minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

office

Super Tiny Home Design Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans)

This beautiful apartment may be on the smaller side, but the layouts are super smart! This clocks in at less than 40 square meters of floor space, yet it make the most of the compact layouts by striking the perfect balance between openness and functionality. And get ready to redefine your loft goals: this apartment features lofted bedroom and office, clearing out plenty of space for other lifestyle necessities.

“2 Super Tiny Home Designs Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans).” Interior Design Ideas. N.p., n.d. Web. 08 Sept. 2016.

 

under-30-square-meter-home-floor-plantiny-apartment-with-taiwanese-decor

super-simple-bathroom-decor

Simple tiles and simple fixtures allow the bathroom to feel open and comfortable, while at the same time, carefully curated decoration avoids an overly utilitarian aesthetic.

bright-white-tiled-bathroom

Occupying the space below the mezzanine level, the bathroom is surprisingly bright and spacious with plenty of natural sunlight throughout – with a large vanity mirror to maximize its effect.

white-and-wood-small-apartment-decor

Guests and residents enter the apartment through the kitchen, the bathroom conveniently through the door to the right hand side. This sensible layout maximizes the amount of sunlight in a space that would be fairly dark otherwise.

kitchen-with-subway-tile-and-wood-accents-copy

Open wood shelving allows for display of attractive coordinated utensils and tableware while deep cabinets hide everything else above and below.

kitchen-and-laundry-combination-copy

Appliances take a conservative approach by remaining mostly below the countertops. The washer and dryer used to reside in the bathroom but once you see the bathroom’s fresh new style, you’ll see why the designer moved them.

kitchen-beneath-lofted-bedroom-copy

Limited in terms of vertical space and natural lighting, the kitchen makes the best of its circumstance with bright white surfaces and smooth concrete floors.

tiny-apartment-with-loft-office-and-bedroom-copy

The ceilings aren’t especially high so the loft keeps furniture very low to the floor. Pillows make it easier to sit cross-legged at the desk for longer stretches of time.

small-lofted-bedroom-apartment-copy

From the bedroom, it’s easy to catch a glimpse of the neighboring apartment building or admire the living space below. A half-wall offers just enough privacy to help the resident feel secure.

lofted-apartment-with-low-ceilings-copy

Compact stairs lead to the bedroom loft with kitchen and bathroom beneath. Note that the designer didn’t pass up a chance to integrate more storage space under the first few steps. Smart!

transforming-dining-room-design-copy

Split construction gives the dining table more functionality for its footprint. This configuration maintains a streamlined form against the wall, appropriate for working on a laptop or sitting down to write a letter.

storage-solutions-for-super-tiny-apartments-copy

Because of the resident’s frequent travel, the books don’t require constant access. The sliding ladder makes them easily available when needed with several shelves within easy access of the loft.

taiwanese-apartment-under-30-square-meters-copy

Furniture remains as simple as can be. Each piece scales to its specific niche without flaw, the tatami sofa tucked into the window alcove and the dining table matching the width of the alcove’s edge.

super-tiny-lofted-apartment-copy

Located in Taipei, Taiwan, this apartment simplifies its interior to the most basic elements in order to stretch its 22 square meter layout. The ceilings reach 3.3 meters in height – somewhat low compared to other interiors with mezzanine levels but more than enough for this designer to work with. The resident (a frequent traveler) required ample storage for clothes and books along with wide-open space for exercise, which the designers accommodated without sacrificing any of the essential amenities of home.

Advertisements

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition

LABor Studio transformed this historic office building in Chihuahua City, Mexico, by maintaining the facade and adding a contemporary addition to the home.

The designer’s description

This house is located in the historic center of Chihuahua City, in north-central Mexico. This district displays a deteriorated urban fabric due to the demolition of a great number of old buildings being replaced by surface parking lots. The population has migrated to the fringes leaving an empty housing stock.

The project was aware of the importance of both the restoration and integration of architectures while demonstrating the possibilities of contemporary housing in the urban center.

The old building is a two story structure built in the early twentieth century in a 40 square meter footprint. The construction system includes adobe walls, wood beams, a limestone facade, and an earthen roof.

The project and construction began in 2010 working with an office program. Restoration started by eliminating all of the non-original additions and rebuilding the earthen roof. The frontal facade was stabilized since it was detaching from the main structure. The neighboring 300 square meter property was added to the program while during this first construction stage. Therefore the program changed from office to a house.

The old and new construction was articulated by a vertical stair cube. The stair provides access to the two stories and the rooftop terrace where views of downtown Chihuahua can be enjoyed.

Access from the street happens in between the old and new constructions in a sequence that first goes through a patio-zaguan before penetrating to the interior. This access patio allows for additional light and ventilation for the old building while allowing for the concentration of rainwater collected from the rooftops.

Once through the threshold in the ground floor one can access a painting studio in the old building or the social area in the new building. The latter is a double height space composed of the living room and the kitchen. Both areas are divided by a bar and joined in the exterior by a patio. The garage can be added to the expansion of the social areas spilling to the exterior.

The second story contains the family room in the old building while the new construction has two bedrooms separated by a library-bridge. One bedroom is related to the street in the front and the other looks to the backyard.

The third and top level is a rooftop terrace with a steel plaque grill. The floor is a ceramic tile which allows the earthen roof to breathe out excess moisture. Plant pots and a light-well complete the arrangement with patio furniture.

The backyard has hardscape and softscape areas. The grasses, shrubs, and trees are a selection of native plants. Concrete modular pavers allow for the absorption of rainwater in order to help support the plants.

In the back of the property there is a water fountain framed by recovered timber from the construction’s scaffolding. Other recovered materials include the original limestone flooring, some of which was reinstalled while another part was crushed and used as ground cover to reduce the loss of moisture.

Design: LABorstudio
Photography: Rafael Gamo

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition. (2015, July 11). Retrieved July 13, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/11/a-historic-building-is-restored-and-given-a-contemporary-addition/