minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Archive for March, 2013

Flexible Modern Architecture: Surprising Narrow House in Japan

It is always fascinating to observe Japanese architecture in its most flexible sense. Fujiwaramuro Architects have completed the design for Narrow House, a project that seems to defy the laws of space, located in the downtown residential area of Kobe, Japan. The total area of the site of 36.95 square meters meant a good challenge for the architects, which ingeniously built living space vertically.

Despite its name, the inhabitants can enjoy their space, just like in any other horizontally-developed residence: “The slatted, drainboard-like floors on the first through third floors are connected to the slatted tables, stairwell and skylights, allowing sunlight to reach right to the bottom of the house. Three-dimensional gaps and holes in the visual field eliminate any sense of a two-dimensional spatial narrowness, or sensation of being fenced in“. Would you consider living in a home like this? Except for the lack of courtyards, we have to say we fail to see the disadvantages.  (Lavinia)

“Flexible Modern Architecture: Surprising Narrow House in Japan.” Freshome. N.p., 28 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/28/flexible-modern-architecture-creative-narrow-house-in-japan/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)&utm_content=Yahoo! Mail>.

 

Advertisements

Black And White Contemporary Apartment Smartly Designed

This slideshow requires JavaScript.

Compact spaces are so cool because they usually have a very smart design behind the decoration. It’s always about how to make it more comfortable, as less boring as possible and super practical, of course. We’ve spotted this apartment on Decoholic and we thought of showing you how small apartments have an elegant something going on. In this particular case, it’s the black and white chromatic that makes it so interesting, without stealing its cheerfulness. Uncluttered and  on different heights (the kitchen is upper than the living room without putting a pair of doors and a hallway but a symbolic pair of stairs) the apartment is quite nice and easy to explore.

To save space, doors have been eliminated. The boundary between the kitchen and the office, for example is made through a different type of flooring. Despite its reduced surface, the apartment has a big and comfortable bedroom. Because sleep and rest are very important for both your mood and skin, right?! The closet is masked and it sits right behind the bed, spreading on an entire wall (the “my clothes don’t fit in here” problem was, as you see, easily solved). Neat and stylish, the apartment is an interesting choice for those who seek their own small space to fit in.  (Guran)

Guran, Raphaelle. “Black And White Contemporary Apartment Smartly Designed.” Freshome. N.p., 29 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/29/black-and-white-contemporary-apartment-smartly-designed/&gt;.

 

 


Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House

This slideshow requires JavaScript.

This project presented to us by architect Channa Horombuwa is a conversion of a half-way done ordinary-looking house in Dompe, Sri Lanka into a contemporary piece of architecture. The house was at the half way mark, without a roof but with a collection of raw brick walls and slabs, when  the client realized that the outcome of the house was not going to be what he has been expecting. The new residence now consists of five bedrooms, three bathrooms, large living, dining, pantry, TV lobby and kitchen. The Gym is a separate section located next to the pool.

The large living room with a double height opens out to the large front garden on one side and to the swimming pool and deck on the rear side. The intension was to maintain the outdoor  indoor relationship very effectively with the use of large glazed panels. The entrance lobby or  the stair lobby is once again a double height space with a floating staircase running in one stretch as a feature on one side against a textured colored wall with a series of glass openings at random sizes. The garden runs around the house and joins the swimming pool at the rear end. The glass floor above the deep end of the swimming pool is a special feature and a popular seating space for the visitors. [Photos and information provided by architect Channa Horombuwa]

“Imposing Modern Architecture in Sri Lanka: Chamila & Rohitha House.” Freshome. N.p., 29 Mar 2013. Web. Web. 30 Mar. 2013. <http://freshome.com/2013/03/29/imposing-modern-architecture-in-sri-lanka-chamila-rohitha-house/&gt;.


GP House by Bitar Arquitectos

This slideshow requires JavaScript.

Photographs: Leonardo Walther

Bitar Arquitectos have designed the GP House in Hidalgo, Mexico.

 

“GP House by Bitar Arquitectos.” CONTEMPORIST. N.p., 26 Mar 2013. Web. Web. 27 Mar. 2013. <http://www.contemporist.com/2013/03/26/gp-house-by-bitar-arquitectos/&gt;.

 

 


Strategic Storage in a Minimalist Loft

Photography by Todd Mason/Halkin Mason Photography.

For artist Diita Hoeber and her historian/writer husband Frank, home—an open, white, minimalist loft located in a former window factory—is where they work and live; all 3,000 square feet of it. Their secret to keeping it pristine and orderly is a smart storage system designed by Philadelphia-based architecture firm Qb3.

According to Patrycja Doniewski, a Qb3 founding partner, “the storage and display cases delineate the floor plan like chess pieces; each responding to the activity of the space it demarks.” How’s that for smart?

Who doesn’t love a white loft space?  (Hanway)

 

Hanway, Christine. “Strategic Storage in a Minimalist Loft .” Remodelista. N.p., 21 Mar 2013. Web. Web. 24 Mar. 2013. <http://remodelista.com/posts/strategic-storage-in-a-minimalist-loft?utm_source=Remodelista/Gardenista Subscriber List&utm_campaign=b3824d11fb-Remodelista Daily Mail Campaign&utm_medium=email>.


Agua House by Barrionuevo Sierchuk Arquitectas

This slideshow requires JavaScript.

(Photography by Daniel Tejo and Adriana Edith Sierchuk)

Barrionuevo Sierchuk Arquitectas have designed the Agua House in Buenos Aires, Argentina.

From the architects:

The site is 2.000sq. meters (21,530 sq ft), facing the Northeast, looking at the Canal Arias river, in the suburbs of Buenos Aires. It has 450sq meters (4,840 sq ft) and it is designed for a couple without kids, with, in the ground floor, a program of very big reception areas, that opens and closes by very big wooden sliding doors that hides into the walls.

In the first floor are the Master Bedroom and another small bedroom for guests.

The house is designed based on two stone walls (made of Laja Neuquen) that interact all over the house. The colour of the stone is the origin of all the color pallet of the house.

The landscape all the time gets to the building across it’s big crystal facades.

The light transforms the house along the day.

“Agua House by Barrionuevo Sierchuk Arquitectas.” Agua House by Barrionuevo Sierchuk Arquitectas. N.p., 18 Mar 2013. Web. Web. 19 Mar. 2013. <http://www.contemporist.com/2013/03/18/agua-house-by-barrionuevo-sierchuk-arquitectas/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: contemporist (CONTEMPORIST)&utm_content=Yahoo! Mail>.


Small family home with a bold yet simple design

This slideshow requires JavaScript.

This is YAK01, a residence that can be found in Bangkok, Thailand. It was a project by AA-D architects and it was finished in 2013. The project area is 500 square meters and the house was designed for a small family. It occupies almost the entire land and, even though the usable space is limited, the residence definitely doesn’t seem small and the rooms are not tiny.

The client’s request was a house that would have a modern design with sun shades and rain protection, like a cozy where everyone can feel comfortable. But the client also wanted a large greenery area that the whole family could enjoy and this raised a problem. The space was limited and it would have been almost impossible to respond to all the requests. So the solution the architect found after many hours of planning was to cantilever half of the house over the ground floor area.

The internal structure and layout were also carefully thought through. The bathrooms, the service areas, the storage spaces and the staircases were also designed to serve as buffer zones. They absorb the heat and they also provide privacy for the main rooms. The north side of the residence has a huge glass wall that lets in natural light. The swimming pool was placed parallel to the house and this way it draws cool air into the house. It’s fair to say that this is a smartly-designed home.  

Ganea , Simona. “Small family home with a bold yet simple design.” Homedit.com. N.p., 18 Mar 2013. Web. Web. 18 Mar. 2013. <http://www.homedit.com/small-family-home-with-a-bold-yet-simple-design/&gt;.