baths. The villas are available for rent; for information, go to Villa Fabrica.   (Julie)

“Villa Fabrica: Serenity in Santorini by Julie.” Remodelista. N.p., 20 July 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://remodelista.com/posts/villa-fabrica-serenity-in-santorini?utm_source=Remodelista Daily Subscriber List&utm_campaign=8290c44c31-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email>.

 


Transition of a Fortified Italian Farmhouse

This slideshow requires JavaScript.

Once upon a time, Arrighi was a watchtower peering over Tuscany and all along the Niccone Valley, with an adjoining fortified farmhouse. In recent years, the dwelling known as Castello di Reschio, in Umbria, Italy, is the result of a meticulous restoration that resulted in a luxurious L-shaped main house, and a standalone guest cottage.

Once the fortified farmhouse and watchtower, the impressive five bedroom main house is approached via a large paved courtyard beyond the entrance gates, past the sweet guest cottage that contains a double bedroom, en-suite bathroom, library and fully-fledged kitchen.

A glass encased external staircase tower is flooded with sunlight, and soaks in the extensive view over the very private and unspoiled 2,700 acre Reschio Estate, filled with rolling hills, vineyards, olive groves, chestnut and oak trees, extensive infinity pool and pool house.  (HOUSE TOURS)

HOUSE TOURS, . “Transition of a Fortified Italian Farmhouse.” home Designing. N.p., 18 Jul 2012. Web. 18 Jul. 2012. <http://www.home-designing.com/2012/07/transition-of-a-fortified-italian-farmhouse?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)&utm_content=Yahoo! Mail>.


Modern Home Conversion in Toronto Showcasing Inspiring Details

Marlborough House is a project implemented by architecture company superkül and consists of a home conversion in Toronto, Ontario, Canada. Here is more from the press release we were sent: “The many original interior partitions of this small house in Toronto were removed to create a remarkably welcoming and well-lit house characterized by its open relationship to the landscape out back. Ash wood millwork and a stone floor on the ground level tie the interior of the house to the crushed gravel courtyard outside, which features a small cedar garden pavilion. Dark-bronze anodized window frames provide a counter-point to the light interior palette and buff bricks on the street facade.

The tall windows on the three storyvoid at the centre of the plan provide a generous light to the rooms around it, including the principal washroom, which is separated from the void by a translucent, stretched vinyl panel. Cast glass pendant lights hung at different heights in the void create an optical shift that playfully distorts the scale and height of the void”. [Design team: Andre D’Elia, Meg Graham and Grant Hutchinson] (“Freshome”)

 

“Modern Home Conversion in Toronto Showcasing Inspiring Details.” Freshome. N.p., 03 Apr 2012. Web. 3 Apr. 2012. <http://freshome.com/2012/04/03/modern-home-conversion-in-toronto-showcasing-inspiring-details/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)>.