minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

A Vision of Temporary Living

 

Photo: Florian Berger, Hannes Meraner, Werner Aisslinger

Fincube / 2008
Team: Studio Aisslinger

Ñnatural high-techì is the concept of this new modular, sustainable & transportable low-energy house.  Designed by Werner Aisslinger and developed with a South Tyrolian team, the FINCUBE was created 1200m above sea level near Bozen in Northern Italy, with a brilliant view of the famous Dolomite mountains.  The hideaway-innature nomadic housing concept is since recently exhibited as a prototype in Ritten, above Bozen.

Sustainable Nomadic House:
Made entirely of local wood, the building provides 47 m2 of living space with a minimal CO2 footprint using long-lasting and recyclable materials from  local suppliers and local crafts, manufactured with the precision and care of tyrolese handwork.  The FINCUBE is a materialized vision of a small housing unit with a long lifecycle.  It can easily be dismantled and rebuilt on a new site, and even more important for nature hideaways: it requires minimum soil sealing – just 2 m2 that are easily renatured after the FINCUBE is moved to another location.

Long-lasting Design:
The design is minimal, material-orientated, and in close touch with nature – the wooden space with a 360-degree triple glazing is furnished with a second facade layer, producing shade and giving the building a unique overall mushroom-like monoshape.  The horizontal ledges give privacy to the FINCUBE and embed the building into forests, meadows, mountain sides or any nature resorts.  The combination of long-lasting design and the option of changing its location after a while make the FINCUBE a flexible home or hideaway and a lifetime companion.

Hospitality Vision:
Together with South Tyrolean hotelier Josef Innherhofer, the fincube was also conceptualized as a vision for future hospitality: a temporary FINCUBE village with minimum soil sealing can be placed in the middle of the most beautiful landscapes without permanently altering them.  In contrast to all permanent buildings it could be easily changed, extended, scaled down or removed and the area would soon be renaturalized back to normal. These qualities turn the unit into an answer to future needs of flexible and smart tourism.

Technology & Space:
Technology wise the FINCUBE is a smart house – all vital house-functions are controlled by a central touchpanel.  The supporting structure is made of local larch and the interior is a combination of larch & stone-pine. The 3m-high space is organized in a helical structure: the entrance area blends into a generous open kitchen with an adjacent sofa living space, around the corner one enters the bedroom and further down is the spacious bathroom. 

(Studio Aisslinger)
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s