minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Fragmented House / AQSO Arquitectos

This slideshow requires JavaScript.

Architects: AQSO Arquitectos – PE. Pinés & Jové
Location: Laguna de Duero, Valladolid, Spain
Ground Floor Area: 200 sqm
Completion: 2012
Photographs: AQSO Arquitectos

‘Arquitectos Office’ (AQSO) has recently completed the construction of the ‘Fragmented house’. The concept solution for this residence starts from a compact block transforming, after several divisions and shifts, into an external broken-down form, result of the arrangement of the interior spaces.

The house is located near Laguna de Duero, a town situated in the municipality of ‘Tierra de Pinares’, in Valladolid. The building is orientated facing west and distributed in two levels: living room and day use spaces in the ground floor and master bedroom upstairs. The form is conceived as a series of juxtaposed elements defining the different atmospheres and spaces.

Therefore, the entrance is demarcated by two parallel blocks and another recessed one working as main access. The front part of the house, facing the garden, is marked out by the cantilevered block where the bedroom at the upper level is located, in contrast with the one of the ground floor. The rear of the house, where the garage can be found, is made up of several stair-shaped elements.

Inside, the living and dining rooms are linked into an open and continuous space just partially blocked by a stone masonry wall and the freestanding staircase giving access to the upper floor. From the master bedroom, provided with a generous walk-in wardrobe and ensuite Jacuzzi, it is possible to access the roof, partially used as terrace with a small solarium.

The façade is made by big scale matte ceramic pieces combined with stone masonry walls, inside there is a predominance of light colors in walls, floor, doors and windows. In the front garden of the house there is a slender swimming pool with spa and an independent block facing the yard with a wide bay window to be opened and converted into a summer house.

King , Victoria . “Fragmented House / AQSO Arquitectos” 15 Mar 2012. ArchDaily. Accessed 19 Mar 2012. <http://www.archdaily.com/216755&gt;

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s