minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

building

RMDM architects: 10 very high performance apartments – social housing, paris

image © cecile septet (all images courtesy of RMDM)

french firm RMDM architects have recently completed ’10 very high performance apartments’, a social housing building within the 18th arrondissement of paris, france. with the encompassing urban block undergoing transformation, this pair of structures offers a home to lower income residents while an outdoor area for repose creates a vegetated buffer zone between the building and densely developed district. an entry elevation clad with vertically sliding aluminum cassette panels in three tones of white to gray activate the facade projecting a structure which is entirely closed off from the surrounding environment or dynamically adjusts to the daily activity of dwellers. the hinges allow the shutters to be opened in diverse degrees, offering privacy and protection from solar gain.

a U-shaped plan wraps an open-air patio to benefit each of the units from natural daylight. living spaces are oriented to overlook the dynamic and communal spaces. two of the roof wings feature terraces while a row of inclined solar panels mirror the exterior’s aesthetic and support hot water production. (db)

db, lauren. “RMDM architects: 10 very high performance apartments – social housing, paris.” designboom. N.p., 16 Jul 2012. Web. 16 Jul. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/22427/rmdm-architects-social-housing-in-paris-10-very-high-performance-apartments.html&gt;.

Advertisements

architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi

all images courtesy of architects of invention

 

london-based practice architects of invention has recently completed the ‘prosecutor’s office’, the firm’s first project constructed in tbilisi, georgia. delicate, transparent volumes are suspended within a stark black frame, creating an exterior of floating elements.  the combination of envelope components represents a metaphor of the internal functions, visually dominated by the typically uncompromising nature of the legal system in contrast with the endless reflections of the mirrored elements contained by it, representing the versatility of the process. approximately 70 percent of the profile is setback from the solid sides generating chasms between the outer and inner massing. a ground level passageway has been formed by carving a void beneath the stacked boxes.

a security checkpoint and lobby welcome visitors at the entrnace level while the top storey is dedicated to the judicial offices.  the staggered floor plates generate balconies and terraces accessible from the interior while a sky garden may be used for conferences and celebrations. positioned adjacent to the court building, the workplace facilitates 60 staff members and adequate parking for commuting employees.   (db)

 

db, lauren. “architects of invention: prosecutor’s office, tbilisi .” designboom. N.p., 04 Apr 2012. Web. 7 Apr. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/20191/architects-of-invention-prosecutors-office-tbilisi.html&gt;.