minimal | clean lines | lack of ornamentation | contrast | revealed structure | innovative | undisguised materials | functional | playful | open floor plan | contemporary l |iving with nature | organic | non-traditional | pure form | timeless

MIXED USE TOWNHOUSE – Venice, Los Angeles (2008)

Abbot Kinney Boulevard is one of the main thoroughfares in the coastal neighborhood of Venice, a section of Los Angeles.  The street contains a unique blend of restaurants, small boutiques, and one-of-a-kind retail establishments, along with single-family houses, apartments, and live-work spaces for artists-in-residence.

This mixed-use project is situated in the middle of a stretch along the boulevard known for its many recent examples of architectural experimentation.  The ground floor houses parking and a single retail tenant; the two upper floors contain a single-family residence.  The public residential spaces are on the second floor surrounding a private courtyard.  The third floor contains bedrooms and a large exterior dining and entertainment deck.

The entire shell of the building is constructed of board-formed poured-in-place concrete.  Other exterior walls are glass or stucco – non-corrosive materials practical for their use near the ocean.  The roughly textured surfaces of the concrete – both inside and out – contrast sharply with the smooth and highly refined finish materials, which include tile, stone, stainless steel, stained woods, and smooth terrazzo floors.  (Gibbens)

Gibbens, D. (n.d.). Mixed Use Townhouse – Venice. Retrieved from http://www.dga-inc.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s