minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

pool

This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal

Mario Martins Atelier designed this swimming pool at a home in Portugal, where the design intention was described as “simple with a quiet presence, and where the natural vegetation, of almond and carob trees, typical of the Algarve countryside, predominates.”

Photography by Fernando Guerra FG + SG

“This Swimming Pool Sits Comfortably In The Countryside Of Portugal.” Accessed September 16, 2015. http://www.contemporist.com/2015/09/10/this-swimming-pool-sits-comfortably-in-the-countryside-of-portugal/.
Advertisements

Small-Space Living: 13 Radical Tiny Cottages

I spent the first 18 years of my life occupying Harry Potter–size quarters in an otherwise spacious house—and feeling as if I was the lucky one. And though I’ve since gained a bit more elbow room, I’ve been gratified to watch the tiny house movement mushroom in the past decade. (And yet frequently let down by the twee hippie-gnome lairs that await beyond so many downsized front doors.) More architects ought to join the downsizing crusade—but, fortunately, enough have that the seeds of first-rate minuscule design have been planted. Here are some standouts, many of them from Remodelista and Gardenista’s own greatest-hits archive.

N.B.: One man’s hut is another’s palace. We tend to be generous in our definition of tiny: Our selections here range in size but most are under 300 square feet.

Guralnick, M. (2015, May 20). Small-Space Living: 13 Radical Tiny Cottages. Retrieved May 21, 2015, from http://www.remodelista.com/posts/small-space-living-13-radical-tiny-cottages-designed-by-architects?utm_source=Remodelista/Gardenista Subscriber List&utm_campaign=d26f58a198-Remodelista Daily Mail Campaign&utm_medium=email&utm_term=0_447a717cea-d26f58a1


Villa Fabrica: Serenity in Santorini

This slideshow requires JavaScript.

A factory transformed: architect Yannis Kaklamanis overhauled the interiors of a former wine and tsipouro (brandy) production facility, creating a sleek and minimal loft–style vacation retreat on the island of Santorini.

The compound consists of four separate residences, joined by communal outdoors spaces; Kaklamanis has restored the interiors using traditional materials like polished cement combined with sleek stainless kitchens and modern baths. The villas are available for rent; for information, go to Villa Fabrica.   (Julie)

“Villa Fabrica: Serenity in Santorini by Julie.” Remodelista. N.p., 20 July 2012. Web. Web. 21 Jul. 2012. <http://remodelista.com/posts/villa-fabrica-serenity-in-santorini?utm_source=Remodelista Daily Subscriber List&utm_campaign=8290c44c31-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email>.

 


Transition of a Fortified Italian Farmhouse

This slideshow requires JavaScript.

Once upon a time, Arrighi was a watchtower peering over Tuscany and all along the Niccone Valley, with an adjoining fortified farmhouse. In recent years, the dwelling known as Castello di Reschio, in Umbria, Italy, is the result of a meticulous restoration that resulted in a luxurious L-shaped main house, and a standalone guest cottage.

Once the fortified farmhouse and watchtower, the impressive five bedroom main house is approached via a large paved courtyard beyond the entrance gates, past the sweet guest cottage that contains a double bedroom, en-suite bathroom, library and fully-fledged kitchen.

A glass encased external staircase tower is flooded with sunlight, and soaks in the extensive view over the very private and unspoiled 2,700 acre Reschio Estate, filled with rolling hills, vineyards, olive groves, chestnut and oak trees, extensive infinity pool and pool house.  (HOUSE TOURS)

HOUSE TOURS, . “Transition of a Fortified Italian Farmhouse.” home Designing. N.p., 18 Jul 2012. Web. 18 Jul. 2012. <http://www.home-designing.com/2012/07/transition-of-a-fortified-italian-farmhouse?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: home-designing (Home Design Ideas)&utm_content=Yahoo! Mail>.


‘house in las arenas’

This slideshow requires JavaScript.

  all images courtesy of artadi arquitectos

 

lima-based artadi arquitectos have finished the ‘house in las arenas’, a private beach-side residence 100 miles south of lima, peru.  the conceptual diagram consists of a hollowed rectangular box lifted off the ground and oriented towards the sea, bisected by a diagonal interior partition. strategic voids have been added to the outer planes to mediate the amount of light entering the residence andnd funnel views towards the sky and sea. the clean geometric design also offers a simplicity in material and tone, with white surfaces dominating the external components. internal sand-beige hues, the wooden walkways and darker granite tiles lining the foundation and furniture pieces subtly contrast the bright shell.

programmatically, the master bedroom and kitchen find themselves as central elements in the residence, visually connected to the semi-outdoor living area/pool/terrace space. the rest of the service functions can be found concentrically around the main volume, with two smaller sleeping quarters within a semi-basement level. circulation is in the open air, existing in the patio and entrance vestibule, as well as the periphery of the house itself. the regional climate allows the user to inhabit with the dwelling primarily as an external experience.   (db)

 

db, danny. “artadi arquitectos: house in las arenas.” designboom. N.p., 12 07 2012. Web. 14 Jul. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/22307/artadi-arquitectos-house-in-las-arenas.html&gt;.

 


lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares

This slideshow requires JavaScript.

  image © gustavo sosa

buenos aires-based practice lacroze miguens prati have completed ‘la compartida’ a residence positioned within a field in tajamares de la pedrera, rocha, uruguay. a minimal rectilinear volume stretches along a northeast to southwest axis. a low-profile roof spans the continuous interior, with a stepped profile to introduce natural daylight through a clerestory band. glass walls enclose a central living space, offering views to the meadow in either direction. the quaint size of the common areas is expanded by visual transparency to the rolling landscape.
the interior opens to a veranda which borders each side of the building, one containing a swimming pool which parallels the facade. the end wing contains the master bedroom while the opposing half of the home is subdivided to create two intimate spaces, large enough for individual sleeping quarters.   (db)

 

db, lauren. “lacroze miguens prati: la compartida, house in tajamares.” designboom. N.p., 04 Apr 2012. Web. 6 Apr. 2012. <http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/20315/lacroze-miguens-prati-la-compartida-house-in-tajamares.html&gt;.

 

 


Haifa House by Pitsou Kedem Architects

This slideshow requires JavaScript.

A private residence built in the center of a historic avenue and at the very heart of Haifa’s French Carmel neighborhood.

The avenue is studded with a number of residences designed in the Bauhaus style. The Bauhaus style gained its hold in Israel in the wake of international styling trends and is a ornament free design style, both simple and down to earth. The style celebrated the aesthetics of the machine and was characterized by uniformity of color and by unassuming and simple finishes and facades. The style faithfully represented the spirit of the age and the location. This project, designed decades later, creates a line that connects contemporary styling with the spirit of that bygone era.

The project emphasizes and sharpens the differences between apparently similar design styles of contemporary minimalism influenced by Japan and the austere moderation of the modernism that characterized the end of the 1950?s. Both of these paradigms translate into a way of life, to the Israeli environment and climate. The sophistication and the minimalism that existed at the heyday of the Bauhaus period have been translated, in this latest reincarnation, into a spacial purity and prestigious restraint.

In his design, the architect has expressed his own, localized interpretation for free planning in which there is a spacial continuity achieved through light, appearance and movement and the placement of secondary spaces around one, large and open central space. The architect has succeeded in creating the experience of continuous, intimate and defined spaces with different levels of symbiotic, mutual interaction with the central space and yet without detracting from the overall understanding of the structure. Despite the intensification of the residences central space which finds expression in a double sized open space reaching the entire height of the building with one completely transparent façade facing the direction of the courtyard, through the use of controlled and restrained formality and the use of materials with no external facings, the designer has succeeded in showing his belief that it is possible to create a residential space of quality and timelessness.

In an attempt to connect with the historic avenue and the houses that have inhabited it since the 1950?s, the architect has paid great attention to homes front facing façade. The front of the building is almost anonymous, for the most part, a closed element, free of unnecessary ornamentation and one that combines a monochromatic color scheme based on the grays and whites that characterized that same era. Only the floating upper roof hints at a harmony with contemporary design. There is a sense of acceptance of the avenues importance and an attempt to assimilate into its, fragile and gentle structure and in no way try to force contemporary architecture on the surrounding environment. Only the floating mass of the roof hints that, despite the desire to be part of the avenues context and the spirit of that historical period, it is clear to the observer that here we have a bold attempt to create an architectural language that leaves a clear signature and the fingerprint of the designer.

The home was, as said, designed around a wide, high public space that constitutes the connecting point and provides a view of all of the homes different wings as well as to the central courtyard and the pool. In order to further strengthen the impact of the central space it has been coated with exposed concrete panels and a large library on the wall as a central motif. A large, ribbon window allows light to enter deep into the space, creating movement and dynamism on the central wall. The architect has covered all of the structures spaces with an expansive roof which appears to be suspended, weightless in the air and floating effortlessly with no apparent means of support. The roof frames and consolidates the various parts of the structure with the apparent dissociation between the roof and the building creating an impressive, formal dialogue.

Movement within the house is accompanied by different views of the outside environment; exposed and open areas and other areas that are framed and focused on a specific view that was designed specifically for that area. The underlying concept of the homes design is one of quiet and formal restraint; the home is a place of tranquility and calm where the minimalistic details, the clean language and the meaning, separate the residents from the world outside. The architecture and the interior design combine a climatic relationship with light and air, an expression of the homes functionality and the uniform design lines both internal and external.

The materials and the colors used for both the interior and the exterior range from white to gray combined with wooden strips. The simple, clean shapes and the light play a central role in the interior design. Shade and light create ever changing performances of shapes and movement, “playing” on the walls, the ceilings and the floors of the building throughout the day. The combination of the geometric light shows against the horizontal and vertical surfaces, made from many different materials, creates a unique atmosphere in the internal spaces and the house’s exterior that make a powerful statement of uniformity and calmness. During the day, natural light entering the residence and its movement creates absorbing light shows. At night, when darkness falls, artificial light, and especially the light seeping out from the pool, create within the structures spaces a totally different atmosphere, one that is almost mystical and magical.

The design of the courtyard is characterized by the same restraint of form with the choice of trees and their placement also communicates with the avenue and the surrounding environment. And so, despite the fact that different worlds and different eras exist in the space between the historical Bauhaus of the avenue and that of this modern and minimalistic home, there still exists a relationship between them, a feeling that one is not strange to the other.

“Haifa House by Pitsou Kedem Architects.” Contemporist. N.p., 22 Nov 2011. Web. 24 Nov. 2011. http://www.contemporist.com/2011/11/22/haifa-house-by-pitsou-kedem-architects/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: contemporist (CONTEMPORIST).