minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

stucco

Ravine Residence / Toronto, Ontario, Canada

This slideshow requires JavaScript.


Spring 2006
11,600 sf
Siamak Hariri, Partner-in-Charge

This residence employs two volumes with carefully choreographed openings that address the public street while maintaining the importance of domestic intimacy and privacy. The back of the house takes advantage of its ravine setting with a design of transparency that maximizes the natural light and provides natural landscape vistas. Employing a vocabulary of enduring materials of French limestone, roughcast stucco, and teak windows, the house underscores the client’s desire to create a generational home.

2010 Tucker Design Award, Building Stone Institute Award of Excellence

(Hariri Pontarini Architects)
 
Hariri Pontarini Architects, . (n.d.). Ravine residence. Retrieved from http://www.hariripontarini.com/projects/private/ravine-residence
Advertisements

MIXED USE TOWNHOUSE – Venice, Los Angeles (2008)

Abbot Kinney Boulevard is one of the main thoroughfares in the coastal neighborhood of Venice, a section of Los Angeles.  The street contains a unique blend of restaurants, small boutiques, and one-of-a-kind retail establishments, along with single-family houses, apartments, and live-work spaces for artists-in-residence.

This mixed-use project is situated in the middle of a stretch along the boulevard known for its many recent examples of architectural experimentation.  The ground floor houses parking and a single retail tenant; the two upper floors contain a single-family residence.  The public residential spaces are on the second floor surrounding a private courtyard.  The third floor contains bedrooms and a large exterior dining and entertainment deck.

The entire shell of the building is constructed of board-formed poured-in-place concrete.  Other exterior walls are glass or stucco – non-corrosive materials practical for their use near the ocean.  The roughly textured surfaces of the concrete – both inside and out – contrast sharply with the smooth and highly refined finish materials, which include tile, stone, stainless steel, stained woods, and smooth terrazzo floors.  (Gibbens)

Gibbens, D. (n.d.). Mixed Use Townhouse – Venice. Retrieved from http://www.dga-inc.com/


Calem Rubin Residence / Bestheda, Maryland

Originally constructed in 1939, the brick colonial stule house was rebuilt as a composition of modern form and timeless materials.  As a reinvention of the existing massing, linear stucco walls conceptually wrap and protect a stone pavilion inserted within.  This massing reflects the divisions of public and private spaces within the house.  The massive entry door interrupts the facade and open to the gallery and circulation spine.  To the north lies the kitchen is the library, double-height living room and outdoor room.  Taut minimal stairs lead up to a bridge on the second floor which overlooks the living room and culminates at the floating third floor, a device used to bright light deep within the core volume.   (David Jameson Architect Inc.)

 Awards: 

  • 2006 Baltimore AIA / Baltimore Magazine Award of Excellence
  • 2006 Custom Home Magazine Merit Award
  • 2006 Virginia Society AIA Award for Excellence in Architecture

 David Jameson Architect Inc., Initials. (n.d.). Calem Rubin Residence. Retrieved from http://www.davidjamesonarchitect.com/

See more of the interior…Modern Single-Family Home: The Calem-Rubin Residence by David Jameson  (Freshome – Interior Design, Decorating & Architecture Magazine)