minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Posts tagged “ecclectic

This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass

Gisele Taranto Architecture has partnered with LZ Studio to create a laboratory of ideas – LAB LZ by GT. This partnership has resulted in a space that has been designed specifically for Casa Cor Rio.

Currently on show until October 4th at Villa Aymoré, Casa Cor Rio invites architects and designers to design their spaces, like a fashion show, using a lot of creativity and seeking to present to the public the biggest releases of materials, technologies and design concepts.

This year, LAB LZ by GT, have designed a space with a suspended glass floor, featuring mirror shards located in the empty space between the existing subfloor and finished floor.

The designers used the mirrors to highlight the concept of depth and reflection that they were aiming to achieve with this interior.

Collaborators: Maneco Quinderé (Lighting), Vanda Klabin (curating art) and Landscape (landscaping)
“This Floor Is Made Of Broken Shards Of Glass.” CONTEMPORIST. 17 Sept. 2015. Web. 21 Sept. 2015. <http://www.contemporist.com/2015/09/18/this-floor-is-made-of-broken-shards-of-glass/&gt;.
Advertisements

Small-Space Living: 13 Radical Tiny Cottages

I spent the first 18 years of my life occupying Harry Potter–size quarters in an otherwise spacious house—and feeling as if I was the lucky one. And though I’ve since gained a bit more elbow room, I’ve been gratified to watch the tiny house movement mushroom in the past decade. (And yet frequently let down by the twee hippie-gnome lairs that await beyond so many downsized front doors.) More architects ought to join the downsizing crusade—but, fortunately, enough have that the seeds of first-rate minuscule design have been planted. Here are some standouts, many of them from Remodelista and Gardenista’s own greatest-hits archive.

N.B.: One man’s hut is another’s palace. We tend to be generous in our definition of tiny: Our selections here range in size but most are under 300 square feet.

Guralnick, M. (2015, May 20). Small-Space Living: 13 Radical Tiny Cottages. Retrieved May 21, 2015, from http://www.remodelista.com/posts/small-space-living-13-radical-tiny-cottages-designed-by-architects?utm_source=Remodelista/Gardenista Subscriber List&utm_campaign=d26f58a198-Remodelista Daily Mail Campaign&utm_medium=email&utm_term=0_447a717cea-d26f58a1


“God’s Window”

Swellendam

This new residential dwelling is situated in Swellendam at the door-step of the breathtaking mountains and valleys of Langeberg Mountains – a view so magnificent that the locals have named it “God’s Window.” It was because of this exquisite setting that simple forms and materials were chosen for the architecture, in order to facilitate a subtle intervention – to “lie gently” on the landscape. The buildings were constructed using largely local textures and materials reminiscent of its distinctly Southern African origins. In addition to the architecture itself, efforts were made to make the house and the land itself more sustainable. For example, the land was cleared of non-native invading species, like the black wattle. Also, all the water used in the house is harvested from the site itself, and as a result there is no connection to the municipal water supply line, making the house self-sustaining from a water perspective.

The buildings that comprise the house, while simple in form and texture, are intentionally oriented on the site to engage the surroundings. The house is composed of three discrete box structures forming three edges of a private courtyard. The largest box form contains the public areas – the entertainment, living, and kitchen spaces. This box, with its glass façade and uplifted roof, opens itself up completely to its surrounding. In contrast, the smaller boxes, flanking to form either side of the courtyard, include the private domains of the bedroom and bathrooms, and on one side, a movie room. These buildings are made of thick masonry walls and concrete roofs, which form cave-like, intimate spaces where one can retreat for solitary quietude. The purposeful orientation of these three buildings as perimeters to a courtyard creates a spatial relationship with the mountains, which, in essence, form the last perimeter of the courtyard. Moreover, the structural and material qualities of these buildings, accentuated even further with the line of the main roof structure ascending towards the sky, is in direct dialogue with “God’s Window” – as if the earth were communing with the heavens.  (GASS)

 

GASS, . (n.d.). Swellendam. Retrieved from http://www.gass.co.za/index.php/portfolio/swellendam/16