minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

glass

This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass

Gisele Taranto Architecture has partnered with LZ Studio to create a laboratory of ideas – LAB LZ by GT. This partnership has resulted in a space that has been designed specifically for Casa Cor Rio.

Currently on show until October 4th at Villa Aymoré, Casa Cor Rio invites architects and designers to design their spaces, like a fashion show, using a lot of creativity and seeking to present to the public the biggest releases of materials, technologies and design concepts.

This year, LAB LZ by GT, have designed a space with a suspended glass floor, featuring mirror shards located in the empty space between the existing subfloor and finished floor.

The designers used the mirrors to highlight the concept of depth and reflection that they were aiming to achieve with this interior.

Collaborators: Maneco Quinderé (Lighting), Vanda Klabin (curating art) and Landscape (landscaping)
“This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass.” CONTEMPORIST. 17 Sept. 2015. Web. 21 Sept. 2015. <http://www.contemporist.com/2015/09/18/this-floor-is-made-of-broken-shards-of-glass/&gt;.

Casa Brutale, lyrical brutalism

Casa Brutale is a geometrical translation of the landscape. It is an unclad statement on the simplicity and harmony of contemporary architecture. It is a chameleonic living space, created to serve its owner and respect the environment. It is the inverted reference to Casa Malaparte, encased and protected by the tender earth that has hosted the human civilization for millennia. It is a complete study of aesthetics, structure, function and engineering, which thoroughly detailed, awaits solely its realisation.

Casa Brutale is OPA’s challenging vision of innovative architecture, where innovation refers to long forgotten terms such as ambience and materiality. Its subtle form allows for the magnificent view and the game of light and shadow to take center stage. The residence is constructed with simple materials: wood, glass and concrete, the convergence of the surrounding earth and water. The landscape is integral to the underlying concept, since elements penetrate and prevail over the construction. The roof of Casa Brutale, a glazed bottom swimming pool, is a continuation of the poetic Aegean Sea and in perfect communication with the vast blue of the Greek sky.

In essential simplicity, Casa Brutale is defined by three thick concrete slabs with all the installations preformed. The crystalline pool, made by reinforced glass, is set between the walls to smoothen the hard materials and let the abundant natural light through, illuminating the residence. The enormous glass façade frames and extracts the beauty of the Aegean. And small details of black-coated steel and brown/red aged wood complete the composition.

In literal groundbreaking integration, Casa Brutale penetrates the landscape. The underground building benefits from a perfect homeostatic mechanism with thermal insulation from the surrounding ground, and the cooling properties of the swimming pool. The optical impact of the building on the landscape is minimal, with only one façade on the cliff side and no volume extruding from the ground level.

Light penetrates the transparent or semi-transparent surfaces of Casa Brutale, bringing it to life. The dynamic light patterns caress the bare concrete with refractions and shadows. Bare concrete, or beton brut, is the finishing technique that gave the name to both brutalism and Casa Brutale. Raw, unpretentious, monolithic, marked by the wooden planks used to mold the casting.

After descending 50 stairs to the Aegean, under the shadows of epic concrete beams, you reach the entrance (also accessible by elevator). The tall, rotating door of aged wood (with the axis at ¾ lengths) opens to a breathtaking sea view, through the glass façade. The remaining space is bare, pure and simple; minimalism at its best. A concrete cast dining table is combined with concrete benches, clad with warm wood. Smooth curves sculpture the fireplace on the wall next to the bench. Behind the dining table, the guest room is formed under an old-fashioned Zoellner slab with a glass corner. Next to the guest room, there is a small passage to the utility rooms (storage room, bathroom and WC).

An inner staircase consists of thin, steel steps that allow the optical continuity from the kitchen to the glass façade. The staircase leads you to the mezzanine floor, where the master bedroom is exposed to the same overpowering vision of the Aegean. The bed is cast of concrete with wood finishing, while the walls are covered with mirror to enhance the play between light and shadows.

Casa Brutale redefines the harmonious coexistence of human and nature in a poetic homage to pure Brutalism.

Casa Brutale, lyrical brutalism | OPA works. (n.d.). Retrieved July 13, 2015, from http://opaworks.com/portfolio/casa-brutale/

A Modern Loft with Character

Loft apartments always have a distinct feel. Their openness, combined with their usual amounts of streaming light, makes them instantly appealing for most urban dwellers. Who wouldn’t want more light and a sense of more space in what’s usually a more crowded area? But lofts can also feel a bit cookie cutter, especially when the original space has been mass-converted to support loft living. A dozen or more lofts with the same feel and layout can feel stifling. This loft, designed by Indot, takes the idea of a traditional loft and plays with it using geometry, color, and texture. Don’t think that lofts are just limited to red exposed brick and neutrally painted walls.

A Modern Loft with Character. (n.d.). Retrieved July 12, 2015, from http://www.home-designing.com/2015/07/a-modern-loft-with-character?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/

Farmhouse by A.D.D. Concept + Design

Photography courtesy of A.D.D. Concept + Design

Farmhouse by A.D.D. Concept + Design (Farmhouse by A.D.D. Concept + Design)

https://homeadore.com/2015/05/12/farmhouse-add-concept-design/


GP House by Bitar Arquitectos

This slideshow requires JavaScript.

Photographs: Leonardo Walther

Bitar Arquitectos have designed the GP House in Hidalgo, Mexico.

 

“GP House by Bitar Arquitectos.” CONTEMPORIST. N.p., 26 Mar 2013. Web. Web. 27 Mar. 2013. <http://www.contemporist.com/2013/03/26/gp-house-by-bitar-arquitectos/&gt;.

 

 


Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House

This slideshow requires JavaScript.

Located in the historic district of North Carolina’s Chapel Hill town, the GK House sits on a 1.5 acre site sloping from east to west. Accessible via an easement through an adjoining property, this imposing structure gathers wood, stone and glass in a contemporary display of architecture. Originally part of the Coker Estate, where amateur botanist Dr Coker composed a distinctive collection of plants derived from his experiments, the house sits surrounded by woods and greenery that offer an original outdoor experience. Constructed after the sketches of Raleigh- based Kenneth Hobgood Architects, the residential structure replaces the original house that burned down to the ground and took part of the vegetation down with it. Collaborating with landscape architect Michael Van Valkenburg, architects managed to revive the grounds and compose a bright, cheery and stylish set of interior and exterior spaces, as you can see in the photos.  (Teicu)

Teicu, Ada. “Replacing a Burned Down House Surrounded By Experimental Vegetation: GK House.” Freshome Design & Architecture. N.p., 12 Aug. 2012. Web. Web. 12 Aug. 2012.