minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

Edge House / Sendai, Japan

This slideshow requires JavaScript.

Photo by Masao Nishikawa

Located in the suburbs of Sendai, the site for this project was located in the vicinity of two existing residential buildings designed by other architects. Therefore, this house was planned by taking into consideration how it would blend harmoniously into the surrounding area. The facade of the building was wrapped in concrete in order to provide the inhabitants with a sense of privacy, as well as to ensure that signs of life within the house were not visible from the outside.

The outer walls of the building were made from reinforced concrete, externally insulated due to the cold northern climate, were also lined with a photocatalyst that gave them a white gleam. The sleek and lightweight impression created by the sharp profile of the eaves and small, sleeve-like walls detached from the building proper – both designed in order to soften the heaviness of the reinforced concrete – were another distinctive feature of the house. A central courtyard situated in front of the entrance to the house on the first floor, while another courtyard that adjoined the south side of the family room also referred to the outdoor deck. A sense of continuity with the raised tatami-floored space was established. The use of unfinished concrete for the interior walls and ceilings allowed the impression of a gleaming, black hardness in relation to the white façade. A contrast between the interior and exterior of the house was created. Climbing the staircase to the second floor while gazing out at the maple trees in the central courtyard, a bedroom had into view. Going up another short flight of steps, there were the children’s room, bathroom, and a spacious balcony. By creating numerous intermediate zones that straddle the inside and outside of the house, the living environment all could be enjoyed throughout the building. In addition to being a carefully considered response to sites that saw a fair amount of pedestrian traffic, the courtyard house typology was also scattered in residential architecture as a way of creating a permanent sanctuary for nature in an urbanizing neighborhood.

A house in Sendai, Japan, was completed by Japanese firm Apollo Architects & Associates. The house design was with a balcony that cantilevered half over the enclosed courtyard and half over the footpath outside. The Japanese was called Edge. The modern house was located on a corner plot in a busy area. The living areas widened to this courtyard, with a Japanese style room, storage and a further smaller courtyard at the back of the house all arranged on the ground floor. Concrete steps referred from the walled courtyard up to a roof terrace on the first floor where the bedrooms were located.

(Home Design and Architecture)
 
Home Design and Architecture , . (n.d.). Edge house in sendai, japan by apollo architects and associates. Retrieved from http://www.freshomedesign.com/2011/03/edge-house-in-sendai-japan-by-apollo-architects-associates/#more-1171
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s