minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

concrete

This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal

Mario Martins Atelier designed this swimming pool at a home in Portugal, where the design intention was described as “simple with a quiet presence, and where the natural vegetation, of almond and carob trees, typical of the Algarve countryside, predominates.”

Photography by Fernando Guerra FG + SG

“This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal.” Accessed September 16, 2015. http://www.contemporist.com/2015/09/10/this-swimming-pool-sits-comfortably-in-the-countryside-of-portugal/.

Urban Reef – Underwater Sculpture by Jason DeCaires Taylor

urban-reef-006-jason-decaires-taylor-sculpture

Home is where the heart is…new series of works using suburban styled houses as artificial reefs with individual “rooms” for marine life.
“Urban Reef – Underwater Sculpture by Jason DeCaires Taylor.” Underwater Sculpture by Jason DeCaires Taylor. Web. 15 Sept. 2015. <http://www.underwatersculpture.com/sculptures/urban-reef/&gt;.

Casa Brutale, lyrical brutalism

Casa Brutale is a geometrical translation of the landscape. It is an unclad statement on the simplicity and harmony of contemporary architecture. It is a chameleonic living space, created to serve its owner and respect the environment. It is the inverted reference to Casa Malaparte, encased and protected by the tender earth that has hosted the human civilization for millennia. It is a complete study of aesthetics, structure, function and engineering, which thoroughly detailed, awaits solely its realisation.

Casa Brutale is OPA’s challenging vision of innovative architecture, where innovation refers to long forgotten terms such as ambience and materiality. Its subtle form allows for the magnificent view and the game of light and shadow to take center stage. The residence is constructed with simple materials: wood, glass and concrete, the convergence of the surrounding earth and water. The landscape is integral to the underlying concept, since elements penetrate and prevail over the construction. The roof of Casa Brutale, a glazed bottom swimming pool, is a continuation of the poetic Aegean Sea and in perfect communication with the vast blue of the Greek sky.

In essential simplicity, Casa Brutale is defined by three thick concrete slabs with all the installations preformed. The crystalline pool, made by reinforced glass, is set between the walls to smoothen the hard materials and let the abundant natural light through, illuminating the residence. The enormous glass façade frames and extracts the beauty of the Aegean. And small details of black-coated steel and brown/red aged wood complete the composition.

In literal groundbreaking integration, Casa Brutale penetrates the landscape. The underground building benefits from a perfect homeostatic mechanism with thermal insulation from the surrounding ground, and the cooling properties of the swimming pool. The optical impact of the building on the landscape is minimal, with only one façade on the cliff side and no volume extruding from the ground level.

Light penetrates the transparent or semi-transparent surfaces of Casa Brutale, bringing it to life. The dynamic light patterns caress the bare concrete with refractions and shadows. Bare concrete, or beton brut, is the finishing technique that gave the name to both brutalism and Casa Brutale. Raw, unpretentious, monolithic, marked by the wooden planks used to mold the casting.

After descending 50 stairs to the Aegean, under the shadows of epic concrete beams, you reach the entrance (also accessible by elevator). The tall, rotating door of aged wood (with the axis at ¾ lengths) opens to a breathtaking sea view, through the glass façade. The remaining space is bare, pure and simple; minimalism at its best. A concrete cast dining table is combined with concrete benches, clad with warm wood. Smooth curves sculpture the fireplace on the wall next to the bench. Behind the dining table, the guest room is formed under an old-fashioned Zoellner slab with a glass corner. Next to the guest room, there is a small passage to the utility rooms (storage room, bathroom and WC).

An inner staircase consists of thin, steel steps that allow the optical continuity from the kitchen to the glass façade. The staircase leads you to the mezzanine floor, where the master bedroom is exposed to the same overpowering vision of the Aegean. The bed is cast of concrete with wood finishing, while the walls are covered with mirror to enhance the play between light and shadows.

Casa Brutale redefines the harmonious coexistence of human and nature in a poetic homage to pure Brutalism.

Casa Brutale, lyrical brutalism | OPA works. (n.d.). Retrieved July 13, 2015, from http://opaworks.com/portfolio/casa-brutale/

A Modern Loft with Character

Loft apartments always have a distinct feel. Their openness, combined with their usual amounts of streaming light, makes them instantly appealing for most urban dwellers. Who wouldn’t want more light and a sense of more space in what’s usually a more crowded area? But lofts can also feel a bit cookie cutter, especially when the original space has been mass-converted to support loft living. A dozen or more lofts with the same feel and layout can feel stifling. This loft, designed by Indot, takes the idea of a traditional loft and plays with it using geometry, color, and texture. Don’t think that lofts are just limited to red exposed brick and neutrally painted walls.

A Modern Loft with Character. (n.d.). Retrieved July 12, 2015, from http://www.home-designing.com/2015/07/a-modern-loft-with-character?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)

A Louvered Beach House on the Arabian Sea

Built on a coconut plantation outside of Mumbai, India, on the Arabian Sea, Studio Mumbai’s Palmyra House is a place of refuge, not only from the city but also from people (houseguests possibly included). The 3,000-square-foot setup is split into two wooden louvered structures, each constructed using local traditional methods and wood. One building contains the living room, study, and master bedroom; the other houses the kitchen, dining room, and guest bedrooms. And should the occupants be feeling convivial, there’s a long, thin pool, perfect for swims together while sharing the expansive views out to the sea.

Photography by Helene Binet via ArchDaily, unless otherwise noted.

Hanway, C. (2015, May 27). Architect Visit: A Louvered Beach House on the Arabian Sea: Remodelista. Retrieved June 3, 2015, from http://www.remodelista.com/posts/architect-visit-a-louvered-beach-house-on-the-arabian-sea-studio-mumbai-palmyra-house


Small-Space Living: 13 Radical Tiny Cottages

I spent the first 18 years of my life occupying Harry Potter–size quarters in an otherwise spacious house—and feeling as if I was the lucky one. And though I’ve since gained a bit more elbow room, I’ve been gratified to watch the tiny house movement mushroom in the past decade. (And yet frequently let down by the twee hippie-gnome lairs that await beyond so many downsized front doors.) More architects ought to join the downsizing crusade—but, fortunately, enough have that the seeds of first-rate minuscule design have been planted. Here are some standouts, many of them from Remodelista and Gardenista’s own greatest-hits archive.

N.B.: One man’s hut is another’s palace. We tend to be generous in our definition of tiny: Our selections here range in size but most are under 300 square feet.

Guralnick, M. (2015, May 20). Small-Space Living: 13 Radical Tiny Cottages. Retrieved May 21, 2015, from http://www.remodelista.com/posts/small-space-living-13-radical-tiny-cottages-designed-by-architects?utm_source=Remodelista/Gardenista Subscriber List&utm_campaign=d26f58a198-Remodelista Daily Mail Campaign&utm_medium=email&utm_term=0_447a717cea-d26f58a1