minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

glass

Aradas House by RVDM Architects

This slideshow requires JavaScript.

RVDM Architects have designed the Aradas House in Aveiro, Portugal.

 

“Aradas House by RVDM Architects.” Contemporist. N.p., 23 July 2012. Web. Web. 23 Jul. 2012. <http://www.contemporist.com/2012/07/23/aradas-house-by-rvdm-architects/&gt;.

Advertisements

A house on pillars in Hungary by Allhitecture

This contemporary summer house is located in Balatonakarattya, Balatonkenese, Hungary. It sits in a beautiful region surrounded by trees and vegetation and it offers views over Lake Balaton. It occupies an area of 122.0 square meters and it has an interesting design. The house was a project by Allhitecture and it was built in 2009.

The house is a summer retreat and it was built on pillars. It’s a detail designed to make it easily integrate into the surrounding environment and the pillars were inspired by the tree-trunks. They support the front volume just like the trunks support the tree’s crown. This particular region around the lake requires all buildings to respect the Building Regulation made in the middle of the 20th century. This means they have to have a traditional, pitched roof. However, this plot is situated on the border and the architects managed to get permission for a flat roof that better fits with the modern design of the house.

The whole design of the house was influenced by the pine trees from the site. The trees were also kept. The exterior of the house is modern and meant to make it integrate into the surroundings. The interior is on the same page. It follows the traditional interior design of summer houses in that region. The ground floor contains the communal areas and the private spaces, in this case the bedrooms, are on the first floor.{found on archdaily and pics by Tamas Bujnovszky}.  (Ganea)

Ganea, Simona. “A house on pillars in Hungary by Allhitecture.” Homedit. N.p., 21 Jul 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://www.homedit.com/a-house-pillars-hungary-allhitecture/&gt;.


‘house in las arenas’

This slideshow requires JavaScript.

  all images courtesy of artadi arquitectos

 

lima-based artadi arquitectos have finished the ‘house in las arenas’, a private beach-side residence 100 miles south of lima, peru.  the conceptual diagram consists of a hollowed rectangular box lifted off the ground and oriented towards the sea, bisected by a diagonal interior partition. strategic voids have been added to the outer planes to mediate the amount of light entering the residence andnd funnel views towards the sky and sea. the clean geometric design also offers a simplicity in material and tone, with white surfaces dominating the external components. internal sand-beige hues, the wooden walkways and darker granite tiles lining the foundation and furniture pieces subtly contrast the bright shell.

programmatically, the master bedroom and kitchen find themselves as central elements in the residence, visually connected to the semi-outdoor living area/pool/terrace space. the rest of the service functions can be found concentrically around the main volume, with two smaller sleeping quarters within a semi-basement level. circulation is in the open air, existing in the patio and entrance vestibule, as well as the periphery of the house itself. the regional climate allows the user to inhabit with the dwelling primarily as an external experience.   (db)

 

db, danny. “artadi arquitectos: house in las arenas.” designboom. N.p., 12 07 2012. Web. 14 Jul. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/22307/artadi-arquitectos-house-in-las-arenas.html&gt;.

 


architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi

all images courtesy of architects of invention

 

london-based practice architects of invention has recently completed the ‘prosecutor’s office’, the firm’s first project constructed in tbilisi, georgia. delicate, transparent volumes are suspended within a stark black frame, creating an exterior of floating elements.  the combination of envelope components represents a metaphor of the internal functions, visually dominated by the typically uncompromising nature of the legal system in contrast with the endless reflections of the mirrored elements contained by it, representing the versatility of the process. approximately 70 percent of the profile is setback from the solid sides generating chasms between the outer and inner massing. a ground level passageway has been formed by carving a void beneath the stacked boxes.

a security checkpoint and lobby welcome visitors at the entrnace level while the top storey is dedicated to the judicial offices.  the staggered floor plates generate balconies and terraces accessible from the interior while a sky garden may be used for conferences and celebrations. positioned adjacent to the court building, the workplace facilitates 60 staff members and adequate parking for commuting employees.   (db)

 

db, lauren. “architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi .” designboom. N.p., 04 Apr 2012. Web. 7 Apr. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/20191/architects-of-invention-prosecutors-office-tbilisi.html&gt;.

 

 

 

 


lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares

This slideshow requires JavaScript.

  image © gustavo sosa

buenos aires-based practice lacroze miguens prati have completed ‘la compartida’ a residence positioned within a field in tajamares de la pedrera, rocha, uruguay. a minimal rectilinear volume stretches along a northeast to southwest axis. a low-profile roof spans the continuous interior, with a stepped profile to introduce natural daylight through a clerestory band. glass walls enclose a central living space, offering views to the meadow in either direction. the quaint size of the common areas is expanded by visual transparency to the rolling landscape.
the interior opens to a veranda which borders each side of the building, one containing a swimming pool which parallels the facade. the end wing contains the master bedroom while the opposing half of the home is subdivided to create two intimate spaces, large enough for individual sleeping quarters.   (db)

 

db, lauren. “lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares.” designboom. N.p., 04 Apr 2012. Web. 6 Apr. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/20315/lacroze-miguens-prati-la-compartida-house-in-tajamares.html&gt;.

 

 


Potential for Collapse – Reverse Dowry

Akke Functional Art
…a unique element of modern design of signature pieces designed to inspire and provoke.

all images copyright by Robert Lowell Photography

Yberg, Axel. Akke Functional Art. N.p., n.d. Web. 19 Mar 2012. <http://www.akkefunctionalart.com/potentialforcollapse/reversedowry_1.html&gt;.


Haifa House by Pitsou Kedem Architects

This slideshow requires JavaScript.

A private residence built in the center of a historic avenue and at the very heart of Haifa’s French Carmel neighborhood.

The avenue is studded with a number of residences designed in the Bauhaus style. The Bauhaus style gained its hold in Israel in the wake of international styling trends and is a ornament free design style, both simple and down to earth. The style celebrated the aesthetics of the machine and was characterized by uniformity of color and by unassuming and simple finishes and facades. The style faithfully represented the spirit of the age and the location. This project, designed decades later, creates a line that connects contemporary styling with the spirit of that bygone era.

The project emphasizes and sharpens the differences between apparently similar design styles of contemporary minimalism influenced by Japan and the austere moderation of the modernism that characterized the end of the 1950?s. Both of these paradigms translate into a way of life, to the Israeli environment and climate. The sophistication and the minimalism that existed at the heyday of the Bauhaus period have been translated, in this latest reincarnation, into a spacial purity and prestigious restraint.

In his design, the architect has expressed his own, localized interpretation for free planning in which there is a spacial continuity achieved through light, appearance and movement and the placement of secondary spaces around one, large and open central space. The architect has succeeded in creating the experience of continuous, intimate and defined spaces with different levels of symbiotic, mutual interaction with the central space and yet without detracting from the overall understanding of the structure. Despite the intensification of the residences central space which finds expression in a double sized open space reaching the entire height of the building with one completely transparent façade facing the direction of the courtyard, through the use of controlled and restrained formality and the use of materials with no external facings, the designer has succeeded in showing his belief that it is possible to create a residential space of quality and timelessness.

In an attempt to connect with the historic avenue and the houses that have inhabited it since the 1950?s, the architect has paid great attention to homes front facing façade. The front of the building is almost anonymous, for the most part, a closed element, free of unnecessary ornamentation and one that combines a monochromatic color scheme based on the grays and whites that characterized that same era. Only the floating upper roof hints at a harmony with contemporary design. There is a sense of acceptance of the avenues importance and an attempt to assimilate into its, fragile and gentle structure and in no way try to force contemporary architecture on the surrounding environment. Only the floating mass of the roof hints that, despite the desire to be part of the avenues context and the spirit of that historical period, it is clear to the observer that here we have a bold attempt to create an architectural language that leaves a clear signature and the fingerprint of the designer.

The home was, as said, designed around a wide, high public space that constitutes the connecting point and provides a view of all of the homes different wings as well as to the central courtyard and the pool. In order to further strengthen the impact of the central space it has been coated with exposed concrete panels and a large library on the wall as a central motif. A large, ribbon window allows light to enter deep into the space, creating movement and dynamism on the central wall. The architect has covered all of the structures spaces with an expansive roof which appears to be suspended, weightless in the air and floating effortlessly with no apparent means of support. The roof frames and consolidates the various parts of the structure with the apparent dissociation between the roof and the building creating an impressive, formal dialogue.

Movement within the house is accompanied by different views of the outside environment; exposed and open areas and other areas that are framed and focused on a specific view that was designed specifically for that area. The underlying concept of the homes design is one of quiet and formal restraint; the home is a place of tranquility and calm where the minimalistic details, the clean language and the meaning, separate the residents from the world outside. The architecture and the interior design combine a climatic relationship with light and air, an expression of the homes functionality and the uniform design lines both internal and external.

The materials and the colors used for both the interior and the exterior range from white to gray combined with wooden strips. The simple, clean shapes and the light play a central role in the interior design. Shade and light create ever changing performances of shapes and movement, “playing” on the walls, the ceilings and the floors of the building throughout the day. The combination of the geometric light shows against the horizontal and vertical surfaces, made from many different materials, creates a unique atmosphere in the internal spaces and the house’s exterior that make a powerful statement of uniformity and calmness. During the day, natural light entering the residence and its movement creates absorbing light shows. At night, when darkness falls, artificial light, and especially the light seeping out from the pool, create within the structures spaces a totally different atmosphere, one that is almost mystical and magical.

The design of the courtyard is characterized by the same restraint of form with the choice of trees and their placement also communicates with the avenue and the surrounding environment. And so, despite the fact that different worlds and different eras exist in the space between the historical Bauhaus of the avenue and that of this modern and minimalistic home, there still exists a relationship between them, a feeling that one is not strange to the other.

“Haifa House by Pitsou Kedem Architects.” Contemporist. N.p., 22 Nov 2011. Web. 24 Nov. 2011. http://www.contemporist.com/2011/11/22/haifa-house-by-pitsou-kedem-architects/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: contemporist (CONTEMPORIST).