minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “cube

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)

A house on pillars in Hungary by Allhitecture

This contemporary summer house is located in Balatonakarattya, Balatonkenese, Hungary. It sits in a beautiful region surrounded by trees and vegetation and it offers views over Lake Balaton. It occupies an area of 122.0 square meters and it has an interesting design. The house was a project by Allhitecture and it was built in 2009.

The house is a summer retreat and it was built on pillars. It’s a detail designed to make it easily integrate into the surrounding environment and the pillars were inspired by the tree-trunks. They support the front volume just like the trunks support the tree’s crown. This particular region around the lake requires all buildings to respect the Building Regulation made in the middle of the 20th century. This means they have to have a traditional, pitched roof. However, this plot is situated on the border and the architects managed to get permission for a flat roof that better fits with the modern design of the house.

The whole design of the house was influenced by the pine trees from the site. The trees were also kept. The exterior of the house is modern and meant to make it integrate into the surroundings. The interior is on the same page. It follows the traditional interior design of summer houses in that region. The ground floor contains the communal areas and the private spaces, in this case the bedrooms, are on the first floor.{found on archdaily and pics by Tamas Bujnovszky}.  (Ganea)

Ganea, Simona. “A house on pillars in Hungary by Allhitecture.” Homedit. N.p., 21 Jul 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://www.homedit.com/a-house-pillars-hungary-allhitecture/&gt;.


‘house in las arenas’

This slideshow requires JavaScript.

  all images courtesy of artadi arquitectos

 

lima-based artadi arquitectos have finished the ‘house in las arenas’, a private beach-side residence 100 miles south of lima, peru.  the conceptual diagram consists of a hollowed rectangular box lifted off the ground and oriented towards the sea, bisected by a diagonal interior partition. strategic voids have been added to the outer planes to mediate the amount of light entering the residence andnd funnel views towards the sky and sea. the clean geometric design also offers a simplicity in material and tone, with white surfaces dominating the external components. internal sand-beige hues, the wooden walkways and darker granite tiles lining the foundation and furniture pieces subtly contrast the bright shell.

programmatically, the master bedroom and kitchen find themselves as central elements in the residence, visually connected to the semi-outdoor living area/pool/terrace space. the rest of the service functions can be found concentrically around the main volume, with two smaller sleeping quarters within a semi-basement level. circulation is in the open air, existing in the patio and entrance vestibule, as well as the periphery of the house itself. the regional climate allows the user to inhabit with the dwelling primarily as an external experience.   (db)

 

db, danny. “artadi arquitectos: house in las arenas.” designboom. N.p., 12 07 2012. Web. 14 Jul. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/22307/artadi-arquitectos-house-in-las-arenas.html&gt;.

 


architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi

all images courtesy of architects of invention

 

london-based practice architects of invention has recently completed the ‘prosecutor’s office’, the firm’s first project constructed in tbilisi, georgia. delicate, transparent volumes are suspended within a stark black frame, creating an exterior of floating elements.  the combination of envelope components represents a metaphor of the internal functions, visually dominated by the typically uncompromising nature of the legal system in contrast with the endless reflections of the mirrored elements contained by it, representing the versatility of the process. approximately 70 percent of the profile is setback from the solid sides generating chasms between the outer and inner massing. a ground level passageway has been formed by carving a void beneath the stacked boxes.

a security checkpoint and lobby welcome visitors at the entrnace level while the top storey is dedicated to the judicial offices.  the staggered floor plates generate balconies and terraces accessible from the interior while a sky garden may be used for conferences and celebrations. positioned adjacent to the court building, the workplace facilitates 60 staff members and adequate parking for commuting employees.   (db)

 

db, lauren. “architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi .” designboom. N.p., 04 Apr 2012. Web. 7 Apr. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/20191/architects-of-invention-prosecutors-office-tbilisi.html&gt;.

 

 

 

 


Cube House / Juarez, Mexico

This slideshow requires JavaScript.

via ChicTip.com

The Cube House in Juarez, Mexico by Arquitectura en Movimiento is a modern and minimalist Home. The concept of a courtyard as an element of spatial and emotional transition is the premise of this conceptual design, again taking four natural elements, water, fire, air and earth. The architectural composition exploits this open welcoming space and progresses harmoniously within the constraints of the architectural program.

The Cube House in Juarez, Mexico by Arquitectura en Movimiento is a modern and minimalist Home. The concept of a courtyard as an element of spatial and emotional transition is the premise of this conceptual design, again taking four natural elements, water, fire, air and earth. The architectural composition exploits this open welcoming space and progresses harmoniously within the constraints of the architectural program.

The main facade is a reflection and manifestation of the concept in general, in which larger constructs form the entryway. The remaining spaces achieve a sense of lightness and balance between organic and inorganic structures. The materials used in the construction, as well as the neutral colors, were selected to optimize the exploitation of natural resources, and to respect the ‘feel’ of the locality’s environment. Therefore, and in part due to the thermal necessities of the location. We have utilized, where possible, natural ventilation and illumination, satisfying the need for and reducing the use of air conditioning and heating, except in extreme circumstances.

(Fathi-poor, 2011)

kim hyunjoo: cube

‘cube’ by seoul-based designer kim hyunjoo is a combined outdoor bench and lighting object. made out of granite, the cubic form with a cut out corner is meant for use in public parks and squares.  only partially anchored into the ground, the asymmetrical design is given strength through its material which seamlessly blends into the urban environment.  intended as a bench for one person, the cubes measure 400 x 400 x 450mm, making them ideal for multiple groupings that encourage interaction between multiple parties.  a LED light source set into the voided corner highlights the irregularly shaped stool while providing light and way-finding to public spaces.  (uun, 2011)

 

uun, . (2011, February 11). kim hyunjoo: cube [Web log message]. Retrieved from http://www.designboom.com/weblog/cat/8/view/13360/kim-hyunjoo-cube.html