minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “square

Super Tiny Home Design Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans)

This beautiful apartment may be on the smaller side, but the layouts are super smart! This clocks in at less than 40 square meters of floor space, yet it make the most of the compact layouts by striking the perfect balance between openness and functionality. And get ready to redefine your loft goals: this apartment features lofted bedroom and office, clearing out plenty of space for other lifestyle necessities.

“2 Super Tiny Home Designs Under 30 Square Meters (Includes Floor Plans).” Interior Design Ideas. N.p., n.d. Web. 08 Sept. 2016.

 

under-30-square-meter-home-floor-plantiny-apartment-with-taiwanese-decor

super-simple-bathroom-decor

Simple tiles and simple fixtures allow the bathroom to feel open and comfortable, while at the same time, carefully curated decoration avoids an overly utilitarian aesthetic.

bright-white-tiled-bathroom

Occupying the space below the mezzanine level, the bathroom is surprisingly bright and spacious with plenty of natural sunlight throughout – with a large vanity mirror to maximize its effect.

white-and-wood-small-apartment-decor

Guests and residents enter the apartment through the kitchen, the bathroom conveniently through the door to the right hand side. This sensible layout maximizes the amount of sunlight in a space that would be fairly dark otherwise.

kitchen-with-subway-tile-and-wood-accents-copy

Open wood shelving allows for display of attractive coordinated utensils and tableware while deep cabinets hide everything else above and below.

kitchen-and-laundry-combination-copy

Appliances take a conservative approach by remaining mostly below the countertops. The washer and dryer used to reside in the bathroom but once you see the bathroom’s fresh new style, you’ll see why the designer moved them.

kitchen-beneath-lofted-bedroom-copy

Limited in terms of vertical space and natural lighting, the kitchen makes the best of its circumstance with bright white surfaces and smooth concrete floors.

tiny-apartment-with-loft-office-and-bedroom-copy

The ceilings aren’t especially high so the loft keeps furniture very low to the floor. Pillows make it easier to sit cross-legged at the desk for longer stretches of time.

small-lofted-bedroom-apartment-copy

From the bedroom, it’s easy to catch a glimpse of the neighboring apartment building or admire the living space below. A half-wall offers just enough privacy to help the resident feel secure.

lofted-apartment-with-low-ceilings-copy

Compact stairs lead to the bedroom loft with kitchen and bathroom beneath. Note that the designer didn’t pass up a chance to integrate more storage space under the first few steps. Smart!

transforming-dining-room-design-copy

Split construction gives the dining table more functionality for its footprint. This configuration maintains a streamlined form against the wall, appropriate for working on a laptop or sitting down to write a letter.

storage-solutions-for-super-tiny-apartments-copy

Because of the resident’s frequent travel, the books don’t require constant access. The sliding ladder makes them easily available when needed with several shelves within easy access of the loft.

taiwanese-apartment-under-30-square-meters-copy

Furniture remains as simple as can be. Each piece scales to its specific niche without flaw, the tatami sofa tucked into the window alcove and the dining table matching the width of the alcove’s edge.

super-tiny-lofted-apartment-copy

Located in Taipei, Taiwan, this apartment simplifies its interior to the most basic elements in order to stretch its 22 square meter layout. The ceilings reach 3.3 meters in height – somewhat low compared to other interiors with mezzanine levels but more than enough for this designer to work with. The resident (a frequent traveler) required ample storage for clothes and books along with wide-open space for exercise, which the designers accommodated without sacrificing any of the essential amenities of home.


‘house in las arenas’

This slideshow requires JavaScript.

  all images courtesy of artadi arquitectos

 

lima-based artadi arquitectos have finished the ‘house in las arenas’, a private beach-side residence 100 miles south of lima, peru.  the conceptual diagram consists of a hollowed rectangular box lifted off the ground and oriented towards the sea, bisected by a diagonal interior partition. strategic voids have been added to the outer planes to mediate the amount of light entering the residence andnd funnel views towards the sky and sea. the clean geometric design also offers a simplicity in material and tone, with white surfaces dominating the external components. internal sand-beige hues, the wooden walkways and darker granite tiles lining the foundation and furniture pieces subtly contrast the bright shell.

programmatically, the master bedroom and kitchen find themselves as central elements in the residence, visually connected to the semi-outdoor living area/pool/terrace space. the rest of the service functions can be found concentrically around the main volume, with two smaller sleeping quarters within a semi-basement level. circulation is in the open air, existing in the patio and entrance vestibule, as well as the periphery of the house itself. the regional climate allows the user to inhabit with the dwelling primarily as an external experience.   (db)

 

db, danny. “artadi arquitectos: house in las arenas.” designboom. N.p., 12 07 2012. Web. 14 Jul. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/22307/artadi-arquitectos-house-in-las-arenas.html&gt;.

 


Fragmented House / AQSO Arquitectos

This slideshow requires JavaScript.

Architects: AQSO Arquitectos – PE. Pinés & Jové
Location: Laguna de Duero, Valladolid, Spain
Ground Floor Area: 200 sqm
Completion: 2012
Photographs: AQSO Arquitectos

‘Arquitectos Office’ (AQSO) has recently completed the construction of the ‘Fragmented house’. The concept solution for this residence starts from a compact block transforming, after several divisions and shifts, into an external broken-down form, result of the arrangement of the interior spaces.

The house is located near Laguna de Duero, a town situated in the municipality of ‘Tierra de Pinares’, in Valladolid. The building is orientated facing west and distributed in two levels: living room and day use spaces in the ground floor and master bedroom upstairs. The form is conceived as a series of juxtaposed elements defining the different atmospheres and spaces.

Therefore, the entrance is demarcated by two parallel blocks and another recessed one working as main access. The front part of the house, facing the garden, is marked out by the cantilevered block where the bedroom at the upper level is located, in contrast with the one of the ground floor. The rear of the house, where the garage can be found, is made up of several stair-shaped elements.

Inside, the living and dining rooms are linked into an open and continuous space just partially blocked by a stone masonry wall and the freestanding staircase giving access to the upper floor. From the master bedroom, provided with a generous walk-in wardrobe and ensuite Jacuzzi, it is possible to access the roof, partially used as terrace with a small solarium.

The façade is made by big scale matte ceramic pieces combined with stone masonry walls, inside there is a predominance of light colors in walls, floor, doors and windows. In the front garden of the house there is a slender swimming pool with spa and an independent block facing the yard with a wide bay window to be opened and converted into a summer house.

King , Victoria . “Fragmented House / AQSO Arquitectos” 15 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 19 Mar 2012. <http://www.archdaily.com/216755&gt;

 


Split-level Modern House Design

This slideshow requires JavaScript.

Modern house design built on urban lot with dimensions of 6 x 24 m. This modern house designed in open-plan, a transparent style, lighted and ventilated at the front and back. The house exterior structure is cubic-like, full of large glazing windows and structured by steel reinforced concrete cast and slabs in prefabricated concrete. The interesting design idea of this modern house design is the interior design layout that has split-level. Split-level interior structure developed to organize 150m2 volume because it’s sloping terrain and spacious interior needed. The interior distributed in over half levels and create a three story zone of building volume with beautiful unclear floor interior division. Both exterior and interior has wooden and iron elementals, combine with rawness of concrete this modern house is simple and economical but looks beautiful. First floor split-level spaces are containing kitchen-dining room and half-level is for living room and entrance area, while all infrastructures including water tank, heating and sewage treatment system placed in lowest level of the ground. Nest to kitchen-dining is simple modern outdoor garden. Second floor level for space between area and bedroom&bathroom. Third floor level area contains workspace office with compact library and master bedroom suite (including bathroom), and the half level is outdoor terrace to capture the city landscape beyond.

Year: 2008.

Area: 150 m².

Architects: Apiacás Architects.

Structural design: Mr. Mesquita Maria de Lourdes.

Hydraulic and electrical design: Ramoska Castellani and Designers Associates Ltd..

Illumination design:Ricardo Heder – reka lighting.

Photos:Pregnolato Kusuki & Photographic Studio.

archinspire, . “Modern House Design Split-level Beautiful Unclear Floor Interior Division.” Home Design Ideas | Decorating | Gardening. Web. 15 Nov 2011. <http://archinspire.com/home-design/modern-timber-house-renovation-beautiful-landscape-site.htm&gt;.


living spaces with the outdoors while maintaining privacy…

This slideshow requires JavaScript.

Description from the architect:

Modest houses on small lots comprise the Quillen’s Point neighborhood, adjacent to the Chesapeake Bay in Ocean View, Delaware.  An eclectic mix of houses, gravel roads ending at the bay and wooded lots provide a nostalgic, informal setting for this new house.  The project site is near the end of Burbage Lane, the second lot from the bay with expectations that the adjacent waterfront lot will eventually be developed.

In an effort to integrate living spaces with the outdoors while maintaining privacy from Burbage Lane and neighboring houses, the scheme is organized around a centrally located garden.  With sixteen foot high ceilings, the eastern volume contains the public living spaces. Continuous clerestory windows assist in providing an abundance of natural light into the space, allowing views to the treetops and sky while minimizing the close proximity of the adjacent houses.  A twenty foot wide glass wall slides into a pocket, enhancing the relationship to the outdoors, and provides a sense of living in a garden.  The two story western volume is comprised of bedrooms and a small second floor living space.  A one story glass link connects the volumes and visually opens to the central garden.

The house was conceived as two simple, flat-roofed volumes, varying in height, intersecting and overlapping a one story circulation space which connects the volumes.  The east volume is constructed with cement board, the west volume with corrugated siding and the one story connecting space with the ground face concrete block.   The exterior material palette is quiet and subdued. Materials are selected for their expected long term durability, ease of installation and initial cost. The impact of the one story horizontal volume facing the street is intended to reflect the scale of neighboring structures while the narrow two story volumes are oriented perpendicular to the street reducing their apparent scale.

This house is designed in strong counterpoint to many of the houses built in the last era of abundant resources, expensive materials, and limitless floor area. The house is not large; it comprises three bedrooms and 2400 square feet.  The house is constructed with modest materials that include concrete floors throughout the first floor, oak flooring on the second floor and plastic laminate and oak millwork.

The house was designed to achieve a balance between recognition of the picturesque Chesapeake Bay landscape and a more intimate, secluded garden environment. Expansive openings to the private garden combined with smaller, selectively oriented openings toward the greater landscape allow for a sense of privacy while maintaining a sensibility of direct connection to the rhythms of nature.

Dave. (2011, November 12). Lujan house by robert m. gurney [Web log message]. Retrieved from http://www.contemporist.com/2011/11/12/lujan-house-by-robert-m-gurney/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: contemporist (CONTEMPORIST)


Pitch´s House / Madrid, Spain

This slideshow requires JavaScript.

(inaquicarnicero, 2009)
inaquicarnicero, . (2009, August). Pitch’s house. Retrieved from http://www.inaquicarnicero.com/#820942/Pitch-s-House

Old Stone Highway / East Hampton, New York

This slideshow requires JavaScript.

Drawing its inspiration from a barn built in the 1800s, the Old Stone Highway house is concieved as a modern interpretation of the Long Island agricultural vernacular while also incorporating the use of environmentally low impact building technology.   (Berg Design Architects)

Berg Design Architects, . (n.d.). Old stone highway. Retrieved from http://www.bergdesignarchitects.com/index.php?/project/10