minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

modernist

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence

23o5Studio completed the design of BQ-17 Residence, a contemporary home located in an uncrowded neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam. The design was adapted to the living needs of a couple and their three children, while taking in consideration the laws of urban planning. Local legislation required to leave 2.5m (8ft) front and 2m (6.6ft) behind the house, which somewhat challenged the initial plan of developing the construction more horizontally. According to the project developers, the solution was to “build interleaving spaces, which have different foolproof, placed around a central vertical space”, thus creating voids and connections between rooms.

Minimalism is the key feature of this residence; yet, quite a few elements stand out: “Seen from outside, the house has simple lines, yet strong enough to combine cubes as a sculpture. Lot of squares, with different sizes and free layout, joined with graceful greenery to attract people and make them curious about entering inside. The squares become highlighted from the front door to the central block. They do not only get natural light for the house, but also create an aesthetic effect at night.” By employing wood extensively for the furniture elements, doors, floors and central staircase, the designers achieved a welcoming family atmosphere-have a look! [Photography by Quang Tran]

Family Home in Vietnam With Lovely Pockets of Greenery: BQ-17 Residence. (2015, June 23). Retrieved June 24, 2015, from http://freshome.com/family-home-in-vietnam-with-lovely-pockets-of-greenery-bq-17-residence/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: FreshInspirationForYourHome (Freshome.com)
Advertisements

think black lines

London
Phillips de Pury
at Saatchi Gallery
Private exhibition
2010.09-11

 A solo exhibition by Phillips de Pury & Company at the Saatchi Gallery in London from the London Design Festival in September to the Frieze Art Fair in October.
‘Outlines were the theme of the exhibition. Slight black lines like the traces of sketches drawn in the air made transparent surfaces and volumes appear, which we assigned practical functions. The outlines remained after simplifying paintings of plants and animals. They are condensed expressions of meaning, similar to Japanese calligraphy. The designs gently break the relationship of before and behind, and traverse at times the space between two and three dimensions. Multi-faceted and constantly morphing, they move alternately between the becoming and collapse of form.  (nendo)

 
nendo, . (n.d.). think black lines. Retrieved from http://www.nendo.jp/en/works/detail.php?g=furniture&t=187

modernity, beauty and sheer…

This slideshow requires JavaScript.

These photos of the Architect Werner van der Meulen and showcase the extraordinary work of redevelopment of an old house in a small town in South Africa, chosen for its location and converted into a luxury villa One Thousand and One Nights.  Modernity is apparent in every inch of the plot, where the stylistic research has gone beyond the common standard, to wrap a building product of your dreams, dominated by the beauty and sheer, in a game of volumes and composition worthy of a great author.  (househomedesign.com)

househomedesign.com, . Modernity of luxury villa in south africa [Web log message]. Retrieved from househomedesign.com – house and home design idea


Bubble Chair

Photo by East Hotel

The Bubble chair was designed by Eero Aarnio in 1968 in Finland. It is made of acrylic or steel frame and leather or polyurethane fabric cushions. It is distributed by Adelta. The chair is suspended from above leading to a floating or bubble-like sensation. It is considered an industrial design classic and advanced the usage of plastics in furniture design. The chair is considered modernist or spaceage and is often used to symbolise the 1960s period.

Bubble Chair. Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved March 7, 2011, from http://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_Chair


MIXED USE TOWNHOUSE – Venice, Los Angeles (2008)

Abbot Kinney Boulevard is one of the main thoroughfares in the coastal neighborhood of Venice, a section of Los Angeles.  The street contains a unique blend of restaurants, small boutiques, and one-of-a-kind retail establishments, along with single-family houses, apartments, and live-work spaces for artists-in-residence.

This mixed-use project is situated in the middle of a stretch along the boulevard known for its many recent examples of architectural experimentation.  The ground floor houses parking and a single retail tenant; the two upper floors contain a single-family residence.  The public residential spaces are on the second floor surrounding a private courtyard.  The third floor contains bedrooms and a large exterior dining and entertainment deck.

The entire shell of the building is constructed of board-formed poured-in-place concrete.  Other exterior walls are glass or stucco – non-corrosive materials practical for their use near the ocean.  The roughly textured surfaces of the concrete – both inside and out – contrast sharply with the smooth and highly refined finish materials, which include tile, stone, stainless steel, stained woods, and smooth terrazzo floors.  (Gibbens)

Gibbens, D. (n.d.). Mixed Use Townhouse – Venice. Retrieved from http://www.dga-inc.com/


Calem Rubin Residence / Bestheda, Maryland

Originally constructed in 1939, the brick colonial stule house was rebuilt as a composition of modern form and timeless materials.  As a reinvention of the existing massing, linear stucco walls conceptually wrap and protect a stone pavilion inserted within.  This massing reflects the divisions of public and private spaces within the house.  The massive entry door interrupts the facade and open to the gallery and circulation spine.  To the north lies the kitchen is the library, double-height living room and outdoor room.  Taut minimal stairs lead up to a bridge on the second floor which overlooks the living room and culminates at the floating third floor, a device used to bright light deep within the core volume.   (David Jameson Architect Inc.)

 Awards: 

  • 2006 Baltimore AIA / Baltimore Magazine Award of Excellence
  • 2006 Custom Home Magazine Merit Award
  • 2006 Virginia Society AIA Award for Excellence in Architecture

 David Jameson Architect Inc., Initials. (n.d.). Calem Rubin Residence. Retrieved from http://www.davidjamesonarchitect.com/

See more of the interior…Modern Single-Family Home: The Calem-Rubin Residence by David Jameson  (Freshome – Interior Design, Decorating & Architecture Magazine)


MID CENTURY MODERN ~ DE STIJL STYLE GEOMETRIC METAL WALL SCULPTURE

Modernistic metal wall sculpture with bold eye appeal.   A mid century De Stijl styled piece that features a dimensional abstract geometric design that is very well balanced between the metal material and negative space, creating great shadow effects with direct lighting.

Dynamic linear visual art for the wall that provides the creation of effects through the use of pattern and line.  Black; metal construction with a modern simplistic cutting edge form and design.  Generously sized; sculpture measures just a tad under three feet by two feet with dimensions of 35.5 inches x 23.5 inches.  May be displayed vertically or horizontally as shown.  A wonderful Modernistic focal point for any room or setting.

Design is reminiscent of the De Stijl or neoplasticism art movement and works by Pieter Cornelis “Piet” Mondriaan.  De Stijl was posited on the fundamental principle of the geometry of the straight line, the square, and the rectangle, combined with a strong asymmetricality, the predominant use of pure primary color, and the relationship between positive and negative elements in an arrangement of non-objective forms and lines.  (Green, 2010)

  

Green, J. (2010, August 19). Mid century modern ~ de stijl style geometric metal wall sculpture [Web log message]. Retrieved from http://sweetcottagecharm.wordpress.com/2010/08/19/mid-century-modern-de-stijl-style-geometric-metal-wall-sculpture/