minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

glass facade

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/

Aradas House by RVDM Architects

This slideshow requires JavaScript.

RVDM Architects have designed the Aradas House in Aveiro, Portugal.

 

“Aradas House by RVDM Architects.” Contemporist. N.p., 23 July 2012. Web. Web. 23 Jul. 2012. <http://www.contemporist.com/2012/07/23/aradas-house-by-rvdm-architects/&gt;.


A house on pillars in Hungary by Allhitecture

This contemporary summer house is located in Balatonakarattya, Balatonkenese, Hungary. It sits in a beautiful region surrounded by trees and vegetation and it offers views over Lake Balaton. It occupies an area of 122.0 square meters and it has an interesting design. The house was a project by Allhitecture and it was built in 2009.

The house is a summer retreat and it was built on pillars. It’s a detail designed to make it easily integrate into the surrounding environment and the pillars were inspired by the tree-trunks. They support the front volume just like the trunks support the tree’s crown. This particular region around the lake requires all buildings to respect the Building Regulation made in the middle of the 20th century. This means they have to have a traditional, pitched roof. However, this plot is situated on the border and the architects managed to get permission for a flat roof that better fits with the modern design of the house.

The whole design of the house was influenced by the pine trees from the site. The trees were also kept. The exterior of the house is modern and meant to make it integrate into the surroundings. The interior is on the same page. It follows the traditional interior design of summer houses in that region. The ground floor contains the communal areas and the private spaces, in this case the bedrooms, are on the first floor.{found on archdaily and pics by Tamas Bujnovszky}.  (Ganea)

Ganea, Simona. “A house on pillars in Hungary by Allhitecture.” Homedit. N.p., 21 Jul 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://www.homedit.com/a-house-pillars-hungary-allhitecture/&gt;.


The Caterpillar House by Feldman Architecture

This slideshow requires JavaScript.

The Caterpillar House is a strange but beautiful combination of styles and influences. It is essentially a modern reinterpretation of a ranch-style house. At the same time, the mid-century influence is very strong. The idea of combining all these elements is an odd one but, when you think about it, these styles might not have much in common but combined they result in a well-balanced and original composition.

The house only has one level. This makes it long and close to the ground. If we also take into consideration the choice of materials and the architectural elements, we can say that the Caterpillar House integrates naturally into the surroundings. It’s almost as if it were there from the beginning of time. Given the fact that this is a ranch-style house, the close indoor-outdoor connection should be a given. The house rises from the ground and grass and becomes a part of the landscape.

Internally, the Caterpillar house is open planned. This is only one of the features of modern design. It has wood-paneled ceilings throughout, a feature that also continues outside, creating a continuous design. The interior thus becomes cozy and warm but also casual and elegant. Most of the furniture is also made of wood and features a modern and simple design. Also, the house is sustainable and beautiful at the same time.  (Ganea)

Ganea, Simona. “The Caterpillar House by Feldman Architecture.” Homedit. N.p., 15 Jul 2012. Web. 16 Jul. 2012. <http://www.homedit.com/the-caterpillar-house-feldman-architecture/&gt;.

 


architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi

all images courtesy of architects of invention

 

london-based practice architects of invention has recently completed the ‘prosecutor’s office’, the firm’s first project constructed in tbilisi, georgia. delicate, transparent volumes are suspended within a stark black frame, creating an exterior of floating elements.  the combination of envelope components represents a metaphor of the internal functions, visually dominated by the typically uncompromising nature of the legal system in contrast with the endless reflections of the mirrored elements contained by it, representing the versatility of the process. approximately 70 percent of the profile is setback from the solid sides generating chasms between the outer and inner massing. a ground level passageway has been formed by carving a void beneath the stacked boxes.

a security checkpoint and lobby welcome visitors at the entrnace level while the top storey is dedicated to the judicial offices.  the staggered floor plates generate balconies and terraces accessible from the interior while a sky garden may be used for conferences and celebrations. positioned adjacent to the court building, the workplace facilitates 60 staff members and adequate parking for commuting employees.   (db)

 

db, lauren. “architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi .” designboom. N.p., 04 Apr 2012. Web. 7 Apr. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/20191/architects-of-invention-prosecutors-office-tbilisi.html&gt;.

 

 

 

 


Simple Three-story Modern Rectangular House Design

Three-story residence with simple modern rectangular design style. Although has simple exterior and look rigid, this modern rectangular house has completely different style between frontage and rear side. The frontage exterior and half-parts of this modern rectangular house is closed. The frontage coated with glazed aluminum panels. Certain of panels can be automatically open to reveal the windows.

The rear part of this modern rectangular house is completely open. The transparent look achieved by installing the glass sheets walls from rear house until half-part volume of side of house (vertically and horizontally from first until third floor), and of course full-glass sliding doors. The transparent volume overlooks the waterfront and panoramic view beyond.

Inside, more surprising interior design achieved. Most of each zone has double-height ceiling and the interior spaces meandering around center “inner-tower”. The “inner-tower” clad with wood and contains toilets of each floor and as storage, and a dumbwaiter. Beside of three bedrooms, lounge, utility area, and two studies area, this house has an open roof terrace built at third floor. The simple roof terrace directs connect with main bathroom. The furniture and other interior elements details specially created for this modern rectangular house. This modern house design also has sustainable house features, like cold and heat pump, thermal energy storage and solar collectors.  Designed by Heeswijk.(archinspire)

 

archinspire, . Simple Three-story Modern Rectangular House Design. Home Design Ideas, 29 Mar 2012. Web. 30 Mar. 2012. <http://archinspire.com/home-design/simple-three-story-modern-rectangular-house-design.htm&gt;.

 


The modern and adaptable Cabin GJ-9 in Norway

This slideshow requires JavaScript.

This is Cabin GJ-9, a modern adaptation of the standard design. It’s situated in Bjergøy, Norway and it was a project by Gudmundur Jonsson Arkitektkontor. The cabin was designed as a space able to adapt to multiple settings. It was designed with no particular site or environment in mind. It’s also a product for mass-production distribution. The main idea behind this project was to come up with a new concept and a general idea for a cabin that would be able to integrate in a variety of places.

It was designed as a cozy cabin that would most likely be places somewhere where there are beautiful views. The cabin features two volumes. They contain the bedrooms and the service area. There’s also a living and dining space in a glazed pavilion in between these volumes. This area has connections to nature in all directions. The cabin has a large roof that accentuates its design and also provides protection for the terrace during rainy days.

The roof also tends to give the impression of a much larger space that it actually is. The Cabin is small but very well planned. The different areas are nicely separated and yet the whole design is brought together by the terrace and the roof. Since the cabin was designed as a modern space for those who like to spend time close to nature and admiring the views, it has lots of glass walls. And since the roof is very simple and also large, it offers the possibility of creating a roof terrace as well.   (Ganea)

 

Ganea, Simona. “The modern and adaptable Cabin GJ-9 in Norway.” Homedit. N.p., 19 Mar 2012. Web. 20 Mar. 2012. <http://www.homedit.com/the-modern-and-adaptable-cabin-gj-9-in-norway/&gt;.

 


Fragmented House / AQSO Arquitectos

This slideshow requires JavaScript.

Architects: AQSO Arquitectos – PE. Pinés & Jové
Location: Laguna de Duero, Valladolid, Spain
Ground Floor Area: 200 sqm
Completion: 2012
Photographs: AQSO Arquitectos

‘Arquitectos Office’ (AQSO) has recently completed the construction of the ‘Fragmented house’. The concept solution for this residence starts from a compact block transforming, after several divisions and shifts, into an external broken-down form, result of the arrangement of the interior spaces.

The house is located near Laguna de Duero, a town situated in the municipality of ‘Tierra de Pinares’, in Valladolid. The building is orientated facing west and distributed in two levels: living room and day use spaces in the ground floor and master bedroom upstairs. The form is conceived as a series of juxtaposed elements defining the different atmospheres and spaces.

Therefore, the entrance is demarcated by two parallel blocks and another recessed one working as main access. The front part of the house, facing the garden, is marked out by the cantilevered block where the bedroom at the upper level is located, in contrast with the one of the ground floor. The rear of the house, where the garage can be found, is made up of several stair-shaped elements.

Inside, the living and dining rooms are linked into an open and continuous space just partially blocked by a stone masonry wall and the freestanding staircase giving access to the upper floor. From the master bedroom, provided with a generous walk-in wardrobe and ensuite Jacuzzi, it is possible to access the roof, partially used as terrace with a small solarium.

The façade is made by big scale matte ceramic pieces combined with stone masonry walls, inside there is a predominance of light colors in walls, floor, doors and windows. In the front garden of the house there is a slender swimming pool with spa and an independent block facing the yard with a wide bay window to be opened and converted into a summer house.

King , Victoria . “Fragmented House / AQSO Arquitectos” 15 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 19 Mar 2012. <http://www.archdaily.com/216755&gt;

 


Three Rivers itHouse / Three Rivers, California

This slideshow requires JavaScript.

Three Rivers, California / Completed 2007

The Three Rivers itHouse is an 1,200 sq ft second home for two Los Angeles based visual artists that functions as a retreat from their hectic urban lifestyle. After camping for their first two years on the pristine 7-acre site, the clients requested a house that would serve as the thinnest barrier to the outdoors while still maintaining basic indoor comforts. A second goal for the site, nestled between moss covered boulders and tall oak trees, was to create a house that would minimally disrupt the scenic landscape by creating a modest building footprint. Through a series of interconnected patios and interior living spaces, Three Rivers itHouse functions as a highly tuned instrument for enhancing one’s visual and physical relationship to nature.   (Taalman Koch Architecture)

Taalman Koch Architecture, . (n.d.). Three rivers ithouse. Retrieved from http://www.taalmankoch.com/#490180/Three-Rivers-itHouse


Hinterland House / Australia

This slideshow requires JavaScript.

(Morris Partnership PTY LTD)
Morris Partnership PTY LTD, . (n.d.). Hinterland house. Retrieved from http://www.morrispartnership.com.au/index.php?_p=Residential&_s=Hinterland%20House

Belleuve Hill Residence / New South Wales, Australia

(Molnar Freeman Architects)

 
Molnar Freeman Architects, . (n.d.). Belleuve hill residence. Retrieved from http://www.molnarfreeman.com/content-18-molnar-freeman-architechts-%7C-belleuve-hill-residence.htm

“What did you expect? Coffins and dungeons and moats?”

– Edward Cullen, “Twilight” (2008) 

 
 The Cullen House from the movie Twilight”

This slideshow requires JavaScript.

  HOKE RESIDENCE, 2007 / single family residence
    
Skylab Architecture. (n.d.). Retrieved from http://www.skylabdesign.com/

Glass House

The Glass House or Johnson house, built in 1949 in New Canaan, Connecticut, was designed by Philip Johnson as his own residence and is a masterpiece in the use of glass.  It was an important and influential project for Johnson and his associate Richard Foster, and for modern architecture.  The building is an essay in minimal structure, geometry, proportion, and the effects of transparency and reflection.  The estate includes other buildings designed by Johnson that span his career.

The house is an example of one of the earliest uses of industrial materials like glass and steel in home design.  Johnson lived at the weekend retreat for 58 years and since 1960 with his longtime companion, David Whitney, an art critic and curator who helped design the landscaping and largely collected the art displayed there.   (“Glass House,” )

 
Glass House. Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved February 28, 2011, from http://en.wikipedia.org/wiki/Glass_House
 

The Bojanic House by Martin Fenlon Architecture

…an open plan of spaces oriented towards the view, set within a heavy, monolithic mass which provides the necessary closure and protectively hovers above. The negotiation of these opposing aspects is most evident in the entrance; a solid wall, with a door weighing hundreds of pounds, becomes the point of entry which is situated within, and counter to, the open glass walls.  (Dave, 2011)