minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “irregular

The Makeover…It’s Personal – Moving Forward 1 (Roof and Programme)

The weather in the Philippines was very unpredictable and it was crucial to complete the roof once and for all.   I was on Christmas holiday when we started working on it.  Some change in plan was consider like including covering the slab above the garage to provide a den, an extra room for guest, a TV room or study room as our previous one will be used as bedroom for one of the boys.   I left the country without finishing the work.  Eventually, a roof over my family’s head were screwed and riveted in place.

Since my family lived in here during the whole duration of construction, the architect came up with programme, doing the whole house in four (4) phases.  He prepared plan for each phase starting with the master bedroom with walk-in closet and ensuite bath (Ph1 – The Masters); the laundry, service kitchen, maid’s quarter with T&B, formal kitchen, dining and common T&B for the kids (Ph2 – The Service Area); the living room and the courtyard/airwell (Ph3 – The Front Room) and the kid’s rooms and the den (Ph4 – For the kids).  We did not include works in the facade (The Envelope) and the apartment at the back (For Rent – Back of the House).

(To be continued…)


The Makeover…It’s Personal.

The House has gone through a number of extensions, renovations and repairs.  From a humble 25 square meters house on 69 square meters lot to about 700 (including a proposed 5-doors apartments at the back), can you imagine how many has been done through all these years?

With the generous help and support of Arch. Butch who provide an almost free assistance, we finally came up with plan to do what I can say “the realization of our dream”.  We were so scared as we know our budget seems not enough to start the project.

It was sometime October 2016, when we had the discussion and came up with the plan to have the renovation.  We just wanted to re-roof and improve the facade that would make all previous extensions looks like it was done at one time.

The sketches were drawn and shown to us by the architect.

November 2016 from these initial concepts, it started to snowballed into Olympic scale.  These drawing started to take its form as Juni, my well-trusted contractor, started to demolish, break, and rebuilt.   Deliveries of materials started to filed up our space and the first hollow block has been set.

What makes us finally decide to have this major decision of rebuilding our house?  It’s the leak.  This bungalow was actually designed and proposed for  another storey in the future.  So, obviously all the extension has been covered with a slab roof that would serve later as the flooring for the next phase.  Unfortunately, budget did not allow me to push with the rest of my plan yet and it’s a fact that a slab is not a wise idea as a shelter from rain.  The leaked damage our ceiling and other stuffs below it.  We have to bear that for several years, whilst spending money for repairing and repainting till the next rainy season, again and again.

Hence, we came up with the solution, to cover the roof of the whole house and forgo the idea of the having another floor.

From paper…

To the real thing (with long time business partners, Edgar for the trusses and Apollo for roofing installation).  The roof was a combination of Banawe and Multirib from Puyat Steel (0.50mm).

(To be continued…)


This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass

Gisele Taranto Architecture has partnered with LZ Studio to create a laboratory of ideas – LAB LZ by GT. This partnership has resulted in a space that has been designed specifically for Casa Cor Rio.

Currently on show until October 4th at Villa Aymoré, Casa Cor Rio invites architects and designers to design their spaces, like a fashion show, using a lot of creativity and seeking to present to the public the biggest releases of materials, technologies and design concepts.

This year, LAB LZ by GT, have designed a space with a suspended glass floor, featuring mirror shards located in the empty space between the existing subfloor and finished floor.

The designers used the mirrors to highlight the concept of depth and reflection that they were aiming to achieve with this interior.

Collaborators: Maneco Quinderé (Lighting), Vanda Klabin (curating art) and Landscape (landscaping)
“This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass.” CONTEMPORIST. 17 Sept. 2015. Web. 21 Sept. 2015. <http://www.contemporist.com/2015/09/18/this-floor-is-made-of-broken-shards-of-glass/&gt;.

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)

kim hyunjoo: cube

‘cube’ by seoul-based designer kim hyunjoo is a combined outdoor bench and lighting object. made out of granite, the cubic form with a cut out corner is meant for use in public parks and squares.  only partially anchored into the ground, the asymmetrical design is given strength through its material which seamlessly blends into the urban environment.  intended as a bench for one person, the cubes measure 400 x 400 x 450mm, making them ideal for multiple groupings that encourage interaction between multiple parties.  a LED light source set into the voided corner highlights the irregularly shaped stool while providing light and way-finding to public spaces.  (uun, 2011)

 

uun, . (2011, February 11). kim hyunjoo: cube [Web log message]. Retrieved from http://www.designboom.com/weblog/cat/8/view/13360/kim-hyunjoo-cube.html