minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “retreat

The Makeover…It’s Personal – The Master Bedroom with Walk-in Closet and Ensuite Bath

The demolition and construction started in our service kitchen that will house our future Master’s Bedroom.

Since the whole house will apparently be uncomfortable to live,  we decided to prioritize the bedroom as originally planned and suggested to the architect.  This will be the Phase 1.  The room will accommodate my whole family during the renovation period.

We wanted the same requirements as in our previous one, but we wanted it to have a high ceiling, bigger space with the open shelves walk-in closet and ensuite T&B as usual.  The architect suggested making a customized king size bed frame with headboard, including the side tables.

This room has been our common bedroom, our refuge from all dust and mess from outside and temporary storage.  It was definitely an unwelcoming idea for my wife, but does she have any choice?  Even if it was not yet ready for the installation of the air-conditioning unit, it was immediately installed.


The Makeover…It’s Personal – Moving Forward 1 (Roof and Programme)

The weather in the Philippines was very unpredictable and it was crucial to complete the roof once and for all.   I was on Christmas holiday when we started working on it.  Some change in plan was consider like including covering the slab above the garage to provide a den, an extra room for guest, a TV room or study room as our previous one will be used as bedroom for one of the boys.   I left the country without finishing the work.  Eventually, a roof over my family’s head were screwed and riveted in place.

Since my family lived in here during the whole duration of construction, the architect came up with programme, doing the whole house in four (4) phases.  He prepared plan for each phase starting with the master bedroom with walk-in closet and ensuite bath (Ph1 – The Masters); the laundry, service kitchen, maid’s quarter with T&B, formal kitchen, dining and common T&B for the kids (Ph2 – The Service Area); the living room and the courtyard/airwell (Ph3 – The Front Room) and the kid’s rooms and the den (Ph4 – For the kids).  We did not include works in the facade (The Envelope) and the apartment at the back (For Rent – Back of the House).

(To be continued…)


Atherton Residence / California

This slideshow requires JavaScript.

Located on the peninsula south of San Francisco, this house sits on an internal suburban flag lot. The previous 1950s house, removed due to structural problems, featured mature landscaping and a manmade pond that the clients wanted to preserve. They wanted their new house to be a private retreat that maximizes the drama of the pond and takes advantage of the privacy of the site. The design solution breaks the program into four buildings – main house, study, pool house and garage – that ring the edge of the site and focus inward on the pond, garden and pool. Large sliding glass doors open directly out to the pond and terrace. The roofs conceal photovoltaic and solar hot water panels. The house is heated with a radiant system in the stone floors, and despite the hot climate it is not air conditioned, but passively cooled with a combination of overhangs, shades, and operable windows. The house also features many green building materials, including high fly-ash concrete, formaldehyde-free casework and denim insulation. The new house creates a special place for the clients, making a main residence feel like a vacation retreat.   (Turnbull Griffin Haesloop Architects )

Turnbull Griffin Haesloop Architects , . (n.d.). Atherton residence california. Retrieved from http://www.tgharchitects.com/projects/houses/atherton/