minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “exterior

The Makeover…It’s Personal – Moving Forward 1 (Roof and Programme)

The weather in the Philippines was very unpredictable and it was crucial to complete the roof once and for all.   I was on Christmas holiday when we started working on it.  Some change in plan was consider like including covering the slab above the garage to provide a den, an extra room for guest, a TV room or study room as our previous one will be used as bedroom for one of the boys.   I left the country without finishing the work.  Eventually, a roof over my family’s head were screwed and riveted in place.

Since my family lived in here during the whole duration of construction, the architect came up with programme, doing the whole house in four (4) phases.  He prepared plan for each phase starting with the master bedroom with walk-in closet and ensuite bath (Ph1 – The Masters); the laundry, service kitchen, maid’s quarter with T&B, formal kitchen, dining and common T&B for the kids (Ph2 – The Service Area); the living room and the courtyard/airwell (Ph3 – The Front Room) and the kid’s rooms and the den (Ph4 – For the kids).  We did not include works in the facade (The Envelope) and the apartment at the back (For Rent – Back of the House).

(To be continued…)


The Makeover…It’s Personal.

The House has gone through a number of extensions, renovations and repairs.  From a humble 25 square meters house on 69 square meters lot to about 700 (including a proposed 5-doors apartments at the back), can you imagine how many has been done through all these years?

With the generous help and support of Arch. Butch who provide an almost free assistance, we finally came up with plan to do what I can say “the realization of our dream”.  We were so scared as we know our budget seems not enough to start the project.

It was sometime October 2016, when we had the discussion and came up with the plan to have the renovation.  We just wanted to re-roof and improve the facade that would make all previous extensions looks like it was done at one time.

The sketches were drawn and shown to us by the architect.

November 2016 from these initial concepts, it started to snowballed into Olympic scale.  These drawing started to take its form as Juni, my well-trusted contractor, started to demolish, break, and rebuilt.   Deliveries of materials started to filed up our space and the first hollow block has been set.

What makes us finally decide to have this major decision of rebuilding our house?  It’s the leak.  This bungalow was actually designed and proposed for  another storey in the future.  So, obviously all the extension has been covered with a slab roof that would serve later as the flooring for the next phase.  Unfortunately, budget did not allow me to push with the rest of my plan yet and it’s a fact that a slab is not a wise idea as a shelter from rain.  The leaked damage our ceiling and other stuffs below it.  We have to bear that for several years, whilst spending money for repairing and repainting till the next rainy season, again and again.

Hence, we came up with the solution, to cover the roof of the whole house and forgo the idea of the having another floor.

From paper…

To the real thing (with long time business partners, Edgar for the trusses and Apollo for roofing installation).  The roof was a combination of Banawe and Multirib from Puyat Steel (0.50mm).

(To be continued…)


This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal

Mario Martins Atelier designed this swimming pool at a home in Portugal, where the design intention was described as “simple with a quiet presence, and where the natural vegetation, of almond and carob trees, typical of the Algarve countryside, predominates.”

Photography by Fernando Guerra FG + SG

“This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal.” Accessed September 16, 2015. http://www.contemporist.com/2015/09/10/this-swimming-pool-sits-comfortably-in-the-countryside-of-portugal/.

Casa Malaparte

Alternative names Villa Malaparte, Malaparte House
General information
Type Private house
Architectural style Modern architecture
Location Isle of Capri
Country Italy
Coordinates 40°32′49″N14°15′33″ECoordinates: 40°32′49″N 14°15′33″E
Current tenants Foundation Giorgio Ronchi [1]
Construction started 1937
Renovated 1980–90
Client Curzio Malaparte
Design and construction
Architect Adalberto Libera

Casa Malaparte (also Villa Malaparte) is a house on Punta Massullo, on the eastern side of the Isle of Capri, Italy. It is one of the best examples of Italian modern and contemporary architecture.

The house was conceived around 1937 by the well-known Italian architect Adalberto Libera for Curzio Malaparte. Malaparte actually rejected Libera’s design and built the home himself with the help of Adolfo Amitrano, a local stonemason.

Casa Malaparte is a red masonry box with reverse pyramidal stairs leading to the roof patio. On the roof is a freestanding curving white wall of increasing height. It sits on a dangerous cliff 32 metres above the sea overlooking the Gulf of Salerno. Access to this private property is either by foot from the Town of Capri or by boat and a staircase cut into the cliff. Casa Malaparte’s interior and exterior (particularly the rooftop patio) are prominently featured in Jean-Luc Godard’s 1963 film, Contempt (Le Mépris).

Casa Malaparte was abandoned and neglected after the death of Curzio Malaparte in 1957. It suffered from vandalism and natural elements for many years and was seriously damaged, including the desecration of a beautiful tiled stove, before the first serious renovation started in the late 1980s and early 1990s. The building was donated to the Foundation Giorgio Ronchi in 1972.

Malaparte’s great-nephew, Niccolò Rositani, is primarily responsible for restoring the house to a livable state. Much of the original furniture is still there, because it is too large to remove. The marble sunken tub in the bedroom of his mistress still exists and functions. His bedroom and book lined study are still intact. Many Italian industrialists have donated materials for the preservation.

Today the house is used for serious study and certain cultural events in Italy and is admired and hated by many architecture enthusiasts worldwide.

The house can only be reached by traversing the island. The last twenty minute walk is over private property, belonging to The Ronchi Foundation. It takes an hour and a half to walk there from Capri’s Piazzetta at the summit of the funiculare from the Marina Grande. The house can be reached by sea, on calm days only, as the waves are cast upon treacherous rocks and there has not been an official pier for many years. From the sea, one must climb 99 steps to reach the house. Malaparte gave his friend and boatman money to open a restaurant which is run by the boatman’s son today. It is the only restaurant one would pass on the path from the Piazzetta to the promontory where Tiberius built his palace, Villa Jovis.

The book Malaparte: Casa Come Me (A House Like Me) edited by Michael McDonough, includes drawings and essays by many prominent artists and architects, such as James Wines,Tom Wolfe, Robert Venturi, Emilio Ambasz, Ettore Sottsass, Michael Graves, Willem Dafoe, Peter Eisenman, Wiel Arets and many other luminaries of arts and letters. Casa Malaparte was also prominently featured in the Jean-Luc Godard film, Contempt (1963).

(n.d.). Retrieved July 13, 2015, from https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_Malaparte

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)

Farmhouse by A.D.D. Concept + Design

Photography courtesy of A.D.D. Concept + Design

Farmhouse by A.D.D. Concept + Design (Farmhouse by A.D.D. Concept + Design)

https://homeadore.com/2015/05/12/farmhouse-add-concept-design/