minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Lifestyle

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition

LABor Studio transformed this historic office building in Chihuahua City, Mexico, by maintaining the facade and adding a contemporary addition to the home.

The designer’s description

This house is located in the historic center of Chihuahua City, in north-central Mexico. This district displays a deteriorated urban fabric due to the demolition of a great number of old buildings being replaced by surface parking lots. The population has migrated to the fringes leaving an empty housing stock.

The project was aware of the importance of both the restoration and integration of architectures while demonstrating the possibilities of contemporary housing in the urban center.

The old building is a two story structure built in the early twentieth century in a 40 square meter footprint. The construction system includes adobe walls, wood beams, a limestone facade, and an earthen roof.

The project and construction began in 2010 working with an office program. Restoration started by eliminating all of the non-original additions and rebuilding the earthen roof. The frontal facade was stabilized since it was detaching from the main structure. The neighboring 300 square meter property was added to the program while during this first construction stage. Therefore the program changed from office to a house.

The old and new construction was articulated by a vertical stair cube. The stair provides access to the two stories and the rooftop terrace where views of downtown Chihuahua can be enjoyed.

Access from the street happens in between the old and new constructions in a sequence that first goes through a patio-zaguan before penetrating to the interior. This access patio allows for additional light and ventilation for the old building while allowing for the concentration of rainwater collected from the rooftops.

Once through the threshold in the ground floor one can access a painting studio in the old building or the social area in the new building. The latter is a double height space composed of the living room and the kitchen. Both areas are divided by a bar and joined in the exterior by a patio. The garage can be added to the expansion of the social areas spilling to the exterior.

The second story contains the family room in the old building while the new construction has two bedrooms separated by a library-bridge. One bedroom is related to the street in the front and the other looks to the backyard.

The third and top level is a rooftop terrace with a steel plaque grill. The floor is a ceramic tile which allows the earthen roof to breathe out excess moisture. Plant pots and a light-well complete the arrangement with patio furniture.

The backyard has hardscape and softscape areas. The grasses, shrubs, and trees are a selection of native plants. Concrete modular pavers allow for the absorption of rainwater in order to help support the plants.

In the back of the property there is a water fountain framed by recovered timber from the construction’s scaffolding. Other recovered materials include the original limestone flooring, some of which was reinstalled while another part was crushed and used as ground cover to reduce the loss of moisture.

Design: LABorstudio
Photography: Rafael Gamo

A Historic Building Is Restored And Given A Contemporary Addition. (2015, July 11). Retrieved July 13, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/11/a-historic-building-is-restored-and-given-a-contemporary-addition/
Advertisements

A Modern Loft with Character

Loft apartments always have a distinct feel. Their openness, combined with their usual amounts of streaming light, makes them instantly appealing for most urban dwellers. Who wouldn’t want more light and a sense of more space in what’s usually a more crowded area? But lofts can also feel a bit cookie cutter, especially when the original space has been mass-converted to support loft living. A dozen or more lofts with the same feel and layout can feel stifling. This loft, designed by Indot, takes the idea of a traditional loft and plays with it using geometry, color, and texture. Don’t think that lofts are just limited to red exposed brick and neutrally painted walls.

A Modern Loft with Character. (n.d.). Retrieved July 12, 2015, from http://www.home-designing.com/2015/07/a-modern-loft-with-character?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)

Two Atlanta-Based Designers Create An Architecturally Inspired Dog House

Atlanta-based design firm, Pyramd Design Co., have created their first offering, The Puphaus.

The designer’s description

Emerging from the musings of two designers who were disenchanted with their respective industries, dog-loving founders Roy Fleeman and Zach Griggs set out to create products they had a personal connection to and could see through from initial conception to final production.

With backgrounds in graphic and industrial design, the multi-disciplinary duo decided to design & build something for man’s best friend: the Puphaus. Time to ditch the plastic igloos and give our pups some stylish new digs.

Taking queues from modern home design, naturally-derived materials were chosen that would look and feel at home in any outdoor setting, while coming together to make a head-turning architectural statement. Staying true to form-follows-function, stainless steel food & water bowls are incorporated into the floor panel while a floating roof design enhances air circulation on those hot summer days.

Once Western red cedar and Portland cement board were selected as the primary materials, Pyramd fell in love with the combination and began drawing up different designs, ultimately manufacturing Puphaus in their hometown of Atlanta.

Puphaus’ unique construction allows it to flatpack for affordable shipping, and once unboxed it can be easily assembled in five steps without any tools. Now Spike and Leo have a sweet new place to rest their paws – and their humans have barely broken a sweat.

Two Atlanta-Based Designers Create An Architecturally Inspired Dog House. (2015, July 2). Retrieved July 5, 2015, from http://www.contemporist.com/2015/07/02/two-atlanta-based-designers-create-an-architecturally-inspired-dog-house/

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views

From the very first time you enter the Long Dune Residence, you know it will surprise you with a modern floor plan enhanced by carefully designed details. The architects warn that “little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house“. Imagined by Hammer Architects, the modern summer home rises in a summer vacation community in Massachusetts, known as Truro.

Perched on a coastal bluff overlooking the Atlantic Ocean, interiors absorb panoramas of natural surroundings from behind revealing floor-to-ceiling windows and doors. This permanent visual connection to the outdoors brings glimpses of the Atlantic Ocean deep inside and encourages owners to relax and enjoy their modern summer home.

Photos by Peter Vanderwarker reveal how the abundance of natural light filters through framed windows. Gleaming water views mirroring the atmosphere outside are captured like live transmissions from nature. Additional views of the Pamet River and a fresh water pond, together with tall trees complete the inspiring natural setting. Mirrored on the inside, this natural order appears mingled with the home’s sleek design lines.

According to the architects, “the entry side of the house appears very solid with its wood clad walls and narrow strip windows enclosing the bathrooms, outdoor showers, stair, and laundry room. Little is revealed until entering the house through a tall glass door that emerges as one approaches the house. Once inside, the living and dining rooms, which occupy the building’s center, open to the dramatic water views through a floor to ceiling glass wall that features large sliding doors connecting to a multi-level outdoor deck.”

The contemporary architecture is spiced up with a linear floor-plan “broken” by a screened porch where owners and their guests enjoy meals with a view. “One wing of the house provides the guest bedrooms, while the other wing, which is rotated forty-five degrees in plan, contains the master bedroom suite. A screened porch with a referential kite shaped roof occupies the intersection of the two geometries providing views in all directions.”

Embedding active and passive solar design, the modern summer home supports and encourages a healthy lifestyle. Once you know how to plan home activities for your summer guests, a modern summer home will make its way to your summer wish list.

Modern Summer Home Assembling Panoramic Ocean Views. (2015, March 20). Retrieved July 5, 2015, from http://freshome.com/2015/03/20/modern-summer-home-assembling-panoramic-ocean-views/

50 Three “3” Bedroom Apartment/House Plans

A three-bedroom home can be the perfect size for a wide variety of arrangements. Three bedrooms can offer separate room for children, make a comfortable space for roommate, or allow for offices and guest rooms for smaller families and couples. The visualizations here show many different ways that three bedrooms can be put to good use with stylish furnishings and unique layouts.

50 Three “3” Bedroom Apartment/House Plans. (n.d.). Retrieved June 25, 2015, from http://www.architecturendesign.net/50-three-3-bedroom-apartmenthouse-plans/

50 3D FLOOR PLANS, LAY-OUT DESIGNS FOR 2 BEDROOM HOUSE OR APARTMENT

For small families, a two bedroom house is almost the ideal. Here are some of the 3D floor plans and lay-out designs we gathered for you to choose from and to get your ideas somehow.

Thoughtskoto: 50 3D FLOOR PLANS, LAY-OUT DESIGNS FOR 2 BEDROOM HOUSE OR APARTMENT. (n.d.). Retrieved June 25, 2015, from http://www.jbsolis.com/2015/06/50-3d-floor-plans-lay-out-designs-for-2.html

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)